Tillgänglighet för elöverkänsliga
Propositionen handlar till stor utsträckning om tillgänglighet och bemötande för människor med någon form av handikapp. Det är bra att samhället försöker öka tillgängligheten och att bemötandefrågorna nu får ökad betydelse.
Det finns en grupp som inte räknas in bland de handikappade men som inte desto mindre i realiteten är utestängd från en mängd funktioner i samhället. Det är de elöverkänsliga som med ett av samhället inte accepterat handikapp möts av ointresse och ifrågasättande och mestadels hänvisas till psykologiska förklaringsmodeller. Dagens ensidiga fokusering på stress och psykiska problem när det gäller ohälsa är enligt min uppfattning olycklig. Det kan finnas andra, ej kartlagda samband, som t ex den dåliga elmiljön på arbets- platsen eller i hemmiljön. Den ökande användningen av mobiltelefoni och annan mobil elektronik ökar "elektrosmogen" på ett drastiskt sätt idag. Erfarenheten visar att tiden från att de första signalerna om ohälsa kommer till dess att samhällsinstitutioner och medicinsk vetenskap tar hälsoriskerna på allvar är lång. Men som professor Christer Hogstedt, Arbetslivsinstitutet, uttalar i en artikel i Dagens Nyheter 21 februari i år: "... man inte med säkerhet kan veta något om farorna förrän effekterna har studerats under en längre tid. Men det krävs en mycket hög beredskap, för skulle det finnas minsta risk med mobiltelefoner så är det fruktansvärt många människor som utsätts för den faran."
Det är ett faktum att många människor i dag stängs ute från arbetslivet, kommunala färdmedel, offentliga lokaler, allmänna samlingslokaler och därmed från socialt liv på grund av att de inte klarar av att vistas i närheten av el och elektronik. De värst drabbade, de s.k. "flyktingarna" har tvingats lämna sin bostad, i flera fall elsanerad, på grund av grannars elektroniska utrustning eller att basstationer för mobiltelefoni placerats i närheten. De har tagit sin tillflykt till ensligt belägna områden och bor i allt från tält, husvagn, torp till sommarstugor som elsanerats och med elektrisk utrustning i fri- stående byggnad. Det är hög tid att samhället tar dessa problem på allvar, erkänner de elöverkänsliga som en handikappgrupp och därmed tar ansvar för att öka deras tillgång till samhällsfunktionerna.
I konsekvens därmed bör hela samhällsmiljön i största möjliga utsträck- ning anpassas för att öka tilllgängligheten för dem som redan drabbats av elöverkänslighet, för att minska riskerna för andra att drabbas och för en hållbar hälsoutveckling. Några kriterier för detta bör vara att ny teknik granskas från miljö- och hälsosynpunkt och att konsekvensananlyser görs innan nya produkter tillåts i offentliga miljöer, bostäder och på arbetsplatser. Det bör också finnas regler för var basstationer för mobiltelefoni får sättas upp, och det bör finnas elfria zoner i varje kommun. Sjukvårdsinrättningar bör ha elsanerade mottagnings- och undersökningsrum utan lysrör, lågenergi- lampor, halogenlampor, elutrustning som kan stängas av och ev DECT-tele- foner som kan stängas av. Kollektivtrafiken bör ha vagnar fria från mobil- telefoner och lysrör och annan elektronisk utrustning, Radiosändare måste vara avstängda i dessa vagnar. Stöd till elsanering av bostäder bör ges samtidigt som ett regelsystem som skyddar mot att nya anläggningar, typ master för mobiltelefoner, sätts upp i närheten av elsanerade bostäder. För de allra svårast drabbade bör elektromagnetiska frizoner upprättas, dvs. ett område helt fritt från mikrovågor från mobiltelefoner, mobiltelefonsändare, kraftledningar, militära installationer som radar, inflygningsleder till flygfält och mikrovågslänkar. Frizonerna bör omges av buffertzoner där mindre svaga sändare som riktas ut från zonen kan tillåtas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att erkänna de elöverkänsliga som en handikapp- grupp,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa miljöer för hållbar hälsoutveckling,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om elektromagnetiska frizoner.
Stockholm den 5 april 2000
Marianne Andersson (c)