Västmanland är ett centralt län i Mälardalen. Inom regionen finns omkring en tredjedel av landets befolkning. Fyra av landets största städer finns i regionen. Näringslivet är omfattande och har stor betydelse för BNP:s tillväxt. För Västmanlands del handlar det om ett näringsliv med en stark exportinriktning med företag som t.ex. ABB, Volvo, Seco Tools, Bulten, Kanthal m.fl. företag. Inom Mälardalen finns även 23 av landets universitet och högskolor.
Sammantaget ger detta upphov till ett omfattande behov av transporter och resande. Mälardalens andel av landets resor uppgår också till omkring en tredjedel, medan omkring 50 procent av landets kollektivtrafikresor sker i Mälardalen.
Infrastrukturen i Västmanland har tydlig prägel av länets centrala läge i Mälardalen. Många vägar och järnvägar av nationell karaktär finns i länet, t.ex. E 18, E 20, Rv 70, Mälarbanan, Svealandsbanan och Bergslagspendeln. Länet har två hamnar - Västerås och Köping - som omsätter cirka fyra miljoner ton gods till regionens näringsliv. Därutöver finns en regional flygplats i Västerås med såväl internationella som nationella destinationer.
Samtidigt finns det behov av upprustning, komplettering och nybyggnation inom samtliga trafikslag som vägar, järnvägar, sjöfart och flyg. Nedan vill vi särskilt peka på följande behov:
Vägar
E 18: Behov av upprustning till motorvägsstandard på sträckan Köping- Västerås och Västerås-Enköping.
E 18/E 20: Tillskapande av förbindelse mellan E 18 och E 20 vid Arboga.
Räta Linjen: Räta Linjen går från Gävle till Norrköping via Heby, Sala, Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Räta Linjen ingår i det nationella stamvägnätet. I Räta Linjen ingår flera vägdelar med olika numrering. Detta är olämpligt för en nationell led och förvirrar trafikanterna. Räta Linjen bör få den enhetliga numreringen E22. Flera av delsträckorna i Räta Linjen är i behov av upprustning till högre vägstandard. Räta Linjen tillgodoser flera olika transportrelationer, ger en gen och snabb förbindelse genom en folkrik, högt industrialiserad och expansiv del av Mellansverige.
Lv 250: Länsvägen Köping-Fagersta är i nuläget i skamligt dåligt skick. Det finns stort behov av att bygga om Lv 250 till en för det regionala näringslivet godtagbar standard.
Järnvägar
Eskilstuna-Västerås: Det är nu hög tid att gå vidare med en ny- och ombyggnad av järnvägen mellan Västerås och Eskilstuna för att koppla ihop Svealandsbanan och Mälarbanan och för att på ett ännu bättre sätt knyta samman Västerås och Eskilstuna med varandra.
Svealandsbanan: Dubbelspår bör byggas på sträckan Eskilstuna-Rekarne för att eliminera att det nuvarande enkelspåret stoppar upp trafiken dels på Svealandsbanan, dels på den nuvarande järnvägen Eskilstuna- Västerås.
Mälarbanan: Dubbelspår på sträckan Kolbäck-Örebro möjliggör att fler snabba förbindelser Stockholm-Göteborg kan dras fram norr om Mälardalen så att tågen därmed kan betjäna ett större befolkningsunderlag.
Sjöfart
Ny sluss i Södertälje kanal: Volymutvecklingen har varit markant för Mälarsjöfarten med hamnarna i Västerås och Köping under de senaste åren. Sjöfart är ett miljövänligt transportslag. I takt med det växande transportbehovet växer även efterfrågan på sjötransporter. Container blir allt vanligare för högförädlat gods. Detta ställer krav på nya fartygstyper som i sin tur kräver en större sluss med dimensionerna minst 180 x 25 meter i Södertälje kanal.
Flyg
Förbättrad landningsbana: Den expansiva flygtrafiken till och från Mälardalen behöver ses i ett regionalt perspektiv. En satsning på den regionala flygplatsen i Västerås ger tillsammans med en fjärde bana på Arlanda en bra kompletterande lösning för Mälardalens flygtrafik. Behov finns dock av främst en förbättring och på sikt en viss förlängning av landningsbanan vid Västerås flygplats. Terminalen behöver också byggas ut.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av satsningar på infrastruktur i Västmanlands län och Södertälje kanal.
Stockholm den 30 september 1999
Göran Magnusson (s)
Sven-Erik Österberg (s)
Margareta Israelsson (s)
Paavo Vallius (s)
Mariann Ytterberg (s)