Den svenska inställningen till alkoholreklam syftar till att minimera samhälleliga, medicinska och sociala skador till följd av alkoholbruk. Därmed är i nuläget reklam för alkoholdrycker mycket hårt reglerad i lag, medan reklam för lättdrycker, däribland lättöl, endast regleras genom en överenskommelse mellan Svenska Bryggareföreningen och Konsumentverket. Det grundläggande problemet med detta ur ren alkoholskade-synpunkt är att lättöl genomgående tillverkas under samma varumärke som starkare öltyper. Därmed, konstaterar Alkoholreklamutredningen 1998:8, är lättölsreklamen mest en varumärkesfråga och kopplingen mellan marknadsföring av lättöl och starköl uppenbar.
De starkare öltyperna har en större begärlighet, då den högre alkoholhalten medför att dessa är starkare beroendeframkallande, därmed finns också ett större ekonomiskt intresse i att locka till köp av dessa drycker. Det är mot bakgrund av detta som exempelvis den norska lagstiftningen förbjuder varumärken i ölreklam överhuvudtaget.
Mycket riktigt innebar Spendrups framgångsrika reklamkampanj för Norrlands Guld att starkölen Norrlands Guld Export gick om Pripps Blå Export i försäljning och toppade med 38 % högre försäljningssiffror juli 1997. Motsvarande försäljningsökning för lättölet uppvisades aldrig. Enligt reklambranschens tidning Resumé (nr 49/95) ska Spendrup inte ha rapporterat andra försäljningssiffror än starkölens till Systembolaget. Under senare år har det blivit vanligare att lättöl i reklam försöker efterlikna starköl och på så sätt inrikta konsumenten på starkare drycker. Exempelvis har det förekommit att ölproducenter till reklamtillfällen visar upp ölförpackningar för lättöl, i storlekar som i affärerna mest förknippas med starkare öltyper. Undersökningen i tidningen Resumé (nr 46/95) visades också sambandet mellan alkoholreklamen för lättöl och att locka till köp av starkare produkter genom att ett statistiskt urval av personer fick svara på vilket öl de blev sugna på när de såg lättölsreklam. 33 % svarade starköl mot 15 % för lättöl och 15 % folköl. Hela 39 % tänkte också på folköl eller starköl när de såg på lättölsreklam. I regeringens proposition (98/99:134) får denna fråga stå tillbaka för Svenska Bryggareföreningens egenåtgärdsprogram som gäller sedan 1 januari 1998. Risken att "åka fast" verkar dock inte särskilt över- hängande. Under de första ett och ett halvt åren har endast ett fall tagits upp till behandling av Svenska Bryggareföreningen. Det gällde lättölsreklam där 50 cl burkar använts och där anmälaren ifrågasatte om den förpackningen verkligen fanns tillgänglig för konsumenterna. Lättöl i 50 cl burkar är ovanligt, den förpackningen används mest till de starkare ölklasserna, och anmälaren ansåg därför att det inte kunde vara frågan om reklam för lättöl. Svenska Bryggareföreningen gjorde tolkningen att regeln om att förpackningar som används i lättölsreklam ska finnas tillgängliga ska förstås så att produkten ska gå att beställa från bryggeriet, dvs finnas med på prislistor, beställningslistor etc som riktas till detaljhandeln. Man kan enligt Svenska Bryggareföreningen inte ställa krav på att produkten verkligen ska finnas ute i handeln. Den märkliga situationen att man gör reklam för lättöl som i praktiken bara finns tillgängligt i bryggeriets lagerlokaler och som är förvillande likt starköl räcker alltså inte för att branschorganisationen ska anse att det är frågan om ett regelbrott. Man kan undra vad som skulle krävas för att Svenska Bryggareföreningen skulle vidta åtgärder mot sina medlems- företag.
Sambandet mellan marknadsföring av lättöl och de starkare typerna av öl kvarstår och frågan är för viktig för att låta bryggeriindustrin själv kontrollera. Riksdagen bör besluta att regeringen ändrar lagstiftningen så att det blir omöjligt att utnyttja alkohol relaterade varumärken i sin marknads- föring.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alkoholreklam.
Stockholm den 3 oktober 1999
Yvonne Ruwaida (mp)