Fortsätt att "öronmärka" pengarna för hivförebyggande insatser
Det är väl känt att hivförebyggande insatser kräver stöd från statliga myndigheter för att få utrymme på regional och lokal nivå. Det förebyggande arbetet är långsiktigt och måste pågå kontinuerligt. Regeringens förslag om att ta bort öronmärkningen, d.v.s. det specialdestinerade statliga bidraget, och istället införliva dessa medel i landstingens/regionernas budgetar är därför djup olyckligt.
Det förebyggande och stödjande arbete som bedrivs av frivilligorganisa- tioner och som finansieras av de statliga bidragen utgör ovärderliga komplement till de offentliga institutionerna. Vi anser att regionerna och landstingen har ansvar för hälso- och sjukvården som omfattar bl.a. infek- tionskliniker (vård och behandling av hiv/aidspatienter), hud- och ven- mottagningar, smittskyddsläkare, ungdomsmottagningar och primärvården. Det ligger också i samhällets intresse att förebygga en av nutidens mest accelererande sjukdomar i världen, så att inte Sverige drabbas så hårt som exempelvis Afrikas södra länder där upp till 30 % av den fertila befolkningen är smittade av hiv.
Det finns ett stort antal ideella föreningar och ungdomsmottagningar som aktivt driver det förebyggande arbete som ska förhindra att fler personer i Sverige än de i dag 5 000 registrerade drabbas. För många människor är det just möjligheten att komma ifrån "myndighetskontakten" som gör att fri- villigorganisationernas arbete är så viktigt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fortsätta med specialdestinerade statliga bidrag för hiv/aids.
Stockholm den 3 oktober 1999
Catharina Elmsäter-Svärd (m)
Tomas Högström (m)