Holmön är belägen ca en mil ut i öppet hav med Umeå som närmaste stad. Holmön med dess omgivande öar är Sveriges största naturskyddsområde i marin miljö, vilket innebär att hela 60 procent av Holmöns areal är skyddsklassad. På Holmön bor och verkar i dag ett nittiotal personer varav 16 är barn.
Ön har egen skola, servicehus för gamla, affär, två restauranger, båtmuseum, hembygdsgård med vandrarhem, stugby och ett antal småföre- tagare. Det finns därutöver en mycket aktiv befolkning, som arbetar med att ta fram en utvecklingsplan för de närmaste tio åren. Nya bosättningar och nya arbetstillfällen ska tillskapas genom att i samarbete med myndigheterna utveckla Holmön som turistort inom natur- och kulturområdet men också genom att skapa pendlingsmöjligheter till Umeå centralort. Närheten till Umeå, ett av Sveriges fyra tillväxtområden, ger utvecklingsmöjligheter som är få glesbygdsområden förunnade.
Det stora problemet är trafikförbindelserna mellan Holmön och fastlandet. En utredning som stadsjuristen i Umeå gjort visar att det inte finns beslut om huvudman som skall driva trafiken. Vägverket har i juni lämnat frågan om klassificering av vägen (enskild eller allmän väg) samt avgörande om vem som ska ha huvudmannaskapet till Näringsdepartementet för beslut.
Redan 1951 upphörde Vägverkets formella skyldighet att driva trafiken, men man har ändå fortsatt att bedriva trafiken under seglationstiden samt märkt ut vintertrafikleden under den tid då leden är isbelagd. Vägen till färjeläget på fastlandssidan är allmän väg och vägen från hamnen på Holmön likaså. Färjan som trafikerar Holmön är ingen reguljär bilfärja, men man kan ta över enstaka bilar och servicefordon. Av miljöskäl och beroende på att ön inte kan hantera en stor mängd bilar, utöver dem som redan finns på ön, finns inga önskemål om bilfärja. Länsstyrelsen, Västerbottens landsting och Umeå kommun har ställt sig bakom Holmöbornas krav på att Vägverket ska utses som huvudman för åretrunttrafiken i framtiden.
1945 års skärgårdsutredning ansåg att det inte fanns något hinder mot att förbindelsen även fortsättningsvis drivs i vägförvaltningens regi. Men om det visar sig att det i dag inte finns någon lagstadgad skyldighet att driva trafiken torde det inte hindra att Vägverket genom regleringsbrev eller på annat sätt får i uppdrag att sköta trafiken.
Holmöbornas skrivelser och uppvaktning på Näringsdepartementet, läns- styrelsens yttrande över Vägverkets skrivelse och Umeå kommuns kontakter med departementet i fråga har ännu inte lett till något beslut. Utvecklingsidéer och investeringsplaner kan inte förverkligas förrän Holmöbornas framtida kommunikationslösningar är säkrade. Därtill kommer att oklarheten om ansvaret för vintertrafiken under de senaste åren inneburit att sjuka och handikappade under vintern ej haft möjlighet att besöka Norrlands universitetssjukhus eller andra sjukvårdsinrättningar om det inte ansetts som akut sjukdom och man därmed kunnat nyttja ambulans- helikopter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det är av yttersta vikt att beslut snarast fattas om huvudman för vintertrafiken mellan Holmön och fastlandet.
Stockholm den 1 oktober 1999
Yvonne Ångström (fp)
Kenth Skårvik (fp)