I propositionen konstaterar regeringen att det råder stor brist på kompetent personal för att bygga och underhålla stora IP-nät (IP=Internet Protocol). Nuvarande utbildningar i nätbyggande och IP-teknik vid landets högskolor är inte av den omfattningen att de täcker behovet. I betänkandet från IT-infrastrukturutredningen, SOU 1999:85, påtalades att endast ett fåtal lärare besitter de kunskaper som krävs för att undervisa inom området, vilket också bekräftades av remissvaren. Problemet är så stort att en särskild satsning på forskning och utbildning är nödvändig för att inte den stora nationella satsningen på utbyggnad av bredband ska äventyras. Utan en kraftfull satsning på kompetensutveckling inom bredbandsområdet är risken stor för "flaskhalsar" och ineffektivt nyttjande av nätkapaciteten.
För att åstadkomma en kvalificerad utbildning inom området krävs en satsning även på forskningen. Det finns många högintressanta problem att lösa när det gäller dimensionering, modulering och styrning av datatrafiken.
Ett viktigt syfte med propositionen är regional utveckling och skapandet av förutsättningar för tillväxt i hela landet genom en bra IT-infrastruktur. Trots detta fokuseras intresset när det gäller forskning och utveckling i hög grad till Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och den påbörjade satsningen i Kista. Vi menar att det finns starka skäl för en resolut och effektiv investering i utbildning och kompetensspridning även utanför Stockholmsregionen. Detta kan ske genom en satsning på ett kompetenskonsortium inom bredbandsteknologi för forskning och utveckling, som förutom KTH består av Högskolan i Karlskrona/Ronneby, Linköpings universitet, Mitthögskolan och Luleå tekniska universitet. På så sätt skulle man få en jämnare geografisk kompetensspridning, utan att tumma på kvalitetsbegreppet. Samtliga universitet och högskolor har en väl dokumenterad kvalificerad forskning och avknoppning på IT-området. Satsningen bör både omfatta forskarutbildning inom IT-området och en utökning av antalet grundutbildningsplatser (inom den planerade utbyggnaden av antalet utbildningsplatser) inom området byggande och drift av stora IP-nät.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett kompetenskonsortium för forskning och utveckling inom bredbandsteknologi.
Stockholm den 5 april 2000
Britt-Marie Danestig (v)
Lennart Beijer (v)
Lennart Gustavsson (v)
Willy Söderdahl (v)