En levande landsbygd
En av de viktigaste frågorna för Sveriges utveckling är möjligheterna till goda kommunikationer. Det är inte bara en fråga för näringslivets utveckling utan även för hela landets utveckling. Alltför ofta klaras inte underhållet av det allmänna vägnätet. Upprustning av vägnätet är en ytterst angelägen regionalpolitisk fråga. Staten har idag det samlade ansvaret för infrastrukturen. Då måste staten också ta sitt ansvar och rätta till de brister som finns i dagens vägnät.
Väg 249
Väg 249 har betydelse för den regionala trafiken mellan Mälardalsområdet och de nordvästra delarna av Dalarna och norra Värmland. Vägen har också en mycket viktig funktion för transporterna till och från hamnen i Köping samt för Assi Domäns anläggning i Frövi.
Nuvarande väg går genom både Frövi och Fellingsbro. Genomfartstrafiken medför bl a bullerstörningar för närliggande fastigheter. Vid val av ny väg- sträckning är det viktigt med hänsyn till bebyggelse, miljö, terrängför- hållanden, linjeföring m m.
Beroende på val av alternativ vägsträckning beräknas följande förhållan- den inträffa om väg 249 ombyggs mellan Vedevåg och Jädersbruk:
1. Den genomgående trafiken beräknas minska med cirka 60-70 procent för Frövi samhälle och 70 procent för Fellingsbro samhälle.
2. Restiden för genomgående trafik på väg 249 beräknas minska med cirka 24-29 procent.
3. Väglängden minskar med cirka 4-6,3 km.
4. Trafiksäkerheten påverkas i positiv riktning.
Den nya vägsträckningen medför flera positiva effekter. Bland annat kommer väglängden att bli kortare och restiden kommer att minska. Det innebär minskat buller och luftföroreningar i Frövi, Fellingsbro och Ullesäter. En ombyggnad av väg 249 i ny sträckning och ny anslutning till Frövi Bruk innebär också att en stor del av den tunga trafiken lyfts ut från Frövi och Fellingsbro. Trafiksäkerheten påverkas därmed i positiv riktning. För att nå dessa positiva effekter är det viktigt att projektarbetet för väg 249 tidigareläggs samt att byggnationen utförs i en etapp mellan Vedevåg och Jädersbruk.
Vid vägbygget är det viktigt att förutse viktiga miljökonsekvenser och möjliggöra att skador förebyggs och mildras. En ny vägsträckning för väg 249 medför såväl positiv som negativ miljöpåverkan. Negativ miljöpåverkan uppstår genom att vägens sträckning dras genom produktiv jord- och skogs- mark. Till vägens positiva miljöpåverkan hör, jämfört med nuvarande väg, att antalet bostadshus inom riskzonen för buller minskar med cirka 225 stycken. Energiförbrukning beräknas minska med cirka 450-500 ton per år, och luftföroreningar med cirka 1 100-1 200 ton per år.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att projektarbetet för väg 249 tidigareläggs,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att byggnationen av väg 249 utförs i en etapp mellan Vedevåg och Jädersbruk.
Stockholm den 4 oktober 1999
Sofia Jonsson (c)
Johan Pehrson (fp)