Gävleborgs län har trots en hög bruttoregionprodukt hög arbetslöshet. Ett stort problem för att nya företag skall etablera sig i vår region är dåliga kommunikationer. Infrastrukturella investeringar är ett medel för tillväxt. Flera av de viktigare länsvägarna är smala, krokiga och i behov av stora underhållsåtgärder. För att öka tillgängligheten i hela länet måste vägarna hålla en hög och jämn standard. En ökad satsning på drift- och underhållsåtgärder är därför mycket brådskande. Som exempel kan nämnas väg 67 som klassats som ett nationellt stråk men hamnade utanför den nationella investeringsplanen för den närmaste tioårsperioden. Längs vägen finns några särskilt angelägna objekt som dagligen passeras av 400-600 tunga lastbilar. Objekten är angelägna både ur trafiksäkerhets- och framkomlighetssynpunkt.
Avgörande för orters attraktivitet och betydelse nu och i framtiden är
- att kunna nå ut från en plats - och tillgänglighet
- att kunna nås utifrån
En satsning på ökade möjligheter till arbetspendling är positiv och kan bidra till att lösa delar av rekryteringen av arbetskraft.
För att främja en regional utveckling måste snabbtågsanpassningen Stock- holm-Gävle-Bollnäs-Ljusdal-Ånge-Östersund reduceras till fyra timmar och sträckan Stockholm-Trondheim till 6,5 timmar. Med en väl utvecklad transportförsörjning av södra och mellersta Norrlands inland och en väl fungerande mittskandinavisk förbindelse skapas förutsättningar för näringslivsutveckling i Gävleborgs, Västernorrlands och Jämtlands län samt Tröndelagen. Med näringsliv avses i detta sammanhang såväl industri och handel som tjänsteproduktion i form av turism med krav på god tillgäng- lighet genom korta restider.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att inom befintliga ramar göra nyinvesteringar i vissa delar av väg- och järnvägsnätet i Gävleborgs län och angränsande län.
Stockholm den 4 oktober 1999
Anne-Katrine Dunker (m)
Patrik Norinder (m)