Statens institutionsstyrelse, SiS, är central förvaltningsmyndighet för sä- skilda ungdomshem. SiS har också som uppgift att genomföra utredning av omhändertagna unga människor, en utredning som sedan ligger till grund för framtida vårdplanering. Enligt uppgift har väntetiderna till dessa utredningsplatser genomgående ökat och förseningar uppstår som menligt påverkar den fortsatta handläggningen.
SiS utredningsteknik bygger på utredning under en tid av åtta veckor. Vad gäller omedelbart omhändertagande är det den tid som maximalt får gå från det att socialnämndens beslut om omhändertagande fattas och till den dag länsrätten skall ta upp målet till avgörande, d.v.s. muntlig förhandling. Det innebär i praktiken att det inte föreligger en färdig utredning som kan ligga till grund för socialnämndens ansökan om vård m.m. Skall utredningen avvaktas krävs alltså regelmässigt en förlängning av den tid som lagen anger som längsta tid för tvångsomhändertagande i avvaktan på länsrättens prövning.
Följande tider gäller:
7 § LVU Socialnämndens beslut om omedelbart omhändertagande skall underställas länsrätten inom en vecka från den dag beslutet fattades.
7 § LVU Länsrätten skall pröva beslutet inom en vecka från den dag beslutet inkom till rätten.
8 § LVU Socialnämndens ansökan om vård skall inkomma till länsrätten inom fyra veckor från den dag omhändertagandet verkställdes.
34 § LVU Länsrätten skall ta upp målet till avgörande inom två veckor från den dag då ansökan om vård inkom.
Antingen måste länsrätten fatta beslut på bristande underlag eller vilandeförklara målet. Båda alternativen är naturligtvis inte acceptabla och strider mot gängse uppfattning om rättssäkerhet för en individ i utsatt ställning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bristande rättssäkerhet i handläggningen av LVU-ärenden.
Stockholm den 4 oktober 1999
Anna Åkerhielm (m)