Många yrkesgrupper kommer i kontakt med våldsproblematik där barn och ungdomar är inblandade i socialtjänsten, hälso- och sjukvården, barnomsorgen, skolan, ideella organisationer, polis och rättsväsende m.fl. Generellt sett finns brister i samtliga yrkesgruppers kunskaper om barn och våld.
Brist på information, faktamaterial och forskning har lett till att kunskaperna urholkats. Även metoderna för att förebygga, utreda och behandla våldsproblematik är dåligt utvecklade. Frågan har dessutom tydliga rättssäkerhetsaspekter. Exempelvis avskrivs flertalet polisanmälningar om misshandel mot barn i åldern 0-6 år. Ändå är det små barn som utsätts för det allvarligaste våldet. Ett annat exempel är att det sällan framgår i polisens rapporter om det funnits barn närvarande i lägenheten där en kvinna misshandlats av en närstående. Inte heller anmäls barnen av polisen såsom SoL 71 § föreskriver.
Ökad forskning tillsammans med metodutveckling för att förebygga, utreda och behandla våldsproblematik där barn och unga finns inblandade är nödvändig.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ökad forskning tillsammans med metodut- veckling för att förebygga, utreda och behandla våldsproblematik där barn och unga finns inblandade är nödvändigt.
Stockholm den 4 oktober 1999
Monica Green (s)
Agneta Brendt (s)
Siw Wittgren-Ahl (s)
Anne Ludvigsson (s)
Ulla Wester (s)
Berit Andnor (s)
Eva Arvidsson (s)
Inger Segelström (s)