Äldres hälsa har under de senaste decennierna blivit allt bättre. Vi skjuter åldrandet framför oss, medellivslängden ökar alltmer. Det är därför av största vikt för den enskilda individens livskvalitet och för samhällsekonomin att sjukdomar kan upptäckas i tid och att äldre människor kan få stöd och hjälp genom hälsobefrämjande rådgivning.
Professor Alvar Svanberg, som ansvarat för det epokgörande H 70- projektet, världens mest omfattande projekt om åldrande, människors liv och hälsa, menar att systematiska hälsokontroller för äldre borde ingå i sjuk- vårdsplaneringen. De äldre utgör en riskgrupp - både över- och under- diagnosticering är vanligt. Dessutom är det så, menar Alvar Svanberg, att socialt icke önskvärda förhållanden, som i och för sig kunde åtgärdas, ofta framkallar besvär och symptom som kan få medicinska följder. H 70 har också visat betydelsen av att just den äldre med sin sämre reservkapacitet vid akut sjukdom så snart som möjligt bör få medicinsk hjälp och inte tvingas vänta i vårdkön tills krafterna är mer eller mindre uttömda.
Personer som fyllt 70 år bör därför erbjudas att en gång årligen få genomgå en hälsoundersökning med åtföljande hälsosamtal hos primärvården.
Eftersom flertalet äldre redan har en husläkare, kan en sådan hälso- undersökning ingå i primärvårdens uppgifter och kräver därför inga ytter- ligare personal- eller lokalresurser. Husläkaren och distriktssköterskan skall tillsammans svara för hälsosamtalet/undersökningen i nära samverkan med den kommunala äldreomsorgen. Själva hälsoundersökningen bör omfatta syn- och hörselundersökning samt kontroll av hjärta/lungor och ett minnes- test.
Hälsosamtalet skall genomföras efter ett särskilt frågeformulär där svaren kan ge indikationer på eventuell ohälsa eller symptom på sjukdom. I samtalet bör också ingå hälsoråd avseende livsstil, kost, motion, social aktivitet etc.
Att på detta sätt kunna följa äldres hälsostatus och i tid kunna upptäcka depressioner och begynnande demenser samt andra sjukdomar, kommer att förbättra de äldres hälsa och öka deras livskvalitet.
I den nationella handlingsplanen för äldrepolitik framhålls vikten av att folkhälsoarbetet för de äldre förstärks. Olika modeller för hälsounder- sökningar med hälsosamtal behöver därför prövas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen låter initiera folkhälsoarbetet för de äldre genom att modeller tas fram för regelbundna hälsounder- sökningar för äldre (70-plus) och försöksverksamheter föreslås i såväl storstads- som glesbygdsområden.
Stockholm den 1 oktober 1999
Siw Wittgren-Ahl (s)
Claes-Göran Brandin (s)