Det pågår en debatt om ungdomars alkoholvanor och om att föräldrar langar alkohol till egna ungdomar under 20 år. Det är inte ett lagbrott att bjuda minderåriga t.ex. egna barn och ungdomar på alkohol "för förtäring på stället" t.ex. vid middagsbordet. Det är däremot ett brott att "som ombud eller på därmed jämförligt sätt anskaffa alkoholdrycker till den som inte har fyllt 20 år" (alkohollagen 3 kap. 9 §). Den som bryter mot denna paragraf kan dömas för olovligt anskaffande av alkoholdrycker till böter eller fängelse i högst två år. Det har dock i praktiken visat sig mycket svårt att döma föräldrar som köpt ut alkohol till sina barn. Undersökningar visar att barn och ungdomar som bjuds på alkohol hemma dricker mer på egen hand, utanför hemmet.
Ett problem när det gäller normbildningen rörande alkoholen utgörs av de differentierade åldersgränserna för inköp av alkohol. Den som skall köpa alkoholdrycker på Systembolaget skall vara fyllda 20 år. För att köpa samma drycker på en restaurang eller bar gäller myndighetsåldern, dvs. 18 år. Detta förhållande ger många föräldrar huvudbry. Är det rätt eller fel, lagligt och moraliskt försvarbart att köpa ut eller bjuda arton- eller nittonåringen på alkohol? Olika föräldrar ger olika svar, handlar olika, säger en sak men gör något annat. I Lund har en undersökning om alkoholvanorna bland ca 1 400 skolelever genomförts. Man fann att 25 % av högstadieeleverna och hela 40 % av gymnasieeleverna uppgav att deras föräldrar köper ut alkohol åt dem (Aftonbladet 1999-09-28).
Argumenten för de differentierade åldersgränserna är t.ex. att det minskar risken för langning till yngre kompisar, att det kan bidra till att skjuta upp alkoholdebuten och därmed minska den sammanlagda alkoholkonsumtionen. På restauranger och andra utskänkningsställen finns en kontroll över drickandet, som motverkar risken för överkonsumtion m.m. Frågan är dock om gällande åldersgränser får dessa positiva och önskvärda konsekvenser? Många ungdomar påstår motsatsen - de får inte köpa på Systembolaget men det är däremot mycket lätt att få tag på svartsprit.
Finns det fördelar med att ha en enhetlig åldersgräns för inköp av alkoholdrycker oavsett om dessa köps på Systembolaget eller på lokal? En sådan harmonisering kan ju innebära en 18- eller 20-årsgräns. Vilka är fördelarna respektive nackdelarna med differentierade åldersgränser eller en enhetlig åldersgräns?
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen utreder fördelar och nackdelar med en övergång till en enhetlig åldersgräns avseende inköp av alkohol jämfört med de nuvarande differentierade åldersgränserna.
Stockholm den 2 oktober 1999
Peter Pedersen (v)