Västernorrland är det län som under lång tid föga smickrande kunnat skylta med landets sämsta vägstandard. Behoven av förbättringar är stora på många håll och prioriteringarna är svåra att göra. Upprustningen av vägarna i länet och Höga kustenområdet kräver stora insatser under lång tid.
Samtidigt sker stora satsningar på att skapa attraktiva besöksmål inom turistnäringen, inte minst i Nordingrå och Höga kusten. Mängden turister ökar också, vilket ger flera positiva effekter såsom arbetstillfällen både i besöksnäringen och servicenäringen/tjänstesektorn.
Turismen ger dessutom underlag för många andra företag att verka i bygderna.
Höga kusten med Nordingrå i spetsen är sedan länge ett område med stark småföretagartradition och det finns även några industrier med såväl nationell som internationell marknad. Alla dessa företag är givetvis beroende av bra kommunikationer och här har farbara vägar en avgörande betydelse.
Den pågående diskussionen om arbetet för att öka trafiksäkerheten måste även omfatta åtgärder för bättre vägstandard. Dåliga vägar utgör en säker- hetsrisk.
En annan viktig faktor är den bristfälliga vägkvalitetens negativa påverkan på yrkeschaufförernas arbetsmiljö.
Det största hotet mot en framtid i området är avfolkningen där Västernorrland är det län som i decennier tappat mest folk i landet.
Politik är att hitta lösningar på problem utifrån de samband man kan se mellan olika faktorer. För att bromsa utflyttningen måste vi skapa jobb genom att ge företag bra villkor. Ett villkor är farbara vägar.
Farbara vägar behövs för att
- En levande landsbygd med boende, service, och näringsliv ska fungera.
- Yrkeschaufförerna ska ha en dräglig arbetsmiljö och kunna utföra sitt jobb utan risk för liv och hälsa.
- Skolskjutsar, sjuktransporter och färdtjänst ska kunna utföras utan olycksrisker.
- Företagarna ska kunna utveckla sina företag och bland annat kunna lita på säkra transporter.
- Alla åretruntboende ska kunna ta sig mellan bostad, arbete och service.
- de tusentals turisterna ska kunna resa i bygden utan problem och missnöje.
Det är logiskt att prioritera farbara vägar för att inte motverka de stora satsningar som görs på service, turism och övrigt näringsliv såväl av privata som offentliga intressenter.
Att inte ta detta på allvar riskerar att påskynda avfolkningen i området.
Den väg som är ytterst angelägen att upprusta är Nordingråvägen sträckan mellan E 4 i Gallsäter fram till Järesta samt från Främmerveda till E 4 i Ullånger.
Den aktuella vägsträckan Gallsäter-Järesta har åtskilliga gånger varit på tur att åtgärdas, men i slutändan har medel saknats. Utlovade förbättringar skjuts ständigt upp.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en upprustning av Nordingråvägen.
Stockholm den 27 september 1999
Birgitta Sellén (c)
Gunilla Wahlén (v)
Jan Erik Ågren (kd)