I en Sifoundersökning, Allmänhetens inställning till abort mars 1998, svarar 27 procent av Sveriges befolkning att de anser att samhället skall erbjuda möjlighet till adoption som alternativ till abort. I en annan Sifoundersökning, Kvinnors inställning till och erfarenhet av abort, april 1998, tillfrågades kvinnor om sina egna erfarenheter av en upplevd abort. 13 procent svarade att de ångrade aborten och 11 procent svarade att de hade valt att föda om de fått mer hjälp och stöd. Samkörning av de två svarsalternativen visar att 5 procent av kvinnorna ångrar sin abort och istället hade valt att föda om de fått mer hjälp. Dessa 5 procent motsvarar ungefär 1500 aborter per år.
Alternativ som borde erbjudas abortsökande är exempelvis möjlighet till avlastning genom stödfamilj, kontakt med andra kvinnor som varit i en liknande situation, utförlig information om de ekonomiska bidragsmöjlig- heterna men också möjligheten att adoptera bort sitt väntade barn. Det finns inga fasta rutiner med t ex skriftlig information om hur en adoption genomförs för den kvinna som vid en oönskad graviditet vill adoptera bort spädbarnet efter förlossningen.
Idag ses det som en naturlig företeelse i vårt samhälle att föräldrar som inte själva kan få barn adopterar barn från andra länder. I ett fåtal fall sker även adoptioner av svenska barn. Oftast handlar det om adoption av styvbarn eller fosterbarn, endast undantagsvis om adoption av nyfödda spädbarn.
Folkhälsoinstitutet, som har det övergripande ansvaret för abort- problematiken, bör få i uppdrag att sammanställa information om hur en spädbarnsadoption går till, vilket stöd kvinnan kan få från kurator och psykolog med flera och vilka hennes rättigheter är vid en adoption. Folk- hälsoinstitutet bör också se till att denna information finns tillgänglig på barnmorskemottagningar, mödravårdscentraler, kvinnokliniker, ungdoms- mottagningar och andra institutioner som möter gravida kvinnor liksom övriga intresserade.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen ger Folkhälsoinstitutet i uppdrag att sammanställa lättillgänglig information om möjligheten till adoption.
Stockholm den 4 oktober 1999
Harald Bergström (kd)