1 Inledning
Riksdagen antog 1998 nya mål för transportpolitiken. En förutsättning för att målen skall nås är givetvis att de insatser som olika aktörer gör också leder i rätt riktning. Avgörande för om så skall ske är hur staten fördelar sina resurser till investeringar i infrastruktur. Vi menar att en ökad tilldelning av investeringsresurser till Stockholmsregionen och Mälardalen är helt nödvändiga om de transportpolitiska målen skall kunna nås.
2 Stockholm och Mälardalen - Sveriges tillväxtmotorer
Mälardalens befolknings- och näringsstruktur skapar unika möjligheter till ekonomisk tillväxt för både regionen och för landet som helhet. Men de positiva effekterna tas inte till vara fullt ut förrän regionens befolkning och näringsliv får tillgång till ett effektivt transportsystem som sammanlänkar viktiga målpunkter på ett bättre sätt än i dag.
Nya ekonomiskt lönsamma verksamheter utvecklas i regionen och kan med hjälp av bl. a. goda kommunikationer spridas till övriga delar av landet. En indikation på att så är fallet är att nästan alla de näringsgrenar som 1980 hade en hög regional specialisering i Mälardalen växte i övriga landet under de följande tio åren. Ökad tillväxt i Stockholmsregionen och Mälardalen sker således inte på bekostnad av tillväxten i övriga Sverige, utan bidrar till utveckling i hela landet. Det är därför en nationell angelägenhet att bästa möjliga förutsättningar för tillväxt skapas i huvudstadsregionen och i övriga Mälardalen.
Mälardalslänen har knappt 3 miljoner invånare, en tredjedel av landets totala befolkning och av det totala antalet förvärvsarbetande i landet. Av landets sju största städer är fyra (Stockholm, Uppsala, Västerås och Örebro) belägna i regionen. Befolkningsökningen i Mälardalen mellan 1990 och 1997 var dubbelt så hög som för hela riket. Eftersom huvuddelen av befolknings- ökningen avser nettoinflyttning är detta ett bevis på regionens möjligheter att bl.a. erbjuda sysselsättningstillfällen.
Den stora befolkningstätheten i Mälardalen leder också till att en stor andel av landets resande utförs här. Antalet gång-, cykel- och bilresor i regionen uppgår till ca 1/3 av landets totala antal. För kollektivtrafikresandet i landet svarar Mälardalen för drygt 50 procent av resorna.
Dessa fakta visar också på att det är i Mälardalen som det finns en stor potential för att ta steg mot de transportpolitiska målen. Olyckor, trängsel, miljöpåverkan och andra faktorer som negativt påverkar utvecklingen i dag kan med en annorlunda resursfördelning ge radikala förbättringar i just Mälardalen, och därmed kraftfullt påverka den nationella utvecklingen.
3 I Mälardalen finns de lönsamma projekten ...
Inför investeringsplanerna för vägar 1998-2007 analyserades möjliga ny- investeringar bland annat utifrån samhällsekonomisk lönsamhet. Vid beräkningarna påvisades att 37 % av de åtgärder på stamvägnätet som uppfyller regeringens krav på samhällsekonomisk lönsamhet finns i regionen. I den nationella väghållningsplanen för 1998-2007 fördelades dock endast 28 % av rikets nyinvesteringar till Mälardalen.
I de länstransportplaner som upprättats för perioden 1998-2007 finns i Mälardalen avsatt ca 1,3 mdkr kronor för nyinvesteringar i länsvägar och riksvägar. Detta kan jämföras med objekt för 4,3 mdkr kronor som uppfyller regeringens krav på samhällsekonomisk lönsamhet.
För investeringar i stomjärnvägar beräknades ett investeringsbehov på ca 19 mdkr kronor inom Banverket östra regionen. Fördelningen till regionen i stomnätsplanen 1998-2007 blev dock endast ca 11 mdkr kronor.
4 ... och de nationellt strategiska
Vid sidan om de samhällsekonomiskt lönsamma projekten finns också i Mälardalen ett antal strategiska projekt som bidrar till att målen för trans- portpolitiken kan uppnås. Det gäller projekt som på grund av bl. a. kulturmiljö- och miljöhänsyn kräver extra resurser och därmed inte uppnår tillräcklig samhällsekonomisk lönsamhet.
Hur betydelsefullt Mälardalen är som nav för den nationella persontrafiken på järnväg kan illustreras av de viktiga järnvägslinjer för persontrafik som passerar regionen. Fem av Sveriges mest högtrafikerade linjer (mätt i personkilometer) för interregional persontrafik berör Mälardalen. Särskilt viktiga är förstås passagerna över Stockholms central, vilket understryker vikten av att problemen med den s.k. getingmidjan får en lösning.
På samma sätt kan frågan om vissa kringfartsleder runt i första hand Stockholm behöva diskuteras från strategiska utgångspunkter. Dessa beslut bör utgå från storstadsområdets möjligheter att inom transportpolitiska ramar för lång framtid kunna åstadkomma bostadsområden för regionens tillväxt. Befolkningstillväxten uppgår f.n. till ca 20 000 personer årligen. Kringfarts- leder både för den interregionala och den regionala vägtrafiken kommer att vara nödvändiga om vägtransporternas volym inte skall överstiga rimliga ramar. Västerleden och Österleden är båda exempel på sådana angelägna väginvesteringar.
5 En rättvis andel av resurserna
Tilldelningen av medel för investeringar i infrastruktur, särskilt vägar, har under 1990-talet inte motsvarat den roll som Mälardalen i allmänhet och Stockholmsregionen i synnerhet har i fråga om befolkning, näringsliv och transporter. Under perioden 1990 till 1997 gick således endast en femtedel av landets totala medel för vägbyggande till regionen. Resurstilldelningen i Sverige för åren 1998-2007 ser nu ut att minska för såväl väg- som järnvägsinvesteringar. På intet sätt motsvarar Mälardalens andel av rikets planerade investeringar den andel av befolkning och resor som finns i området.
Just nu pågår arbetet med planeringen av infrastrukturinvesteringar åren 2002-2011. Arbete med strategiska analyser pågår och under år 2000 ska riksdagen fatta beslut om den nya infrastrukturinriktningen. Av det sagda framgår att Stockholmsregionen och Mälardalen skyndsamt måste tillföras betydligt mer resurser för investeringar i trafikens infrastruktur än vad som har varit fallet under 1990-talet.
6 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Stockholmsregionen och Mälardalen skall tilldelas medel för investeringar i trafikens infrastruktur som mot- svarar regionernas andel av trafikarbetet för respektive trafikslag.
Stockholm den 5 oktober 1999
Mikael Odenberg (m)
Carl-Erik Skårman (m)