Tidigare ställningstaganden
Vi vill erinra om vad vi i tidigare kommittémotion 1998/99:So228 har anfört vad beträffar utvecklingen av alkoholpolitiken m.m. I svensk alkoholpolitik finns en övertro på totalkonsumtionens betydelse. Tio procent av befolkningen svarar för 50 procent av alkoholkonsumtionen. De ansvariga för den förda alkoholpolitiken har i mångt och mycket misslyckats med att skilja på bruk respektive missbruk av alkohol. Det har medfört en alkoholpolitik som skiljer sig markant från många andra länder i vår närhet. Vanligt bruk av alkohol hindras lika mycket som missbruk. Det behövs en fokusering av insatserna på dem som verkligen har missbruksproblem. För att möjliggöra detta behövs förändringar i både LVU och LVM.
Det offentligas uppgift bör vara att skapa förutsättningar för ett enskilt ansvarstagande, samt att bistå och värna de medborgare som saknar personliga förutsättningar att själva ta ett personligt ansvar. Det offentligas ansvar är alltså subsidiärt, sett i förhållande till den "lilla" världens ansvar. Ett tungt ansvar faller t.ex. på föräldrar och på skolan, inte minst för riktade informationsinsatser till ungdomar. Även frivilligorganisationer gör stora insatser på området.
Det är viktigt att information som ges med offentliga medel är saklig och inte antar formen av skrämselpropaganda. I alkoholdebatten diskuteras dock alltför sällan internationella forskningsresultat och vunnen erfarenhet som på något sätt bryter mot det svenska etablissemangets syn på alkoholpolitiken.
Alkoholpolitiska åtgärder får inte uppfattas som trakasserier av den över- vägande del av befolkningen som inte har några problem med sin alko- holkonsumtion. För att åtgärderna skall vara verkningsfulla krävs acceptans från en bred opinion. En politik som främjar förbud, restriktioner och byråkratiskt krångel får människor att se på politiken med misstro. Det behövs ett flertal förenklingar och lättnader t.ex. vad beträffar villkoren för att bevilja serveringstillstånd.
Behovet av reformerade regler på alkoholområdet
EU-medlemskapet har på flera sätt påverkat förutsättningarna för den svenska alkoholpolitiken. En ökad internationalisering har medfört ett ökat handelsutbyte, ett ökat privat resande och ett närmande till andra länder när det gäller attityder och värderingar. Det har blivit allt svårare att upprätthålla den vanliga föreställningen att svensk alkoholpolitik har varit framgångsrik och inte i något avseende behöver omprövas.
Regeringens proposition innebär i och för sig flera steg i rätt riktning. Enligt vår mening är förslagen dock inte tillräckligt ambitiösa och långtgående. De har i huvudsak karaktär av motvilliga anpassningar "under galgen" snarare än av långsiktiga konstruktiva lösningar på de problem som bl a EG-domstolen har pekat på.
Även ur ett annat perspektiv är det fråga om en anpassning "under galgen". Laglig och olaglig import från grannländer samt illegal spritframställning börjar ta allt större "marknadsandelar" från Systembolaget. På grund av den höga skattebelastningen på alkoholområdet rapporteras att en organiserad brottslighet har börjat växa fram. Resultatet blir raserade grundförut- sättningar för den traditionella svenska alkoholpolitiken. I stället för att i detta läge förutsättningslöst pröva olika alternativ, målar regeringen genom propositionen in sig i ett hörn där det övergripande syftet bara är att - så långt möjligt - skydda det som är kvar av den havererade svenska alkohol- politiken. Detta snarare än att försöka ta till vara andra länders erfarenheter samt bygga en ny strategi som kan hantera de nya förutsättningarna.
Ur bägge dessa perspektiv har regeringen antagit en mycket icke- konstruktiv hållning. Det gäller särskilt om regeringens ambition - som framhålls i propositionen - är att en EU-strategi på alkoholområdet skall diskuteras under Sveriges ordförandeskap i ministerrådet år 2001. En större öppenhet för andra länders traditioner vore påkallad om avsikten är att Sverige som ordförandeland skall kunna åstadkomma något på alkohol- området.
Avveckla krav på tillstånd för partihandel samt därmed sammanhängande avgifter
I propositionen konstateras att det är en uttalad politisk strävan att hålla fast vid verkningsfulla alkoholpolitiska åtgärder samtidigt som åtgärder av mindre alkoholpolitisk betydelse avvecklas. Det konstateras att inget tyder på att avskaffandet av bl.a. partihandelsmonopolet skulle ha påverkat totalkonsumtionen av alkohol. Alkoholpolitisk kontroll före detaljistledet sägs i mångt och mycket vara dubbelkontroll som medför onödig administration, byråkrati och kostnader för näringsidkarna.
Tyngdpunkten i den alkoholpolitiska kontrollen bör enligt propositionen läggas på konsumentförsäljnings- och serveringsledet. Mot den bakgrunden föreslås ett slopande av tillståndskravet för partihandel. De avgifter som nu uttas för partihandelstillstånd avskaffas följdriktigt liksom anknytande tillsynsavgifter.
För vår del instämmer vi såväl i verklighetsbeskrivningen som i förslaget. Alkoholinspektionen har ända sedan den påbörjade sin verksamhet blivit utsatt för omfattande kritik både i Sverige och från EU-organ. Bl.a. har kritik riktats mot alkoholinspektionens kontroll och avgiftsbeläggning av parti- handeln. Regeringens svar på kritiken var inledningsvis att företa marginella förändringar i avgiftssystem och regelverk för att hjälpligt kunna hävda att man uppfyller EG-rättens krav. I övrigt ägnade man betydande kraft åt att försvara det system för kontroll av partihandeln som man nu avskaffar.
Det stora inslaget av formella kontroller med låg träffsäkerhet har tyvärr varit karakteristiskt för alkoholinspektionens verksamhet ända sedan starten. De långa handläggningstiderna, de omfattande kraven på uppgiftslämnande och de länge prohibitivt höga avgifterna - vars beräkning kraftigt kunnat ifrågasättas utifrån en självkostnadsprincip för relevant verksamhet - har sammantaget utgjort ett betydande etableringshinder på marknaden för partihandel.
Ett snabbt ingripande när missförhållanden konstateras är ofta att föredra, som alternativ till olika former av tillståndsprövning. Kravet på partihandels- tillstånd är onödigt och borde enligt vår uppfattning ha avvecklats utan dröjsmål efter att EG-domstolen i oktober 1997 lämnade sitt förhands- avgörande i Franzén-målet. I vår kommittémotion under 1998 föreslog vi följdriktigt en avveckling av alkoholinspektionen.
Om den av regeringen nu föreslagna lagändringen träder i kraft den 1 januari år 2000 har tidsutdräkten varit hela 2 år och 3 månader. Under denna tid har utvecklingen av partihandeln hämmats till konsumenternas nackdel samtidigt som berörda företagares lönsamhet har eroderats genom rättsligt tveksamma avgifter. Avgifternas betydelse som hinder för konkurrensen illustreras av att den beslutade avgiftssänkningen efter EG-domstolens avgörande i Franzén-målet enligt riksdagens utredningstjänst medförde att intresset för partihandel med alkohol ökade. Antalet an- sökningar fördubblades under 1998 jämfört med närmast föregående år.
Regeringens handläggning av detta ärende implicerar nonchalans såväl inför Sveriges förpliktelser gentemot övriga medlemsstater som inför de problem som partihandelsregleringen har medfört för berörda näringsidkare - ofta småföretagare. Fortfarande försöker alkoholinspektionen undandra sig ansvar genom att i rättsprocesser - som f.n. pågår i kammarrätten - bestrida krav på återbetalning av till alkoholinspektionen erlagda avgifter. Länsrätten i Stockholm har enligt riksdagens utredningstjänst avgjort ca 10 mål som rör återbetalning av alkoholavgifter. Länsrätten har tvingat alkoholinspektionen att återbetala vissa avgifter. Målen har överklagats till kammarrätten som förväntas meddela dom under hösten.
De sammanlagda avgifter som hittills beräknas ha influtit till alkohol- inspektionen uppgår enligt riksdagens utredningstjänst till 134 miljoner kronor - avgifter vars rättsliga stöd alltså delvis kan ifrågasättas. Enligt uppgifter i SvD skulle en eventuell återbetalning kunna uppgå till cirka 75 miljoner kronor. Inte minst småföretag som betalat in avgifter felaktigt tvingas nu gå domstolsvägen för att få tillbaka sina pengar. Till saken hör att företagen - även om de vinner - belastas med omfattande rättegångs- kostnader som de inte kan få ersättning för.
Dessa rättsprocesser fortgår med regeringens goda minne. Förutom att ha påtalats i dagspressen av bl.a. moderata företrädare har statsrådet Mona Sahlin i en fråga ställd av riksdagsledamoten Ola Karlsson (m) upp- märksammats på problemet. Som svar på detta hänvisade statsrådet i huvudsak endast till att hon inte ville föregripa den domstolsprövning och beredning som pågår. Enligt vår uppfattning borde regeringen skyndsamt ha ändrat reglerna så att inbetalda avgifter återbetalats utan att berörda aktörer måste driva saken i domstol.
Vi avstyrker propositionens förslag om ändring i skattelagstiftningen för att möjliggöra s.k. vandelsprövning för varumottagare. Som framgår av propositionen sker i praktiken redan en viss vandelsprövning och behovet av en lagändring kan inte anses dokumenterat. Det avskaffade kravet på partihandelstillstånd bör inte ersättas med andra typer av regler som i praktiken riskerar att få liknande effekter. Allmänt sett bör restriktivitet iakttagas med att uppställa hinder av vandelsprövningskaraktär. Om man aldrig får möjlighet att pröva på en viss verksamhet är det naturligtvis svårt att dokumentera en god vandel.
Avveckla krav på tillverkningstillstånd och därmed sammanhängande avgifter
Som redan tidigare konstaterats instämmer vi med regeringen i att alkoholpolitisk kontroll före detaljistledet i mångt och mycket är dubbelkontroll som medför onödig administration, byråkrati och kostnader för näringsidkarna. Tyngdpunkten i den alkoholpolitiska kontrollen bör läggas på konsument- och serveringsledet.
Till skillnad från regeringen anser vi att detta resonemang har bäring även på systemet för tillverkningstillstånd. I konsekvens med tidigare före- språkade ändringar bör även kravet på tillverkningstillstånd avvecklas enligt liknande principer, liksom anknytande avgiftssystem. En samordning bör även här i första hand sökas med skattekontrollen.
Särskilt orimligt är regeringens förslag att tillverkare - om än övergångsvis - skall betala avgifter som inte drabbar partihandlare. Även i sin nu föreslagna form är detta en form av diskriminering av det egna landets företag som är klart olämplig. Att i samband med öppnande av marknader sätta krokben för det egna landets företag - uppenbarligen för att slippa skattefinansiera en marginell budgetpost - är att låta snålheten bedra visheten.
Avveckla Sveriges undantag för resandeinförsel av alkoholdrycker
Vad beträffar resandeinförsel av alkoholdrycker har regeringen enligt vad som sägs i propositionen för avsikt att under hösten arbeta för att få ett fortsatt svenskt undantag från EG:s regler på nuvarande volymnivå. Detta är enligt regeringen nödvändigt för att ge oss möjlighet att bygga vidare på de delar av vår politik som är EG-rättsligt accepterad och effektiv samtidigt som det också ger oss ytterligare tid för att komplettera vår alkoholpolitik med delvis nya metoder.
Vår utgångspunkt är att de regler som gäller för övriga delar av EU är bra, och att Sverige inte längre är i behov av de undantag vi hittills har haft. Därför bör, enligt vår uppfattning, Sveriges särskilda undantag avvecklas så snart som möjligt. Den mängd som fritt får föras över EU:s inre gräns skall alltså vara minst 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin samt 110 liter öl. Principen om fri rörlighet mellan medlemsstaterna är grundläggande i EU- samarbetet och Sverige har redan haft avsevärd tid på sig att anpassa sin alkoholpolitik till de mera rimliga europeiska förhållandena.
Att en möjlighet till resandeinförsel av i anskaffningslandet beskattad sprit skulle ha några avsevärda negativa effekter på folkhälsan emotsägs dessutom av att vi sedan länge haft en omfattande införsel av obeskattad sprit, s.k. tax-free till landet. Densamma kommer nu att försvinna i och med att tax- freeförsäljningen - på EG-initiativ - avvecklas.
Olika former av direkt import till serveringsställen och enskilda
Vad beträffar direkt import till serveringsställen och enskilda gör regeringen tre olika ställningstaganden. Det skall således bli tillåtet att ta emot enstaka gåvoförsändelser med alkoholhaltiga drycker. Restauranger med serveringstillstånd skall själva få importera alkoholdrycker under förutsättning att de uppfyller samma krav som enligt förslaget ställs på vanliga partihandlare. Andra former av direkt import till enskilda skall även fortsättningsvis vara förbjuden, så länge den inte sker genom systembolagets försorg (s.k. privat- import).
Gåvoförsändelser
Vad beträffar gåvoförsändelser välkomnar vi regeringens förslag. Det är angeläget att man inte tvingas välja mellan lagbrott och ohövlighet, dvs. att man utan att bryta mot svensk lag får ta emot sedvanliga gåvor från vänner i utlandet.
Import till godkända serveringsställen
Vad beträffar godkända serveringsställen menar vi det vara orimligt att samma regler skall gälla för deras import som för professionella partihandlare. Vi hade hellre sett en mera långtgående förenkling på detta område. Serveringsställena är redan föremål för en ekonomisk kontroll från kommunens sida. Med den nu föreslagna ordningen finns fortfarande fog för den kritik som bl a från EU-organ har riktats mot att det i praktiken krävs dubbla tillstånd för restauranger som vill importera alkoholdrycker.
Övriga distansköp/privatimport
Vad beträffar övriga former av direkt import till enskilda instämmer vi med regeringen i att övervägande skäl talar mot att ge Systembolaget en mera generell importrätt. Detaljhandelsmonopolet bör av ett antal olika skäl - bl.a. sin egen trovärdighet - inte vara verksamt på partihandelns område.
Det nuvarande systemet med privatimport genom Systembolagets försorg ter sig f.ö. allmänt sett föråldrat och överdrivet krångligt. Ur den enskildes perspektiv kan det med fog förefalla märkligt att även mindre special- beställningar från utlandet måste göras genom Systembolaget, samtidigt som man själv hade kunnat företa motsvarande införsel i samband med en resa. När det särskilda svenska undantaget från rätten till resandeinförsel för eget bruk upphör, kommer ordningen att framstå som ännu mera märklig.
Det är mot denna bakgrund inte längre rimligt att upprätthålla ett totalförbud mot distansförsäljning av alkoholdrycker från annat EU-land. Möjligheten till distansköp för eget bruk måste finnas och bör kunna ersätta rätten att kräva privatimport genom Systembolagets försorg. Det är inte rimligt att belasta monopolföretagets organisation och indirekt kanske även dess marginaler med kostnaderna för olika former av specialimport av mer eller mindre smalt intresse. Samtidigt är det orimligt att tvinga de som vill specialimportera att bli beroende av kompetensnivån och ambitionen hos ett monopolföretag t.ex. vad beträffar att spåra upp sällsynta varor.
Den mot våra tidigare framförda protester företagna lagändringen vad beträffar rätten att öppna postförsändelser - om det finns anledning att anta att dessa innehåller tobak eller alkohol - utgör enligt vår uppfattning en alltför långtgående integritetsinskränkning, som riskerar att urholka respekten för grundläggande rättsstatliga principer. Ett vaktslående om förbudet mot distansförsäljning kan enligt vår uppfattning inte få medföra så pass omfattande inskränkningar i skyddet för den enskildes korrespondens som nu har blivit fallet. Lagändringen visar att högskattepolitiken på alkoholområdet driver fram allt mera omfattande och integritetskränkande förslag för att upprätthålla lagefterlevnad. Det finns många angelägna uppgifter för gränskontrollverksamheten, och vi har i samband med vår- propositionen föreslagit att 50 miljoner kronor ytterligare satsas på tull- verksamheten i syfte att öka möjligheterna att ingripa mot smuggling av bl.a. alkohol. Men att fokusera resurserna på öppning av enskilda individers postpaket - som eventuellt kan antas innehålla tobak eller alkohol - är helt enkelt fel sätt att använda pengarna.
I propositionen påpekas att distansförsäljning är en etablerad för- säljningsform för alkoholdrycker inom EU. Praktiska hänsyn som t.ex. skatteuppbörd och ålderskontroll kan inte få hindra en begränsad möjlighet till distansköp. Särskilt inte som gåvoförsändelser - där kontrollsvårigheterna rimligtvis måste vara motsvarande - föreslås tillåtas. Att vissa distansköp tillåts kan t.o.m. underlätta kontrollen, genom att det då kan bli onödigt att kontrollera en försändelses status av köp eller gåva - något som annars skulle kunna medföra omfattande svårigheter. Precis som resandeinförsel och gåvoförsändelser kan möjligheten till distansköp omges med mer eller mindre explicita volymbegränsningar som syftar till att garantera att import sker för eget bruk och/eller i begränsad omfattning.
Förbättrad service inom ramen för detaljhandels- monopolet
Inom ramen för det befintliga detaljhandelsmonopolet ser vi gärna att fler systembutiker etableras, att öppethållandet får utsträckas till klockan 20.00 på vardagar och att man inför lördagsöppet dels i samband med vissa storhelger, dels mera generellt på försök. Vi menar dock att det är synd att denna omsvängning sker "under galgen" samt i uttalat syfte att långsiktigt cementera och försvara legitimiteten för detaljhandelsmonopolet.
Vad beträffar lördagsöppet menar vi dessutom att någon försöks- verksamhet inte behövs, utan att en sådan förändring utan dröjsmål borde kunna genomföras över hela landet. Lördagsöppet har redan prövats i Norge och Finland. Som framgår redan i propositionen kan effektiviteten att lördagsstänga systembutikerna ifrågasättas. Systembolagets nuvarande öppettider framstår lätt som en begränsning riktad i huvudsak mot yrkesarbetande, vilka knappast kan anses utgöra den primära riskgruppen för att falla in i ett långvarigt missbruk.
Avveckla detaljhandelsmonopolet
I propositionen konstateras att arbetet mot alkoholens skadeverkningar måste ske mera målinriktat mot vissa riskgrupper och storkonsumenter för att därigenom mera effektivt kunna minska skadorna. Arbetssätt och metoder måste bli mera träffsäkra gentemot dem som dricker mest och där skadorna är störst. Trots denna insikt innehåller propositionen i huvudsak endast idéer om hur man genom generella åtgärder skall kunna begränsa den breda allmänhetens tillgänglighet till alkohol. Man konstaterar i propositionen att de viktigaste alkoholpolitiska medlen fortfarande är detaljhandelsmonopolet och prispolitiken.
Systembolagets detaljhandelsmonopol har enligt regeringen av EG-domstolen befunnits vara förenligt med EG-rättens regler om fri rörlighet för varor. Detaljhandelsmonopolet är enligt regeringen det viktigaste mono- polet, framförallt med hänsyn till ålderskontrollen. Förutsättningarna att använda prisinstrumentet har försämrats i och med EU-medlemskapet vilket ger bl.a. ålderskontrollen en ökad tyngd.
Samtidigt betonar man att Systembolagets service måste bli bättre sett i förhållande till dem som har åldern inne. Att minska tillgängligheten har annars varit ett framträdande motiv för inrättande av ett detaljhandels- monopol. I och med regeringens proposition har dock Systembolaget i huvudsak reducerats till ett instrument för ålderskontroll.
Samma argument kunde emellertid i princip användas för att inom restaurangnäringen motivera ett utskänkningsmonopol. Det är uppenbart att detaljhandelsmonopolet inte - lika lite som monopol inom restaurang- näringen - är någon förutsättning för en fungerande ålderskontroll. Det är förhållandevis enkelt att genom kontroller tillse att åldersreglerna efterlevs.
Särskilt bör uppmärksammas de effekter som detaljhandelsmonopolet har på partihandeln. Ambitionen har här varit att försöka skapa ett slags marknad där partihandlare tävlar om att få ha sina varor i Systembolagets butiker. Erfarenheterna får dock sägas dokumentera att det är omöjligt att frammana annat än en helt artificiell marknad. Upphandling av produkter bedöms fortfarande mot en på förhand av Systembolaget uppgjord produktplan, som gäller 12 månader framåt och uppdateras var 4:e månad. En möjlighet till testförsäljning finns vid sidan av detta system men kan inte uppväga det faktum att det är Systembolagets planmässigt fastställda önskemål som styr snarare än kundernas.
Även om mycket tyder på att det befintliga systemet för produkturval inte direkt strider mot EG-rätten, är det ändå i längden svårt att inom nuvarande system uppfylla de krav på icke-diskriminering som ställs i detaljhandels- ledet, inte minst av distributions- och utrymmesskäl. Hela arrangemanget är dessutom ägnat att hindra konkurrens och småföretagande. En situation där det bara finns en enda detaljhandlare - som delvis eftersträvar att ha samma sortiment överallt - gör det i praktiken omöjligt för mindre företag att vara med och konkurrera. Det blir svårt att starta en verksamhet i liten skala.
Många av företagen på marknaden är familjeägda men den gamla monopolisten Vin & Sprit AB är fortfarande helt dominerande vid för- säljning till Systembolaget. Vin & Sprits marknadsandel vid försäljning till detaljhandeln var enligt uppgifter från riksdagens utredningstjänst 50,7 procent för sprit och 21,9 procent för vin, vilket innebär att man är nästan 4 1/2 respektive 2 1/2 gånger större än sin största konkurrent.
Vår uppfattning är att ett uppfyllande av kraven på icke-diskriminering förutsätter att Systembolagets monopol avvecklas successivt. Övergångs- problemen kräver särskilda hänsynstaganden men färdriktningen bör vara helt klar. EG-domstolen har förvisso i ett förhandsbesked antytt att monopolarrangemanget på detaljhandelsområdet kan vara tillåtet. Vår uppfattning är emellertid att monopolet är olyckligt och det ankommer därför på Sverige att avskaffa det.
Ytterligare en aspekt är att placeringen av Systembolag har stor betydelse för utvecklingen av annan kommersiell service. I dag gynnas vissa större orter genom att ha eget Systembolag, vilket utarmar handeln på närliggande mindre orter. Regeringens svar på detta är nya butiker med begränsat sortiment, och man försöker etablera en standard som innebär att större centrumanläggningar, förortscentra av viss minsta storlek, orter med mer än 4.500 invånare och orter med kraftig turism under delar av året - om det är affärsmässigt motiverat - också bör ha åtminstone en mindre systembutik. Förslaget har dock i huvudsak effekten att det flyttar problem från vissa städer till andra städer. För mindre orter förordar regeringen ytterligare ombudsverksamhet i form av s.k. utlämningsställen. Systemet med utläm- ningsställen snedvrider dock redan idag konkurrensen mellan olika handlare på samma ort, varav bara vissa utvalda har rätt att lämna ut alkoholvaror.
Allt detta talar för att detaljhandelsmonopolet successivt bör avvecklas till förmån för ett system där licensierade butiker får bedriva alkoholförsäljning. Inledningsvis bör starköl och vin kunna säljas utanför Systembolaget. En sådan lösning förstärker den befintliga handeln genom att skapa ökat underlag för butiker på mindre orter, samtidigt som det inte snedvrider konkurrensen på samma sätt som det nuvarande systemet med ut- lämningsställen. Bekvämligheten för konsumenterna - inte minst i glesbygd - blir överlägset bättre än vad som kan uppnås i ett monopolsystem, oavsett hur många nya butiker som öppnas. I ett senare skede bör även starksprit kunna omfattas av licensieringsmöjligheten och Systembolaget kunna avvecklas eller försäljas.
Monopol riskerar att leda till en allmän ineffektivitet och lågt kostnads- medvetande. Vi har bett riksdagens utredningstjänst att jämföra margi- nalerna, dvs. det prispåslag som täcker butikernas hanteringskostnader, hos Systembolaget respektive hos den vanliga livsmedelshandeln. Sådana jämförelser är inte helt enkla att göra, bl.a. därför att alkoholskatterna försvårar en jämförelse. Räknat på ett inköpspris inklusive alkoholskatt blir Systembolagets marginaler naturligtvis låga.
Enligt Handelns utredningsinstitut ligger den genomsnittliga marginalen mellan inköpspris och försäljningspris inom livsmedelshandeln på cirka 20 procent. Olika varugrupper kan emellertid ha mycket skilda marginaler, allt från nära 0 procent till en marginal på närmare 100 procent. Dessutom skiljer sig marginalen åt beroende på vilken sorts handlare som studeras (s.k. lågprisbutiker och butiker med stor omsättning har t.ex. lägre marginal).
Riksdagens utredningstjänst redovisar att marginalen för Systembolaget - räknat på inköps- och försäljningspriser exklusive moms och alkoholskatt - uppgick till 27,37 procent år 1998. Det totala påslaget för Systembolagets hanteringskostnader - dvs. marginalen uttryckt i kronor och ören - var 1.930 miljoner kronor. En enkel överslagskalkyl på basis av underlaget från riksdagens utredningstjänst ger vid handen att svenska hushåll skulle spara omkring 500 miljoner kronor årligen om hanteringen av alkoholdrycker hade skett med ett prispåslag som motsvarar normal marginal inom livs- medelshandeln (20 procent). En rimlig gissning är alltså att den totala kostnaden för svenska hushåll p.g.a. Systembolagets monopol ligger runt en halv miljard kronor.
Ingen ytterligare kriminalisering av innehav och köp av illegal sprit
Hanteringen av illegal sprit är en betydligt mera mångfacetterad och komplex verksamhet än bara hembränning. Handeln med illegal sprit har visat sig generera även annan brottslighet, inte minst våldsbrott, vilket bl.a. ställer nya krav på information och samordningsinsatser mellan de brottsbekämpande myndigheterna. Vidare måste tull och polis ges de resurser, arbetsmetoder och tekniska förutsättningar som krävs för att effektivt kunna ingripa mot de internationella kriminella ligor som ägnar sig åt illegal sprithantering och annan organiserad brottslighet. Endast på detta sätt kan vi förhindra att kriminella ligor som redan har fått eller försöker få fotfäste i vårt land växer sig fast i det svenska samhället.
Orsaken till den växande hanteringen av illegal alkohol är till mycket stor del den orimligt höga skattebelastningen på legalt framställd och omsatt alkohol. Skattebelastningen har medfört en situation där många även annars laglydiga medborgare tycker att det är helt i sin ordning att köpa svartsprit. I sin förlängning hotar en sådan utveckling - genom vilken gränsen mellan rätt och fel suddas ut - att undergräva den allmänna rättskänslan. Även av detta skäl är det således angeläget att beivra den olagliga verksamheten. Men regeringens ensidiga fokusering på repressiva metoder - samtidigt som skattebelastningen behålls på nuvarande nivå - innebär emellertid inte att nödvändiga förutsättningar ges för att komma till rätta med problemet.
Enligt regeringen är det nödvändigt att skärpa reglerna vid kringgående av detaljhandelsmonopolet, dvs. vid innehav och köp av illegal sprit. Enligt vår uppfattning och mot bakgrund av vad som anförts ovan är förslaget om en generell kriminalisering av innehav och köp av illegal sprit inte bara orimligt långtgående utan dessutom ett slag i luften. Även regeringen konstaterar i propositionen att för den bredare allmänheten synes kopplingen mellan välorganiserad grov brottslighet och det egna köpet av illegal sprit inte framstå som tillräckligt tydligt för att motivera ett avståndstagande. Regeringen har emellertid inte dragit de logiska slutsatserna av sitt konstaterande.
Att mot denna bakgrund pressa fram en kriminalisering - som inte kan sägas ha något fäste i folks allmänna moraluppfattning - vore bara kontraproduktivt. Någon moralhöjande effekt torde förslaget knappast medföra, snarare riskerar det att urgröpa tilltron till lagarna och till lagstiftaren. Den maximala påföljd som föreslås motsvarar dessutom vad som är stadgat för brott som t.ex. misshandel, vållande till annans död, grovt förtal, utpressning, förskingring och urkundsförfalskning, vilket framstår som oproportionerligt hårt.
Avslutningsvis bör även framhållas att innehav i uppenbart syfte att försälja redan är kriminaliserat. De inköpta dryckerna kan tas i beslag och förverkas. Det finns också redan regler om befattning med smuggelgods.
Myndighetsstruktur m.m. på alkoholområdet
Statskontoret har i en utredning visat att olika myndigheter har likartade och överlappande uppgifter på alkoholområdet. Detta leder till oklarheter, gränsdragningsproblem och samordningsproblem. Berörda centrala och regionala verksamheter på alkohol- och narkotikaområdet kostar tillsammans ca 230 miljoner kronor.
Vi menar att myndighetsstrukturen på området är svårförståelig och osystematisk. Antalet centrala myndigheter på alkohol- och narkotika- området har mer än fördubblats under 1990-talet utan att detta för den skull har kunnat påverka det alltmer accelererande drogmissbruket bland våra unga. Av remissinstansernas synpunkter framgår också att det finns många särintressen i denna process. En avsevärd bantning av den totala myndighetskostnaden för central och regional verksamhet på området borde kunna åstadkommas med en bättre och mer slagkraftig organisation.
Ett avskiljande av konkreta förvaltnings- och tillsynsuppgifter till skatte- myndigheter och kommuner ligger väl i linje med en allmän förenkling och lägger - i enlighet med våra tidigare förslag - en grund för att alkohol- inspektionen avvecklas. Tillsyns- och tillståndshantering avskiljs från olika former av normgivning och ökad rättssäkerhet skapas.
Betydande försiktighet bör dock iakttagas så att man inte skapar osjälvständiga myndigheter som i praktiken mest får en stabsfunktion åt departementet. Med den utgångspunkten framstår den aviserade utvecklingen av Folkhälsoinstitutet som mycket tveksam.
Enligt vår bedömning framstår det som både ansvarslöst och olämpligt att lägga över ansvaret för landets samlade narkotikastatistik på en myndighet som fått sin verksamhet så ifrågasatt.
Vi har för avsikt att i samband med budgetpropositionen återkomma med vår syn på hur den fortsatta myndighetsstrukturen på Folkhälsoinstitutets område bör se ut.
Alkoholinspektionen är en onödig myndighet. Alkoholinspektionens verksamhet har framförallt drabbat småföretagare och i praktiken varit i direkt strid mot de mål som riksdagen har angett, nämligen att öppna upp för konkurrens inom distributionsledet. Vi noterar med tillfredsställelse att regeringen nu delar vår uppfattning att myndigheten skall avvecklas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en framåtsyftande anpassning av svensk alkoholpolitik till nya förutsättningar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regeringens dröjsmål med förslag om avveckling av partihandelstillstånd,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regeringens agerande vad beträffar återbetalning av erlagda avgifter till Alkoholinspektionen,
4. att riksdagen beslutar avslå propositionens förslag om ändring i skattelagstiftningen för att möjliggöra s.k. vandelsprövning för varu- mottagare i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen beslutar avveckla kravet på tillverkningstillstånd enligt alkohollagen samt anknytande avgiftssystem i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avveckling av det särskilda svenska undantaget för resandeinförsel av alkohol,
7. att riksdagen beslutar om en långtgående förenkling av reglerna för import direkt till godkända serveringsställen i enlighet med vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen beslutar införa en möjlighet till distansköp från annat EU-land av alkohol för eget bruk i enlighet med vad som anförts i motionen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett generellt och omedelbart införande av lördagsöppet i Systembolagets butiker,
10. att riksdagen beslutar om en successiv avveckling av detalj- handelsmonopolet i enlighet med vad som anförts i motionen,
11. att riksdagen beslutar avslå förslaget om ytterligare kriminali- sering av innehav och köp av illegal alkohol i enlighet med vad som anförts i motionen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en mera systematisk och lättförståelig myndighetsstruktur på alkoholområdet,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de utvecklingsplaner som skisseras för Folk- hälsoinstitutet,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en avveckling av Alkoholinspektionen.
Stockholm den 17 september 1999
Chris Heister (m)
Leif Carlson (m)
Hans Hjortzberg-Nordlund (m)
Cristina Husmark Pehrsson (m)
Lars Elinderson (m)
Henrik Westman (m)
Göran Lindblad (m)
Maud Ekendahl (m)
Bertil Persson (m)
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)