Finansiering via trafikantavgifter var ett av de bärande argumenten när beslutet togs 1991 om att bygga Öresundsbron. Kostnaden för överfarten skulle - på samma sätt som för färjetrafiken - belasta trafiken över bron och inte hela skattekollektivet.
När beslutet togs var SJ den statliga svenska järnvägsmyndigheten och det var därför naturligt att SJ fick bära den del av kostnaden som hänfördes till järnvägstrafik.
Sedan dess har stora förändringar skett inom järnvägssektorn. Banverket är nu den ansvariga myndigheten och Statens Järnvägar är numera bara en av flera järnvägsoperatörer. Ansvaret för Öresundsavgiften har därför överförts till Banverket. Men samtidigt har Banverket fått instruktioner om att täcka kostnaden via de generella banavgifterna. Kostnaden för Öresundsbron kommer därmed att drabba all järnvägstrafik, även ett antal operatörer vars trafik inte på något sätt har beröring med Öresundsbron eller Skåneregionen, Tågkompaniet, Citypendeln, BK-tåg, Tågåkeriet med flera.
Den del av banavgiften som nu kommer att tas ut generellt för att täcka kostnaderna för Öresundsbron får därför närmast karaktären av en vanlig skatt.
Därmed rubbas en viktig princip, nämligen trafikantens kostnadsansvar, och helt logiskt har också den åsikten framförts att även landsvägstrafiken över bron skall skattefinansieras.
Moderata samlingspartiet anser inte att detta är en riktig utveckling. Vi vill hålla fast vid det ursprungliga beslutet och regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med nytt förslag som innebär att kostnaden för järnvägstrafiken över bron skall bäras av dess trafikanter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Öresundsbrons trafikanters kostnadsansvar.
Stockholm den 31 mars 2000
Per-Richard Molén (m)
Tom Heyman (m)
Lars Björkman (m)
Birgitta Wistrand (m)
Jan-Evert Rådhström (m)
Lars Elinderson (m)
Jeppe Johnsson (m)
Elizabeth Nyström (m)
Per Westerberg (m)
Fredrik Reinfeldt (m)
Karin Enström (m)