Tre miljarder bör avsättas för upprustningar och utbyggnad av järnvägar och vägar i Kalmar län under den närmaste tioårsperioden. Riksdagens främsta uppgift på kommunikationsområdet är att ange övergripande mål och riktlinjer för planering, fastställa finansiella ramar, skapa förutsättningar för att det skapas en effektiv organisation för att förvalta avsatta resurser samt tillse att regeringen återrapporterar i vilken grad insatta resurser har bidragit till uppfyllelse av fastlagda mål. Det hindrar inte att riksdagen också gör preciserade ställningstaganden i enskilda frågor. Trafikutskottet anger flera exempel på sådana ställningstaganden i sitt betänkande 1998/99:TU5. Inför den finansiella ramsättningen och ställnings- tagandena till årets budgetförslag bör följande fakta observeras.
Goda kommunikationer en förutsättning för utveckling
En av de viktigaste förutsättningarna för Sveriges utveckling är möjligheterna till goda kommunikationer. Det är en viktig fråga för näringslivets utveckling. Det är en viktig fråga för olika landsdelars utveckling. Lika förutsättningar för ett effektivt och bra kommunikationssystem är förutsättningen för regional utveckling i hela landet. Med för landet jämbördiga kommunikationsförutsättningar har Kalmar län mycket goda framtidsutsikter. De föreligger inte i dag.
Ökade investeringsmedel
Kalmar län får 680 miljoner kronor till vägar och järnvägar under nästa tioåriga planeringsperiod. Det är en tiondel av vad som satsas i Stockholms kommunikationssystem under ett år. Det är en orimlig fördelning av tillgängliga investeringsmedel för kommunikationssatsningar i landet. Anslagen måste höjas och omfördelas till Kalmar läns fördel. Länet bör tilldelas 3 miljarder för väg- och järnvägsupprustningar för nästkommande tioåriga planeringsperiod. Det bör ges regeringen till känna.
Ett sammanhållet järnvägssystem i sydöstra Sverige
Följande åtgärder är nödvändiga:
- Bygg upp ett sammanhängande järnvägsbaserat trafiksystem Lin- köping-(Oskarshamn, Nässjö, Västervik)-Kalmar-Karlskrona-Kristian- stad-Hässleholm för att möta den kommande utvecklingen i Östersjö- området.
- Avsätt 400 miljoner för en fortsatt utbyggnad av Stångådalsbanan - järn- vägen Linköping-Kalmar.
- Genomför en elektrifiering av järnvägen Hässleholm-Karlskrona respek- tive Linköping-Kalmar.
- Inordna järnvägen Hässleholm-Karlskrona-Kalmar-Linköping i stam- banenätet.
- Utred, inkluderande linjesträckning, vad det kostar att bygga en ny järnvägsförbindelse, den felande länken, Kalmar-Karlskrona.
- Förbättra standarden på Kust-till-kustbanan, sträckan Kalmar-Alvesta, för att tillåta 200 km i timmen.
- Bilda regionala järnvägsbaserade godstrafikbolag i samverkan mellan centrala och regionala myndigheter, berörda kommuner och näringslivet.
Vägupprustningar
Det finns en rad läns- och riksvägsprojekt som är angelägna att genomföra i Kalmar län.
- Avsätt resurser för att riksvägar och länsvägar i Kalmar län ska hålla en standard av minst 7,0 meters bredd.
- Upprusta och tidigarelägg återstående delar av E 22 - länets pulsåder.
- Skapa en Europaväg mellan London-Göteborg-Västervik-Moskva,
- Genomför en gemensam numrering och bygg färdigt återstående delar av Dackeleden på sträckan Linköping-Vimmerby-Hultsfred-Målilla-Virse- rum-Växjö-Hässleholm-Malmö.
- Samordna Vägverkets och Boverkets insatser för ett Dackestopp i Virserum.
- Upprusta och bygg ut väg 35, Gamleby-E-länsgränsen, riksväg 25 Kalmar-Halmstad, väg 34-delen Ålem-Mörlunda, riksväg 33 och länsväg 129.
- Prioritera resurser för det enskilda vägnätet i Kalmar län.- 10F- P
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Kalmar län bör tillföras 3 miljarder kronor till samlade väg- och järnvägsupprustningar för den kommande tioårsperioden genom omfördelning av infrastrukturmedel
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om angelägna järnvägsinvesteringar i Kalmar län,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om angelägna väginvesteringar i Kalmar län.
Stockholm den 29 september 1999
Agne Hansson (c)