Dagens regler för svenska bilförare vad gäller dragvikter i samband med färd i kombination med släpvagn är så utformade att de ger dålig överensstämmelse med verkliga förhållanden. Dagens regelsystem för körkortsinnehavare med B-körkort innebär bl.a. att totalvikten på tågvikten inte får överstiga 3.500 kg. Man får inte dra en släpvagn som överstiger bilens tjänstevikt och den sammanlagda tågvikten tillåts då ej överstiga 3.500 kg.
Man kan således inte ens dra en tom släpkärra om registreringsbeviset för släpkärran visar en möjlig totalvikt som innebär att man överstiger total- vikten.
Ur trafiksäkerhetssynpunkt kan detta ibland innebära negativa konsekven- ser. Om man exempelvis tar en äldre VW-buss med en totalvikt av 2.510 kg så får den dra 990 kg med ett vanligt B-körkort. Om ägaren till nämnda fordon vill byta till en nyare bil av samma storlek medför detta komplika- tioner om den utnyttjas som dragfordon.
Detta fordon i samma storleksklass har tillverkats för att vara säkrare och har därmed också blivit tyngre. Totalvikten går upp mot 3.000 kg alltså blir det nästan ingen vikt över till att dra en släpvagn, då tågvikten i ett sådant fall kommer att överstiga 3.500 kg.
En konsekvens som totalvikten med 3.500 kg kan få är att man kan ha en större och tyngre bil som är säkrare vid dragtransporter, men ej tillåten att använda. Däremot medger regelverket användandet av en liten lätt bil att dra den tunga släpvagn som är förbjudet med det tyngre fordonet.
Hemställan
Med hänvisning det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regelsystemets utformning beträffande förhållan- det mellan fordon och släpvagnsvikter,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en utredning som ser över regel- systemet vad gäller släpvagnars verkliga last och registreringsbevisets totalvikt för släpvagn.
Stockholm den 1 oktober 1999
Jan-Evert Rådhström (m)
Lars Björkman (m)