Problem
Alltför många dödas och skadas i trafikolyckor till följd av att vägmiljön är av dålig kvalitet. Ansvariga för de flesta vägarna där skador inträffar är Vägverket och landets kommuner, de s.k. systemutformarna.
Studier bedrivna av Folksam pekar på att ca 60 procent av dödsfallen och 30 procent av invaliditeter i trafiken har sin orsak i bristande vägmiljö.
Vi ifrågasätter varför systemutformarna t.ex. alltjämt sätter upp trafik- farliga belysningsstolpar, när det finns mer trafikvänliga att tillgå. Varför bygger man trafikfarlig utsmyckning i rondeller, sätter upp betongpelare eller stora stenbumlingar vid vägens kant eller planterar träd utmed vägarna? Varför sätts inte räcken alltid upp på ett sådant sätt att de inte kan förvärra olyckor, t.ex. att änden på ett räcke inte sticker rakt ut eller utgör språng- bräda för luftfärd?
Stora vinster för trafiksäkerheten skulle kunna göras om systemutformarna tog sitt ansvar. Detta sker inte idag i den utsträckning vi kan förvänta oss med anledning av den av riksdagen antagna nollvisionen.
Ansvar
Nollvisionens syn på hur säker trafik ska åstadkommas är:
Det långsiktiga målet för trafiksäkerheten ska vara att ingen ska dödas eller skadas allvarligt till följd av trafikolyckor. Transportsystemets utformning och funktion ska anpassas till de krav som följer av detta.
För att förtydliga hur arbetet skall bedrivas har man satt upp följande tre komponenter:
1. Systemutformarna har alltid det yttersta ansvaret för vägtransport- systemets utformning, skötsel och användning och har därmed till- sammans ett ansvar för hela systemets säkerhetsnivå.
2. Trafikanterna har ansvar för att följa de spelregler som system- utformarna ställer upp för användning av vägtransportsystemet.
3. Om trafikanterna inte följer spelreglerna - på grund av t.ex. bristande kunskap, acceptans eller förmåga - eller om personskador uppstår, måste systemutformarna vidta ytterligare åtgärder i den mån detta krävs för att motverka att människor dödas eller allvarligt skadas.
Detta är således det grundläggande ansvar som systemutformarna - Vägverket och kommunerna - har att följa.
Åtgärder
För att snabbt föra trafiksäkerheten framåt kan vi inte längre tillåta oss att inte använda oss av den kunskap om trafiksäkerhet som i dag är känd. Mot denna bakgrund är det naturligt att systemutformarna åläggs en skyldighet att använda sig av den från trafiksäkerhetssynpunkt bästa teknik och kunskap om hur vägar och deras omgivningar ska utformas.
En sådan regel skulle självfallet behöva omfatta hela svenska vägnätets alla trafiksäkerhetsrisker. Men vi ser det inte i dagsläget möjligt att föreslå en så långtgående regel.
Vi menar dock att det är fullt möjligt att vid nyproduktion och vid reparationer och underhåll av befintlig vägmiljö införa krav på att från trafiksäkerhetssynpunkt bästa teknik och kunskap ska användas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motion anförts om åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten.
Stockholm den 4 oktober 1999
Lars Björkman (m)
Jan-Evert Rådhström (m)