1997 beslutade riksdagen om en Nollvision för vägtrafiken och om mål för det fortsatta trafiksäkerhetsarbetet. Därefter har vi kunnat konstatera att Vägverket och regeringen har mycket svårt att vidta åtgärder som kan få ned antalet döda och svårt skadade. Bristen på kraftfulla åtgärder är lika stor när det gäller vägunderhåll/vägbyggnation som när det gäller Vägverkets sektorsuppgifter.
Väghållningen
För att reducera antalet döda och svårt skadade i trafiken måste vi bygga bättre vägar. I trafiksäkerhetsdebatten florerar siffror på allt mellan några tiotals miljoner upp till många hundra miljoner kronor i kostnad för att genom väginvesteringar rädda ett liv. Oavsett vilken siffra som är rätt så kan man konstatera att regeringens, Miljöpartiets och Vänsterpartiets avoga inställning till väginvesteringar kostar ett stort antal människoliv. Det är svårt att se skälen för den förda politiken. Summan av trafiksäkerhetseffekter, miljöeffekter och kortare restider gör att det borde vara lätt att se de samhällsekonomiska motiven för att satsa på väginvesteringar. Om regeringen väljer att bortse från det och avstå från kraftfullare vägsatsningar av andra skäl så bör man åtminstone redovisa vad den förda politiken kostar i form av människoliv och invaliditet.
Sektors- och myndighetsansvaret
En viktig del av Vägverkets sektors- och myndighetsansvar syftar till att påverka utvecklingen i riktning mot säkrare fordon. Sedan Sverige blev medlem i EU 1995 har vi inte längre makten över lagstiftningsarbetet utan måste anpassa oss till EU:s gemensamma regelverk för fordon. Däremot har vi ju kommit långt i trafiksäkerhetsarbetet och med en inhemsk fordonsindustri som är världsledande på området, unika förutsättningar att påverka EU:s lagstiftningsarbete och övriga arbete med fordonssäkerhet. Den chansen har regeringen och Vägverket inte tagit vara på.
I stället har man valt att fokusera på ett antal nationella instrument som syftar till att skapa efterfrågan på trafiksäkrare fordon och därmed förmå fordonsindustrin att öka takten i utvecklingen. Det handlar t ex om projektet Transportkvalitet som går ut på att Vägverkets trafiksäkerhets- och miljö- experter åker runt till kommuner, myndigheter och företag för att förmå dem att efterfråga trafiksäkrare fordon och transporter. Att Vägverket använder i storleksordningen 30 mkr för det projektet står att läsa i diverse dokument från verket. Hur många fordonsköpare man når, hur många man förmår övertyga att efterfråga bättre säkerhetsutrustning och hur denna efterfrågan på gissningsvis några hundra fordon ska leda den internationella fordons- industrin att utveckla nya produkter är inte lika lätt att utröna i Vägverkets dokumentation. Aktiviteter som konsumentinformation och teknik- upphandling dras med samma problem - de är trubbiga instrument och använda på en liten nationell marknad förmår de inte skapa några som helst incitament för den internationella fordonsindustrin att utveckla bättre produkter.
Att Vägverket envist hänger fast vid den här typen av aktiviteter och att regeringen accepterar en sådan användning av skattemedlen är en gåta mot bakgrund av de stora möjligheterna att genom lagstiftning och andra instrument åstadkomma verkliga förbättringar genom internationellt arbete. Vi är övetygade om att Vägverket skulle spara fler liv genom att lägga de här pengarna på att aktivt driva, skärpa och tidigarelägga EU:s lagstiftning på områden som bältespåminnelsesystem i bilar eller krav på whiplashskydd.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en redovisning av trafik- säkerhetseffekterna bland annat vad gäller väginvesteringar i enlighet med vad som anförts i motionen
2. att riksdagen hos regeringen begär en redovisning av bland annat nationella och internationella fordonsfrågor i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 4 oktober 1999
Elizabeth Nyström (m)
Björn Leivik (m)