Centerpartiet vill inledningsvis rikta kritik mot regeringen för att den ut- lovade och viktiga propositionen rörande infrastruktur ännu inte presen- terats. Vi kan konstatera att det inte är första gången regeringen misslyckas med att leverera utlovade propositioner. Och återigen är det Näringsdepartementet som fallerat.
Förslag till ändrad verksamhetsform för SJ
Utvecklingen på järnvägens område var mycket snabb under 1990-talet. SJ:s monopolställning bröts upp till förmån för ökad konkurrens. Detta är till fördel för resenärerna som kan erbjudas bättre service och tjänster. Inte minst kan det märkas på SJ:s egen förändrade attityd och inställning till resenärerna.
Centerpartiet delar den mening som förts fram av bl.a. SJ:s ledning och styrelse om att SJ bör få samma möjligheter att agera som övriga aktörer på marknaden. Att SJ ombildas till aktiebolag är därför naturligt.
Ändringar i förordningen om statens spåranlägg- ningar
Det är av yttersta vikt att hela landet har en god infrastruktur och trafik- försörjning. Regionala obalanser till följd av utebliven eller dåligt utbyggd infrastruktur är hämmande för landet som helhet. Centerpartiet har länge jobbat mycket hårt för att hela landet ska ha en god infrastruktur och en bra trafikförsörjning. Järnvägstrafiken spelar en mycket viktig roll i dagens och framtidens transportsystem. Det är i flera hänseenden viktigt att slå vakt om järnvägstrafiken. Järnvägstrafiken har en given plats i framtidens långsiktigt hållbara transportsystem. Den har från trafiksäkerhets- och miljösynpunkt stora fördelar jämfört med andra transportslag.
Långsiktiga spelregler för landets tågoperatörer är avgörande för en rättvis konkurrens och för att järnvägen ska kunna behålla och utveckla sin roll i transportsystemet. Ett bra, men olyckligt, exempel på det motsatta är regeringens agerande i fallet med Västkustbanan som under år 2000 trafike- ras av Sydvästen AB. Bara en vecka efter det att Sydvästen den 10 januari började trafikera sträckan beslutade regeringen att kontraktstiden skall inskränkas till ett år utan möjlighet till förlängning. SJ får sedan tillbaka trafikmonopolet. Ett sådant agerande från regeringen riskerar att undergräva tilltron till strävan efter att på allvar få in flera seriösa aktörer på det svenska järnvägsnätet. Det främjar inte en rättvis konkurrens på järnvägstrafikens område.
Historiskt har SJ haft trafikeringsrätten på det svenska järnvägsnätet. Vi är nu mitt uppe i en brytningstid mellan det gamla monopolsystemet och det nya med konkurrensutsatt järnvägstrafik. Centerpartiet bejakar den avregle- ring som ligger till grund för denna utveckling. Det är dock mycket viktigt att övergången till ett nytt system med konkurrensutsatt trafik sker på ett sådant sätt att trafikförsörjningen säkerställs i hela landet.
SJ:s trafikeringsrätt ger företaget idag ett monopol på alla lönsamma järnvägslinjer. SJ har även rätt att sedan avtalstiden för upphandlad trafik löpt ut återta trafikeringsrätten genom att hävda att trafiken kan bedrivas på kommersiella grunder. Det är uppenbart att regelverket som ger SJ rätten att plocka russinen ur kakan avskräcker andra aktörer från att göra satsningar. Detta främjar inte konkurrensen och försvårar möjligheterna att finna nya trafiklösningar.
Regeringens förslag innebär vissa uppluckringar i den nuvarande förord- ningen om statens spåranläggningar. Centerpartiet ställer sig dock frågande till om dessa förändringar är tillräckliga för att skapa goda villkor för alla trafikoperatörer, inte bara SJ. Att låta SJ:s konkurrenter få möjlighet att trafikera bara det som SJ betraktar som olönsamma linjer medan SJ får fortsatt monopol på de lönsamma linjerna är inte i längden rimligt. Särskilt som SJ efter förslagets genomförande inte längre är ett affärsverk. Kon- kurrensen bör därför inte begränsas till bara de olönsamma linjerna. Center- partiet anser att regeringen bör återkomma med ett nytt förslag till hur en stegvis övergång till konkurrensutsatt persontrafik på alla järnvägslinjer ska gå till. Denna stegvisa övergång måste med nödvändighet ske med god framförhållning så att alla aktörer på marknaden har tid att förbereda sig för den förändrade situationen. En sådan övergång ska gå till så att en tillfreds- ställande trafikförsörjning i hela landet kan säkras. Detta bör ges regeringen till känna.
Stationer och övriga gemensamma funktioner
Olika gemensamma funktioner, främst stationer, måste betraktas som mycket viktiga funktioner i järnvägssystemet. Nuvarande system innebär att SJ har kontrollen över dessa funktioner. Det är mycket troligt att rättvisa konkurrensvillkor kan vara svåra att uppnå för alla tågoperatörer med detta system. Precis som spårfunktionen ligger utanför SJ:s kontroll kan det finnas anledning att eftersträva ett liknande upplägg även för stationer och andra gemensamma funktioner. Regeringen bör återkomma med ett förslag på hur ägandet av stationer och övriga gemensamma funktioner ska utformas i framtiden. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hur en stegvis övergång till konkurrensutsatt persontrafik på alla järnvägslinjer skall gå till,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hur ägandet av stationer och övriga gemen- samma funktioner skall utformas i framtiden.
Stockholm den 5 april 2000
Sven Bergström (c)
Eskil Erlandsson (c)
Birgitta Carlsson (c)
Viviann Gerdin (c)
Åke Sandström (c)