Utvärdering av prisinstrumentet i alkohol- och tobakspolitiken
Sverige har länge, och ganska framgångsrikt, använt prisreglering för att förebygga och bromsa användningen av alkohol och tobak. Staten har dessutom genom höga skatter på dessa varor skaffat sig en betydande och viktig inkomstkälla.
Under senare år, inte minst efter EU-inträdet, kan man konstatera att pris- instrumentet förlorat sitt inflytande för att begränsa tillgänglighet och konsumtion.
Idag kommer allt tätare larmrapporter om ökad smuggling av alkohol och tobak liksom ökad hembränning. Tullens tillslag har ökat markant, men eftersom det bakom de stora kvantiteterna finns en organiserad verksamhet i ett internationellt nätverk är det svårt att stoppa den kriminella verksamheten. På grund av den stora prisskillnaden på alkohol och tobak har Sverige helt enkelt blivit en lönsam marknad för internationella brottssyndikat.
Det är lätt att köpa svartsprit. På snart sagt varje skolgård cirkulerar telefonnummer, och leverans sker till och med till bostaden om så önskas. Alkoholen kryper allt längre ner i åldrarna och unga flickor dricker snart lika ofta och lika mycket som pojkar. Information och opinionsbildning behövs för att få dem att förstå vilka risker de utsätter sig för.
Smugglingen av sprit och cigaretter tenderar att öka. Enligt tullen innebär en fullastad långtradare med 100-procentig smuggelsprit ett inkomstbortfall för staten på ca 12 miljoner kronor. En satsning på mer resurser till tullen skulle därför snart betala sig.
Det är hög tid att alkohol- och tobakspolitiken får en genomgripande översyn. Det handlar om att vi behöver återupprätta medborgarnas förtroende för och tillit till lagar och regler, åtgärder för att minska alkohol- och cigarettkonsumtionen samt åtgärder för att stoppa den illegala handeln. Här ingår naturligtvis också, som en grundläggande del, en oberoende expert- utredning för att klarlägga det nuvarande prisinstrumentets betydelse för att minska dagens och morgondagens tillgänglighet och konsumtion av alkohol och tobak.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en oberoende expertutredning angående pris- instrumentet för tillgänglighet och konsumtion av alkohol,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en oberoende expertutredning angående pris- insrumentet för tillgänglighet och konsumtion av tobak.
Stockholm den 5 oktober 1999
Caroline Hagström (kd)
Inger Strömbom (kd)