Folkpartiet har i flera decennier verkat för att ekonomiska styrmedel skall användas för att motverka miljöskador. Utsläpp och andra miljöeffekter från transporter skall minskas genom ett effektivt användande av olika ekonomiska styrmedel och med hjälp av teknikutveckling. Hittills har miljöaspekter, trafikolyckor och trängselkostnader inte tillåtits slå igenom i prissättningen vare sig nationellt i Sverige eller internationellt.
För att skapa en effektivt fungerande marknad, där den enskilde kunden eller resenären fritt beslutar om val av transportmedel, skall principen för taxesättningen vara att man betalar den samhällsekonomiska marginal- kostnaden. Trots att riksdagens trafikpolitiska beslut år 1963, 1979, 1988 och 1998 i stort sett har fastställt denna princip, har man inte tillräckligt dragit konsekvenserna av den. Man har i stället tillsatt ett antal utredningar, som har arbetat med trafikbeskattning och andra trafikpolitiska frågor, så att man har lyckats skjuta upp ställningstaganden, som är angelägna för miljön, men är impopulära hos vissa starka intressenter.
När man nyligen ökade konsumentens valfrihet genom att släppa konkurrensen fri mellan långväga buss och tåg orkade man inte med att samtidigt införa en rimlig skattebelastning på de båda trafikslagen. Därför sker nu en orättvis konkurrens, som ger en onödigt stor miljöbelastning.
Även skillnaderna i miljöbelastningen för bilismen på landsbygden och storstaden måste beaktas. Det räcker således inte att använda bränsle- beskattningen för att få ett effektivt trafiksystem. Den skulle slå orättvist hårt mot glesbygden, där bilismen inte alls ger upphov till så stora miljöskador.
Inom EU pågår ett arbete för en rättvis trafikbeskattning, som skulle leda till ett effektivt utnyttjande av de olika trafikslagen, bl.a. genom inter- nalisering av externa kostnader. Detta bör kraftfullt understödjas, eftersom orimliga situationer uppstår, när konkurrensen sker på avsevärt olika villkor. Vi har sett problemen med utflaggningen inom sjöfarten. Åkerinäringen har nu likartade problem. Vi som vill öka friheten att konkurrera över nationsgränserna inom järnvägssektorn måste också vara medvetna om behovet av lika villkor för denna konkurrens.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en översyn av miljöavgifterna bör göras i syfte att åstadkomma ett mer miljöeffektivt transportarbete.
Stockholm den 30 september 1999
Harald Nordlund (fp)