Regeringens bedömning är att den statliga förvaltningen bör vara ett föredöme som aktiv användare av informationsteknik i den egna verksamheten och i samverkan med företagare och medborgare. En utveckling av den s.k. 24-timmarsmyndigheten ska stimuleras. Detta kräver att de statligt anställda har möjligheter till kompetensutveckling inom IT-området.
Statskontoret presenterade i IT-kompetens för offentlig sektor 1998:21 förslag till lösningar. Arbetsmarknadsverket fick i uppdrag att inom ramen för den arbetsmarknadspolitiska åtgärden "utbildning i företag" stimulera myndigheternas kompetensutveckling inom IT-området.
Inom den statliga sektorn fick endast ett fåtal myndigheter del av denna satsning under 1999. Orsakerna till detta är många. Dels drog regeringen in åtgärdsmedel från AMS under 1999, dels nådde informationen från AMS inte ut till myndigheterna. Kännedom om myndigheternas möjligheter till kompetensutveckling inom IT-området kom först sedan facket aktivt gått ut med information om detta. Många myndigheter gjorde ett förtjänstfullt arbete för att få stöd till IT-utbildningar men då var de arbetsmarknadspolitiska åtgärdsmedlen slut.
Ska den statliga förvaltningen vara ett föredöme krävs att de statliga myndigheterna ges extra pengar till kompetensutveckling inom IT-området. Detta kan ske på samma sätt som under 1999, men då krävs att pengarna är öronmärkta för IT-satsningar inom staten och denna möjlighet måste finnas under åtminstone två år.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompetensutveckling inom IT-området för den statliga förvaltningen.
Stockholm den 13 april 2000
Lena Sandlin-Hedman (s)
Ingemar Josefsson (s)