Det är svårt att veta hur många underåriga barn till psykiskt sjuka föräldrar det finns i landet. En annan svårighet är att definiera psykisk sjukdom och omsorgsförmåga att bedöma vilka risker som finns för barns hälsa och utveckling.
Socialtjänsten som saknar tillräckliga kunskaper om psykiska sjukdomar får i många fall otydliga bedömningar av föräldrarnas omsorgsförmåga från vuxenpsykiatrin och barn- och ungdomspsykiatrin.
En sammantagen bild från socialtjänstens personal är att familjer med psykiska störningar lever i en socialt och ekonomiskt utsatt situation. Familjer där en eller båda föräldrarna är psykiskt sjuka är ofta socialt isolerade och barnen riskerar att utsättas för separation när föräldrarna är intagna för vård.
Det är viktigt att dessa barns situation uppmärksammas tidigt vilket skulle kunna minska riskerna för psykisk ohälsa senare i livet.
Socialtjänsten behöver utveckla sin kompetens att tala med barn, och fatta beslut om stöd och insatser. Det är nödvändigt att socialtjänsten på ett mer systematiskt sätt än för närvarande formulerar tydliga mål. Följer upp insatser och resultat samt ger en återkoppling till sjukvård, skola m.fl. vid en barnavårdsansökan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om socialtjänstens kompetens när det gäller barn till psykiskt sjuka föräldrar.
Stockholm den 4 oktober 1999
Mona Berglund Nilsson (s)
Märta Johansson (s)