Kommunikationer - en viktig förutsättning
Goda kommunikationer är en viktig förutsättning för att tillvarata en regions resurser, utveckla näringslivet och öka invånarnas välstånd. Ekonomin har genom århundradena utvecklats från självhushållning, med små behov av transporter, till dagens högspecialiserade samhälle som ställer stora krav på ett effektivt transportsystem. Tillgänglighet till Europamarknaden och ett effektivt transportsystem påverkar alltmer hur framtidens näringsliv byggs och var det byggs! Det är viktigt att detta transportsystem utformas på ett långsiktigt konsekvent sätt och i enlighet med uppsatta miljömål.
Staten har, genom olika myndigheter, det övergripande ansvaret för de infrastrukturella förutsättningarna i Sverige. En av de viktiga förutsättning- arna är tillgången på vägar av god klass. Miljö, trafiksäkerhet och regionala utvecklingsmöjligheter påverkas i hög grad av vägsystemet.
Väg 60
Kommunikationers stora betydelse för såväl befintlig verksamhet som nya företagsetableringar gör att väg 60 har en viktig funktion genom att den knyter ihop Örebroregionen norrut med Falun-Borlängeregionen. Tillsammans med väg 50 från Ödeshög ingår väg 60 i Sveriges stamvägnät och utgör därmed en del av huvudtransportvägarna i landet.
Väg 60 knyter samman orterna utefter leden: Örebro, Nora, Lindesberg, Kopparberg, Grängesberg, Ludvika, Borlänge och Falun genom att ge goda möjligheter för person- och godstransporter. Väg 60 har även stor betydelse för transporter inom regionen samt mellan Syd- och Mellansverige och områdena vid Norrlandskusten, vilket ställer stora krav på hög fram- komlighet och trafiksäkerhetsäkerhet.
Regional utveckling
För ett inlandslän, som Örebro län och även hela Bergslagen, är närheten till viktiga genomfartsleder ett villkor för god befolknings- och näringslivsutveckling. Goda, väl fungerande kommunikationer för såväl personer som gods är härvid en grundläggande förutsättning. Godstransportsystemen ska - oavsett trafikslag - med hög effektivitet, regularitet och säkerhet kunna tillmötesgå industrins och näringslivets krav på "just-in-time"-transporter.
Väg 60 passerar igenom Bergslagen, där de traditionella verksamheterna jordbruket, skogsbruket samt gruvindustrin med förädlingsindustri sedan flera år genomgår en snabb och stor strukturförändring. Näringar rational- iseras och verksamheter läggs ned med hög arbetslöshet som följd i regionen. Därför är det viktigt med insatser som stärker samverkan mellan regioner och kommuncentra och som utvidgar de gemensamma arbetsmarknaderna. En väg 60 med fullgod kvalitet är en av många förutsättningar för att nå dessa mål och ge ett aktivt stöd för Bergslagsområdets utveckling med ett effektivt transportsystem.
Även från EUs sida har man insett vikten av att stärka Bergslagen. Samtliga kommuner längs väg 60, förutom de större tätorterna Örebro och Falun, ingår i EUs strukturfond mål 2 Bergslagen, som därigenom ges nya och utökade möjligheter till utveckling.
Förbättring av väg
Bland de vägavsnitt på väg 60 som behöver förbättras har följande tre objekt högsta prioritet: Lillån-Axbergshammar, Fornaboda (Lindesberg)-Guldsmedshyttan samt förbi Ludvika.
Ombyggnaden av nuvarande väg 60 mellan Lillån-Axbergshammar har sitt ursprung i nollvisionen och är ett nationellt utvecklingsprojekt. Meningen är att vägen ska få två körfält i vardera riktning. Ett avgränsande mitträcke kommer att skilja vägbanorna åt. I den fysiska planeringen finns för objektet en fastställd arbetsplan och ombyggnaden kommer troligtvis att påbörjas våren 2000.
Vägavsnittet Fornaboda (Lindesberg)-Guldsmedshyttan norr om Lindes- bergs tätort har mycket låg standard med bl a smal vägbana och stora nivåskillnader. Speciellt under vinterhalvåret medför detta stora trafik- säkerhets- och framkomlighetsproblem. I Vägverkets fysiska planering avslutades vägutredningen för Fornaboda-Guldsmedshyttan våren 1998. Byggstarten för detta angelägna projekt är för närvarande opreciserad och dröjer troligen till ca 2010.
Vägavsnittet förbi Ludvika har mycket låg standard med en smal vägbredd. Dagens väg 60 går rakt igenom Ludvika tätort och har tidvis stora flöden (mer än 14 000 fordon/dygn) där hastigheten begränsas till 50 km/tim. I den fysiska planeringen pågår fastställelse av arbetsplan. Idag finns en förhoppning om att byggstarten ska kunna ske 2002.
Dagens problem med investeringar i vår infrastruktur är att de medel som avsätts i budgeten inte är i nivå med investeringsplanerna. Detta medför att projekt som är fastställda och tidsbestämda i planerna förskjuts över tiden. Det är angeläget att budgetnivån i framtiden motsvarar den angivna planeringsnivån.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om väg 60,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förhållandet mellan budgetnivån och planerings- nivån i framtiden.
Stockholm den 4 oktober 1999
Johan Pehrson (fp)
Sofia Jonsson (c)