Inledning
Delaktighet och jämlikhet
FN:s standardregler gällande delaktighet och jämlikhet för funktionshindrade inom samhällets alla områden ställer krav på oss alla, politiska och moraliska krav som samtliga riksdagspartier står bakom. Alla i samhället, myndigheter på alla nivåer, företag, organisationer med flera, har ett ansvar för att reglerna blir kända och respekterade och att den vision om ett samhälle för alla, som reglerna uttrycker, också blir verklighet.
Och ändå, trots den enorma konsensus som råder, är det så svårt att förverkliga allas våra goda intentioner. För i alla lägen där policy ställs mot pengar tenderar dokument att tolkas på ett alltför urvattnat och intetsägande sätt.
Miljöpartiets inställning
Miljöpartiet de gröna anser att nu liggande proposition om en nationell handlingsplan för handikappolitiken är ett gott steg på vägen mot ett mer tillgängligt och jämlikt Sverige - men vi vill ytterligare förtydliga vår inställning i ett antal av de frågeställningar som propositionen berör samt lägga fram tilläggsförslag i de delar där vi tycker att regeringens förslag brister.
Tillgänglighet
Tillgänglighetsfrågorna är väl framlyfta i propositionen och en rad åtgärder föreslås. De goda intentionerna löper dock risk att falla platt eftersom kraven inte är förenade med någon form av sanktioner om de inte uppfylls. Formuleringarna är också för svagt formulerade genom att kraven är uttryckta som att de "bör" vara åtgärdade år 2010.
Möjligheterna att åstadkomma förändringar är små med dessa formule- ringar. Tiden fram till år 2010 är också onödigt lång. Utredningar har tidigare tagit fram vad som kan räknas som enkelt åtgärdade hinder. Man behöver ju inte börja från början igen. Det är också fel att hänvisa till att kostnaderna för åtgärder alltid skulle vara omfattande eller kräva stora planerings- och samordningsinsatser.
För att uppnå det önskade resultatet krävs alltså starkare formuleringar och sanktioner om man inte uppfyller kraven. Det räcker inte med att vänta till riksmötet våren 2002 för att redogöra hur målen ska uppnås.
Diskriminering
Regeringen konstaterar att bristande tillgänglighet är diskriminering. Men det går bara att få sådan diskriminering prövad i domstol när det gäller arbetslivet. Kommer man inte in i en vallokal, i sin skola eller på museet är en medborgare också diskriminerad men kan inte få sitt fall prövat i domstol.
Miljöpartiet de gröna vill utreda frågan om hur dessa och liknande solklara fall av diskriminering skall kunna föras inför domstol och hur man ska kunna få sin sak prövad.
Funktionshindrades ekonomiska situation
Bättre tillgänglighet och bättre bemötande är viktiga och centrala frågor för alla medborgare. Men den ekonomiska situationen för att klara det dagliga uppehället och kunna leva på en dräglig levnadsstandard är av minst lika stor betydelse för livskvaliteten.
Regeringen berör i propositionen inte den ekonomiska situationen för funktionshindrade. Deras situation har under de senaste åren avsevärt försämrats. Höjningar av redan tunga utgifter har kompletterats med ett flertal helt nya avgifter som sammantaget har gjort att situationen blir alltmer prekär.
Redan för ett par år sedan konstaterade vi att förändringarna vad gäller högkostnadsskyddet för läkemedel och läkarbesök ledde till att människor prioriterade bort viktig medicin och avstod från medicinsk behandling av ekonomiska skäl. Idag kan vi konstatera att den enskilde i allt högre utsträckning tvingas betala sina hjälpmedel helt eller delvis själv och att handikappersättning alltmer sällan beviljas för merkostnader. Det kan tyckas som om höjningarna sedda var för sig inte är så stora men sammantaget för den enskilde kan de vara av avgörande betydelse. Nu föreliggande hand- lingsplan måste kompletteras med en helhetssyn på funktionshindrades ekonomiska situation, och en utredning bör därför snarast tillsättas för att utreda detta.
Högkostnadsskydd för funktionshindrade - en möjlighet?
Exempel på sammantagna avgifter som den enskilde funktionshindrade kan drabbas av är: Hemtjänst, kostnader för särskilt boende, färdtjänst, ledsagning, hjälpmedel, utprovning av hjälpmedel, stora och ständigt återkommande läkemedelskostnader, läkarbesök, omfattande tandvård, rehabilitering, övrig sjukvårdande behandling.
En stor del av medborgarna klarar sig helt från den här sortens kostnader. Andra kommer undan med kostnader som inte når något högkostnadstak eller kanske når taket på en eller två kostnadsområden; det är förmodligen den största gruppen.
Vi föreslår därför att regeringen utreder möjligheten att införa ett stort utgiftstak som täcker de befintliga högkostnadsskydden samt andra utgifter som kan drabba den enskilde när det gäller de uppräknade kostnadsom- rådena. Det finns också stora svårigheter i att olika huvudmän ansvarar för de olika kostnadsområdena, och även denna frågeställning bör belysas ytterligare. Hur ska kommunikationen mellan de olika huvudmännen kunna förbättras? Kan man öka sin samverkansnivå? Hur kan man skapa fungerande vårdkedjor där brukaren står i centrum för arbetet? Också dessa frågeställningar bör utredas.
Domstolstrots
Att införa möjlighet till vitesföreläggning mot domstolstrots är ett bra förslag. Man bör också utreda sanktionsmöjligheterna mot dem som är skyldiga att leva upp till nya lagar och förordningar som redan finns på handikappområdet. Lagen om handikappanpassad kollektivtrafik från 1979 har t.ex ännu inte inneburit några tydliga förbättringar.
Handikappombudsmannens framtida roll
HO ska inte vara regeringens ombudsman utan en institution som utan påverkan från regeringen ska peka på angrepp på funktionshindrades mänskliga rättigheter. Regeringen har helt bortsett från förslagen i betänkandet (SOU 1999:73) om Handikappombudsmannens framtida förutsättningar och uppgifter som kom 1999.
Dessutom har Sverige redan fått kritik från FN:s barnkommitté angående Barnombudsmannens alltför starka knytning till regeringen. Kommittén välkomnar påbörjandet av en utredning av Barnombudsmannens effektivitet, vilken genomförs av en ensamutredare, och uppmuntrar vidare konventions- staten (Sverige) att noggrant granska dess resultat och överväga att ompröva Barnombudsmannens roll och självbestämmanderätt.
Vad som sägs om behovet av en självständig Barnombudsman gäller givetvis även behovet av en självständig Handikappombudsman!
Därför ställer vi oss kritiska till att ett nationellt tillgänglighetscenter nu ska skapas hos Handikappombudsmannen. Centret skall ha till uppgift att hjälpa bland annat statliga myndigheter med råd och stöd i tillgänglighets- frågor.
Vi ser en risk i att detta kan utvecklas till att Handikappombudsmannen knyts ännu tätare till regeringen. Ett sådant center kan kanske behövas men skall inte placeras hos Handikappombudsmannen utan istället ha en annan huvudman. Handikappombudsmannen skall, såsom vi ser det, vara en oberoende institution för funktionshindrades mänskliga rättigheter som med stöd av lag självständigt bevakar funktionshindrades intressen. Anmäl- ningarna till ombudsmannen om diskriminering har ökat väsentligt på senare år. Det gäller människor som dagligen råkar ut för kränkande bemötande och särbehandling.
Behovet av rehabilitering
Regeringen drar i sin proposition den viktiga slutsatsen att det finns brister i rehabiliterings- och habiliteringsutbudet och att det på många områden behöver utvecklas ytterligare. Det är därför anmärkningsvärt att regeringen i ett så viktigt dokument som denna proposition endast lyfter fram behovet av tidigt insatta åtgärder endast för barn och ungdomar. Behovet av tidigt insatta åtgärder ska gälla oavsett ålder. Den pågående utredningen av Gerhard Larsson har i sina direktiv en tydlig inriktning på den arbetslivsinriktade rehabiliteringen och kommer därför troligen inte att behandla vuxenrehabilitering i ett vidare perspektiv.
I FN:s standardregler, regel 3, sägs att alla människor med en funktions- nedsättning som behöver rehabilitering bör ha tillgång till en sådan. Vi vet att det idag är mycket olika runt om i landet vad gäller både resurser för rehabilitering och utbud av rehabiliteringsresurser. I FN:s standardregler sägs vidare att begreppet "rehabilitering" avser en process som syftar till att människor med funktionsnedsättning ska uppnå och behålla bästa möjliga fysiska, intellektuella, psykiska eller sociala funktionsförmåga.
Rehabilitering ska ses i ett livslångt perspektiv och inte bara som en insats för yrkesverksamma eller för dem som kan rehabiliteras tillbaka till yrkeslivet. Det är vidare av stor vikt att det är en sammanhållen rehabilitering där insatserna finns som en helhet och inte som från varandra skilda insatser. Individens behov, önskemål och bästa ska ha ett avgörande inflytande i valet av rehabiliteringsinsatser och inte utbud och ekonomiska möjligheter.
Dolda handikapp
Språk- och kommunikationshandikapp
Demenssjuka och afatiker är exempel på handikappgrupper som inte alls fått sina behov tillgodosedda i föreliggande proposition.
Situationen för dementa är allvarlig: Möjligheterna att få tillgång till dagvård försämras. Detta är i mångt och mycket en kvinnofråga, eftersom kvinnor drabbas av demens oftare än män, samt att kvinnorna ofta är de som själva ska fungera som anhörigvårdare. Vad gäller demens måste insatser som leder till tidiga utredningar prioriteras. Tillgången till korttidsboende och annan avlastning är också viktig.
Kompetensutveckling och personalförsörjning för dem som arbetar med dementa är andra frågor som samhället måste fokusera på under kommande tioårsperiod eftersom antalet äldre ökar i rask takt.
Allergiker
Allergiker, till exempel doftallergiker, lider svårt i våra offentliga miljöer eftersom dessa ännu ej är helt rökfria. Att tillförsäkra dessa grupper rätt till tillgänglighet och ett jämlikt deltagande i samhället är angeläget.
Psykiska funktionshinder
Psykiska funktionshinder är ofta dolda handikapp i dubbel bemärkelse i det att bristen på stöd leder till att de psykiskt funktionhindrade kan dra sig undan samhälleligt deltagande och sakna fungerande nätverk. Att låta människor med psykiska funktionshinder fullt ut omfattas av LSS, på lika villkor, är ett steg på vägen för att förbättra deras situation.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att FN:s standardregler blir kända och respekterade
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillgänglighet,
3. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om hur bristande tillgänglighet skall kunna föras inför domstol som en diskrimineringsfråga,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de funktionshindrades situation,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda möjligheten till ett utgiftstak som täcker de befintliga högkostnadsskydden m.m.,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om problemen med att de olika huvudmännen brister i samverkan runt de funktionshindrades situation,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fungerande vårdkedjor för funktions- hindrade,
8. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om sanktions- möjligheter mot dem som inte följer redan existerande lagstiftning på handikappområdet,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Handikappombudsmannens fristående roll,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det underdimensionerade rehabiliteringsutbudet för vuxna funktionshindrade,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dementas situation och behovet av tidig demensutredning,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillgången på korttidsboende, avlastning och dagvård,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om personalförsörjning och kompetensutveckling,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om allergikers rätt till tillgång till våra offentliga miljöer,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om psykiska funktionshinder och rätt till LSS.
Stockholm den 5 april 2000
Thomas Julin (mp)
Helena Hillar Rosenqvist (mp)
Kerstin-Maria Stalin (mp)
Barbro Feltzing (mp)
Ingegerd Saarinen (mp)