Västra Götaland
Den nya regionen omfattar ca 1,5 miljoner invånare. Inom regionen finns en intensiv industriverksamhet som kräver transport av stora och tunga godstransporter. Göteborgs hamn är utskeppningshamn för gods från hela norra Sverige, vilket landtransporteras genom länet från norr till söder. Trots ett behovet av en god vägtransportstandard för att betjäna både riket och regionen är basvägnätet idag under all kritik och sämre än i andra delar av landet.
Regeringen tillför 200-300 miljoner kr mindre varje år än den vägplan som regeringens myndighet Vägverket har fått godkänd. De medel som regionen förfogar över till förbättrad vägstandard ligger 15-25% under fastlagd plan. Som exempel kan nämnas att med nuvarande budget finns det så lite pengar att det under förra året stoppades 65 broreparationer som bedömts nödvändiga. Riksväg nr 64, som skall bära tung godstrafik, har nu så ojämn vägbana att lastbilarnas flak slår samman vid möte.
Vid överläggningar med Banverket kan man direkt konstatera att Västra Götaland är reellt eftersatt jämfört med övriga Sverige vad avser ekonomiska medel till stomjärnvägsnätet, med de neddragningar som nu gäller för år 2000 och 2001.
Regeringens ansvar
Den 1 januari 1999 bildades den nya regionen Västra Götaland. Ett viktigt skäl för att bilda en sammanhållen västsvensk region var att kunna utveckla bättre fysiska kommunikationer inom Västsverige och i relation till Göteborg, som ett givet nav för kommunikationer på väg, järnväg, flyg och båt.
Den nya regionen är en försöksverksamhet vad beträffar formerna för statens engagemang och hur dessa skall organiseras på ett effektivt sätt. Det är helt uppenbart att det är av riksintresse att den västsvenska regionens utveckling och funktion faller väl ut. Därför måste regeringen bryta sin passivitet som åskådare inför de direkt förestående problemen på kommunikationsområdet.
Den tunga godstrafiken på väg ökar
Det är helt otillfredsställande att ombyggnaden av E 20 ännu inte är klar. E 20 är en av Sveriges tyngst trafikerade Europavägar med godsfrakter från såväl norra Sverige som från Mellansverige. Den tunga godstrafiken med internationella fordon är nu ett mycket stort inslag sedan avregleringen av cabotage och den rådande högkonjunkturen blivit faktum.
E 20 betyder också mycket för godstrafiken från Skaraborgsområdet mot Göteborg. Med en ökad koncentration på Göteborg som Västsveriges centralort kommer persontrafiken också att öka ytterligare under de närmaste åren. Regeringen bör omgående redovisa finansiering och en närliggande tidpunkt för byggstart för ombyggnad av E 20. Olycksstatistiken för sträckan norr om Skara genom norra Skaraborg upp mot motorvägen i Örebro län är oacceptabel.
Riksvägarna 44 mellan Götene och Uddevalla och riksvägen 49 mellan Skövde och Skara är likaså mycket tungt belastade av både fraktgods och persontrafik som knyts direkt an till E 20. Dessa riksvägar har stor betydelse för den dagliga pendeltrafiken inom länet. Regeringen bör samordna den ekonomiska prioriteringen för E 20, 44 och 49.
Stambanan och X 2000- servicen
Skaraborg har idag mycket goda snabbtågsförbindelser på stambanan med både Stockholm och Göteborg. Skaraborg har tidigare gjort en tydlig prioritering då man valt att snabbtåget vid varje passage skall göra ett stopp vid resecentrum i Skövde. Det är många inom näringslivet som dagligen reser till Stockholm och/eller Göteborg.
Skaraborgsområdet är i stort behov av den utvecklingspotential som ges genom att varje X 2000 stannar i Skövde.
I detta sammanhang är det särskilt angeläget att tidiga morgontåg alltid, även under semestertider, stannar i Skövde så att arbetsresenärer hinner till Stockholm eller Göteborg till normal mötestid kl. 10.00 alla vardagar. Regeringen bör garantera detta som huvudman för SJ.
Godstransporter till sjöss
Västra Götaland är Sveriges mest intensiva region för bl.a. verkstadsindustri, petroindustri och livsmedelsindustri. För dessa industriers utskeppning och för övrig väst- och mellansvensk industris utskeppning är en effektiv funktion av hamnar och tillhörande infrastruktur av mycket stor betydelse för näringsliv och sysselsättning i Sverige. Regeringen bör se det som ett riksintresse att utveckla och effektivisera dessa funktioner. Godstrafiken på Vänern bör därvid särskilt belysas och utvecklas.
Miljön
Länsstyrelsen för Västra Götaland gör löpande kartläggning av västerhavets miljöstatus. Kartläggningen avslöjar större miljöproblem än vad som tidigare varit känt. Att förbättra och bevara vattenmiljön i västerhavet är självklart ett såväl svenskt riksintresse som ett internationellt intresse. Regeringen bör dels avsätta ekonomiska resurser för ytterligare kartläggning och analyser av västerhavets status men också planera för de ekonomiska satsningar som kommer att krävas för att förbättra redan kända miljöproblem i havet.
Västerhavets miljöfrågor bör lyftas fram i ett EU-perspektiv för gemen- samma åtgärder inom unionen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om finansiering och byggstart för vägbyggande i Västra Götalands Skaraborgsområde (E 20, R 44, R 49) inom den av Kristdemokraterna föreslagna utökade ramen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en bättre garanti för persontransportservice med SJ från Skövde för att tillgodose resandebehovet till och från Stockholm och Göteborg,
3. att riksdagen begär att regeringen i sitt agerande inom EU söker de ekonomiska medel som behövs för att rädda västerhavets vatten- miljö.1
Stockholm den 29 september 1999
Holger Gustafsson (kd)
1 Yrkande 3 hänvisat till MJU.