Inledning
Järnvägens existens är nödvändig i ett ekologiskt hållbart samhälle. För att nå ekologisk hållbarhet måste vi dels minska den totala transportmängden, dels föra över gods- och persontransporter till hållbara transportslag. Järnvägen är ett av dessa. Den har låg energiförbrukning och låga utsläpp - förutsatt att den drivs med förnybart producerad el. Den är dessutom bekväm, trafiksäker, och om den prioriteras, mycket tidseffektiv.
Riksdagen antog 1998 som övergripande transportpolitiskt mål "att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet". Varken det samhällsekonomiska eller miljöpolitiska målet nås i dag.
Redan 1988 beslutade riksdagen att varje trafikslag skall bära sina samhällsekonomiska kostnader. Om detta tillämpades konsekvent skulle flyg- och vägtrafik minska kraftigt och järnvägen gynnas. Järnvägen orsakar mindre samhällsekonomiska kostnader i form av skogsskador och försurning, klimateffekter, sjukvårdskostnader för luftföroreningsskador och trafik- olyckor m.m.
För att nå miljömålet och målet om samhällsekonomisk effektivitet krävs att merparten av de långväga transporterna går med tåg eller båt i stället för med långtradare. Vi välkomnar regeringsförklaringens skrivning om att "överföring av gods från väg till räls främjas".
En god regional utveckling är ett av de transportpolitiska delmålen. Dagens järnvägspolitik uppfyller inte heller detta. I Glesbygdsverkets kartläggning av statliga myndigheters regionalpolitiska ansvarstagande fick SJ sämst betyg av kommuner och län. 70-80 % av omdömena är att SJ inte tar de regionalpolitiska hänsyn som man anser krävs när det gäller service och lokal sysselsättning, och nära 70 % anser att SJ tar mindre hänsyn nu än för fem år sedan (Glesbygdsverket 1999).
Personresandet med järnvägen har ökat något de senaste åren. I takt med att miljömedvetandet sprider sig i samhället vill fler och fler använda järnvägen. Inte minst gäller detta bland de många företag som nu inför miljöledningssystem och miljöcertifierar sig enligt ISO14001 och EMAS. För att få certifikat enligt dessa skall företagen ha en miljöpolicy och arbeta med ständig förbättring av företagets alla verksamheter som kan inverka på miljön. Detta innebär även att miljökrav ställs på företagets underleverantörer. Detta gör att det i dag är ett hårt tryck inom näringslivet att miljöcertifiera sig för att kunna behålla sina kunder. Ledande industriföreträdare har uttalat att de företag som inte miljöanpassar sig i dag inte finns om tio år. Miljöutvecklingen inom näringslivet ökar behoven av miljöanpassade transporter. Sydkraft har t.ex. bytt ut en del av transporterna till kraftvärmeverket i Örebro från lastbil till järnvägstransporter. Torv fraktas från i huvudsak Arvidsjaur till Örebro. Torvtågen som kommer varannan dag till Örebro ersätter i runda tal 1 000 fullastade lastbilstransporter. Sedan länge går också fullastade torvtåg dagligen från Sveg till Uppsala.
Inför biljettprisstöd
Det finns i dag fog för att mynta uttrycket "det nya bussproletariatet". Hela folkets järnväg håller på att förändras till ett nytt klasssamhälle där endast de välbemedlade och de som åker i tjänsten har råd att åka. Studenter, pensionärer och andra låginkomsttagare trängs i stället i svettiga och miljöförstörande långfärdsbussar som nu får konkurrera fritt med och tar trafik från järnvägen. Eller så väljer de att åka bil. Det vill säga, om man inte lyckats få en av SJ:s svårfångade rabattbiljetter.
Med hänsyn till det lönsamhetskrav som SJ fått sig pålagt av staten har SJ lämnat stora grupper i sticket och tar inte längre något samhällsansvar för goda järnvägstransporter åt så stor del av befolkningen som möjligt. SJ- chefen Daniel Johannesson konstaterar att järnvägstanken har ett starkt samhällsstöd men att "vinsten går före allt", och gläds åt att SJ nu börjar gå med vinst, trots förlorad trafik (tidskriften Infra 2/1999). Därmed följer han till punkt och pricka det regleringsbrev som staten givit SJ. Vi vill att SJ:s ägarinstruktion och regleringsbrev ändras (se avsnitt 4).
Sverige har ett relativt bra järnvägsnät och det är ett stort slöseri med resurser att inte bättre utnyttja det befintliga spårnätet. En del investeringar i järnväg har gjorts de senaste åren. Det är nu viktigt att taxor och biljettsy- stem anpassas så att SJ inte i huvudsak betjänar den grupp människor vars biljetter betalas av företag eller av det offentliga. De höga taxorna och det oflexibla biljettsystemet är ett stort hinder för vanligt folk att utnyttja tågets fördelar. I dag tvingas många gamla trogna SJ-kunder att åka långfärdsbuss p.g.a. priset och biljettbokningssystemet som gör att man endast kan få de verkliga rabatterna om man bokar biljetten minst en vecka i förväg. Detta är omöjligt att göra för många, inte minst fattiga, människor, som inte vågar ta risken att ändå tvingas betala biljetten om något oförutsett skulle inträffa och resan inte bli av. Även om man bokar flera månader i förväg finns ibland ändå inga "billiga" biljetter. SJ förlorar på detta sätt många spontanresenärer. Flexiblare system är nödvändiga för att få fler att åka tåg.
Priset är en avgörande faktor vid den enskildes val av resa. Biljettpriserna på svenska tåg är mycket höga jämfört med många andra länders priser. Vi vill att SJ åter skall bli hela folkets järnväg. Därför bör SJ:s regleringsbrev kompletteras. Målet för det statliga järnvägsföretaget skall vara att uppnå så stor samhällsekonomisk effektivitet som möjligt. I väntan på att denna förändring genomförs behövs ett biljettstöd inriktat på att sänka priserna för icke-affärsresenärer. Syftet med detta stöd är att öka persontrafiken på järnväg och att järnvägstrafiken skall kompenseras för det faktum att buss och övrig vägtrafik inte beskattas enligt principen att varje trafikslag skall betala sina samhällsekonomiska kostnader. Denna åtgärd är i dag nödvändig för att bryta trenden av ökad vägtrafik. Vi vill att regeringen utreder möjligheterna att införa en ny anslagspost för biljettprisstöd till järnvägstrafiken.
Sänk maxvikten för långtradare
I de flesta länder i EU får ett lastbilsekipage framföras med en högsta bruttovikt om 44 ton och en totallängd av 18 m. I Sverige har man tillåtelse att framföra fordon på max 60 ton och med en längd av 25,25 m. Denna förmån för lastbilstrafiken gör att den i många fall konkurrerar ut järnvägen på långa sträckor. Maxvikt och maxlängd höjdes 1997 och är en av orsakerna till den försämrade konkurrenssituationen för godstrafiken på järnväg. I dag ökar de vägburna godstransporterna starkt medan SJ:s godstrafik i princip har legat stilla sedan 1989.
De högre maxvikterna innebär också ett ökat slitage på vägarna. Det finns en väldigt stark koppling mellan axeltryck och vägslitage. Ju högre bärighetskrav desto större underhållskrav. Hur stora fordon som tillåts påverkar också dimensioneringen av vägnätet genom att större och tyngre fordon kräver förstärkning av broar, större svängradier i korsningar etc. Förutom att de ställer större krav på underhåll måste alltså vägsystemet förstärkas. Även trafiksäkerheten påverkas. Omkörningssträckorna blir längre, och högre totalvikt orsakar sannolikt större trafikskador när olyckor sker. På sikt bör en harmonisering av de svenska reglerna ske så att de stämmer överens med EU:s. Den svenska lagstiftningen bör ändras så att maxvikten och maxlängden för lastbilsekipage sänks. Regeringen bör utreda och återkomma med ett förslag till detta.
Ändra SJ:s ägarinstruktion
Vi är inte nöjda med den nuvarande utvecklingen av SJ. Resandet i sin helhet ökar visserligen men SJ:s hårda satsning på affärsresenärer tar sig uttryck i sämre möjligheter för bredare grupper att åka tåg. Enligt regleringsbrevet från regeringen (K98/3840/SM, 981217) är SJ:s del av riksdagens transportpolitiska mål
- att bedriva en effektiv järnvägstrafik på affärsmässiga villkor
- att utvecklas som ett effektivt och konkurrenskraftigt transportföretag med järnvägstrafik som huvudverksamhet.
I regleringsbrevet finns inga krav på hur denna trafik skall utformas. Vinstkravet motverkar i praktiken det övergripande trafikpolitiska målet om "att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjing för medborgare och näringsliv i hela landet (riksdagsbeslut 1998) och de fem delmålen
- Ett tillgängligt transportsystem
- En hög transportkvalitet
- En säker trafik
- En god miljö
- En positiv regional utveckling
Vi kan inte nå de transportpolitiska målen om vi inte öppnar för bredare grupper att använda järnvägen. Det är där de stora utvecklingsmöjligheterna finns, om man verkligen vill öka järnvägsresandet. Ett mycket gott exempel är Dalabanan där SJ sänkt taxorna kraftigt, vilket har ökat resandet så mycket att SJ dragit tillbaka sin anmälan om att banan ej är lönsam. Vi anser att SJ i likhet med Vägverket och Banverket bör underställas de transportpolitiska målen. SJ:s regleringsbrev och ägarinstruktion bör därför ändras med syfte att föra in de transportpolitiska målen och målet om samhällsekonomisk effektivitet.
SJ bör tillhandahålla en samhällsservice som sätter resenärerna och godskunderna i centrum. Detta innebär att staten bör ställa kvalitetskrav på SJ, t.ex. i form av krav på servicenivå, trafikutbud, lättfattliga och flexibla taxesystem och god information om biljettpriser och turer. Motsvarande krav bör även ställas på andra järnvägsoperatörer genom Rikstrafiken.
Ett tydligt exempel på hur SJ i dag drastiskt minskat på servicenivån kan ses på Blekinge kustbana. Biljettförsäljningen är där indragen på nästan alla stationer. Resenärerna möts av en svårförståelig automat, där man måste betala med kreditkort eller också ha betalat i förväg för att få biljett. Funktionshindrade, äldre och många andra klagar högljutt i tidningarnas insändarspalter. Från att ha varit flaggskeppet när det gäller service hos SJ har Kustpilens status snabbt sjunkit, allt beroende på SJ:s lönsamhetskrav. Vi anser att SJ skall ha fortsatt ensamrätt till stomlinjerna och att dessa ej skall konkurrensutsättas. Järnvägsverksamhet är ett komplext sammanhängande system förknippat med betydande skalfördelar. Tack vare sin storlek har SJ t.ex. i samarbete med svensk tillverkningsindustri kunnat utveckla X2000. Om stomnätet och en större del av järnvägsnätet förbehålls SJ kan liknande framtida satsningar underlättas.
Problem med avreglering och privatisering
England är det land i Europa som har längst erfarenhet av avreglerad och privatiserad järnväg. Där ser man nu frukterna av fem års avreglering i form av en kraftig fragmentisering av järnvägsservicen. Man har fått oerhörda koordineringsproblem vad gäller tidtabeller och taxor. Biljettbokningen fungerar dåligt. Underhållet av banor och materiel har blivit kraftigt försämrat då även detta är ett ansvar för trafikoperatörerna. De privata järnvägsbolagen gör inga investeringar eftersom de har korta kontrakt. Avigsidorna i den brittiska järnvägstrafiken försämrar också säkerheten och personalens arbetsvillkor. Problemen har blivit ohållbara och man får miljontals klagomål från passagerare. Som en form av "återreglering", för att få den privatiserade järnvägen att arbeta för kundens bästa, har den brittiska regeringen föreslagit bildandet av en ny järnvägsmyndighet - Strategic Rail Authority.
Även i Sverige finns erfarenheter av avregleringen. Å ena sidan kan upphandlaren sägas ha tjänat på avregleringen och konkurrensen, å andra sidan har resenärerna och de järnvägsanställda förlorat. När Roslagsbanan såldes till Linjetåg var den första åtgärden som Linjetågs ledning vidtog för att kunna leva upp till sitt anbud att kalla facket till förhandlingar om försämringar av personalens villkor. Samma sak gäller BK Tågs övertagande av pendeltrafiken i Stockholmsområdet. Tio månader efter att upphandlingen blev klar har fortfarande inget avtal nåtts. För Västkustbanan råder ovisshet om någon personal kommer att finnas tillgänglig då BK Tåg tar över trafiken. Orsaken är de försämringar av arbetstiden, semesterns längd och pensionsvillkoren som företaget vill genomföra.
Inte heller resenärerna har gynnats av konkurrensutsättningen. Samordningen mellan olika järnvägslinjer, liksom mellan järnväg och andra kollektiva transportmedel, har försämrats. Vinstmaximeringen har lett till försämringar av tågtrafiken under lågintensiva tider. Ingen har kunnat påvisa att avregleringen haft goda effekter för tågutbudet, servicen eller järnvägstrafiken i stort i förhållande till konkurrerande transportslag. Vi vill inte göra om samma misstag i Sverige som man gjort i Storbritannien där vinstkravet hos de 25 privata järnvägsbolagen har orsakat en försämrad järnvägsservice för befolkningen.
Rikstrafiken
Den nybildade myndigheten Rikstrafiken, som enligt regleringsbrevet skall "utifrån ett kundorienterat helhetsperspektiv verka för att åstadkomma ett samverkande kollektivt persontrafiksystem som bidrar till uppfyllandet av de transportpolitiska målen", är en viktig resurs. Den behövs som en garant för att bibehålla samhällsservicen vad gäller järnvägstrafik i hela landet så länge SJ inte arbetar efter de transportpolitiska målen. För att trygga samhällsservicen med hållbara transporter anser vi att Rikstrafiken bör upphandla olönsam trafik i längre avtalsperioder än vad man gör i dag och med höga kvalitetskrav.
De statsbidrag som t.o.m. utgången av år 2000 kommit länstrafikbolagen till del, kommer i fortsättningen att delas ut av Rikstrafiken. Vi är angelägna om att de finns kvar. För att ge stabilitet i regiontrafiken och nödvändiga förutsättningar för de kommunala och regionala miljöanpassade transportplaner som Vänsterpartiet föreslår i motionen Ekologisk trafikomställning (1999/2000:T208) är det viktigt att Länstrafikens bidrag tryggas för längre perioder. Vi välkomnar regeringens skrivning i budgetpropositionen om att förlänga avtalsperioderna för upphandlingen till fem år.
Exempel på angelägna järnvägssatsningar
I och med att järnvägstransporter kommer att bli mer och mer attraktiva måste det finnas resurser som kan möta behoven. Järnvägen bör kunna fördubbla sitt transportarbete för både gods och passagerare. För att detta ska vara möjligt måste de ombyggnader som har påbörjats och planeras till en bit in på 2000-talet genomföras.
Underhåll och nybyggnation av järnvägsnätet bör prioriteras på bekostnad av nybyggnation av vägar. Vänsterpartiet gör bedömningen att järnvägen har en stor och ökande potential och vill här ge exempel på infrastruktur-, underhålls- och persontrafiksatsningar vi vill göra:
Norra Botniabanan Haparanda-Umeå. Vi föreslår att en ny godsbana Haparanda-Kalix byggs först. LKAB vill transportera malm till Uleåborg och näringslivet behöver en transportled från isfri hamn vid Atlanten (Narvik) till Finland och Ryssland. Denna bana kan delfinansieras via TEN- projektet.
Norra stambanan. Pågående snabbtågsutbyggnad fullföljs. Det är viktigt att det sedan också blir snabbtågstrafik Östersund-Stockholm.
Mittbanan. Sträckan Stöde-Sundsvall upprustas.
Inlandsbanan. Sträckan Brunflo-Sveg behöver upprustas för den ökande godstrafiken. Även andra delar av Inlandsbanan behöver upprustas, inte minst sträckan Arvidsjaur-Gällivare.
Västerdalsbanan. I första hand bör sträckan Repbäcken-Malungsfors elektrifieras. Därefter bör en angelägen utbyggnad av järnvägen till Sälen följa.
Tåg i Bergslagen. Samordning mellan trafikhuvudmännen bör ske. SEKO i Dalarna har tagit fram ett mycket bra koncept för hur trafiken kan utformas.
Årstabron och tredje spåret. Fyrspårsdrift Årsta-Stockholms Södra och trespårsdrift Stockholms Södra-Stockholms Central eller pendelspår i tunnel Stockholm Södra-Karlberg är mycket angeläget för att minska biltrafiken i Stockholm. Detta bör genomföras snarast.
Blekinge kustbana. Av miljöskäl och för att integrera kustbanan i den övriga Öresundstrafiken bör en elektrifiering snarast komma till stånd.
Kust till kust-banan. Emmaboda-Karlskrona upprustas.
Hamnbanan i Göteborg. Bör elektrifieras för att minska dieselutsläppen.
Ny godsbana Olofström-Karlshamn. Behövs för att avlänka Södra stambanan. Godstrafiken mot Polen och övriga Östeuropa kommer att öka kraftigt.
Älvsborgsbanan (Uddevalla-Borås). Älvsborgsbanan har i dag dålig standard. Här behövs en välbehövlig spårupprustning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till hur ett biljettprisstöd för persontrafiken på järnväg kan utformas,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring av gällande lagstiftning med syfte att maxvikter och maxlängder på lastbilsekipage sänks,
3. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av SJ:s ägarinstruktion och regleringsbrev med syfte att föra in målet om samhällsekonomisk effektivitet samt de fem transportpolitiska delmålen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statsbidragen till länstrafikbolagen. 5.
Stockholm den 2 oktober 1999
Sture Arnesson (v)
Britt-Marie Danestig (v)
Lennart Beijer (v)
Stig Eriksson (v)
Lennart Gustavsson (v)
Kalle Larsson (v)
Lars Ohly (v)
Karin Svensson Smith (v)
Lennart Värmby (v)
Gunilla Wahlén (v)
Hans Andersson (v)
Camilla Sköld Jansson (v)