Apoteksbolaget har sedan dess grundande 1971 haft monopol i Sverige på detaljhandel med läkemedel. Även om intentionerna med monopolet kanske var goda bör det nog sägas att förstatligande och monopol var något som låg i tiden för 30 år sedan.
Sverige är idag ensamt om att ha ett statligt monopol på receptfria läke- medel. Det finns goda skäl att tro att det går att åstadkomma effektivisering och därmed lägre kostnader genom fri konkurrens på detta område. En av- reglering ger också goda förutsättningar för att fler svenskar ska kunna få tillgång till läkemedel på närmare håll än idag. Genom att andra butiker än bara apoteken tillåts att ta in läkemedel i sortimentet underlättas, inte minst för dem som bor i gles- eller landsbygd. Detta är numera också väl utforskat genom statliga utredningar som visat att det är svårt att finna goda motiv för ett bibehållande av nuvarande monopol.
När det gäller handel med receptbelagda läkemedel bör också den kunna ske av annan än Apoteket AB. Detta måste dock förutsätta att företag, för att få tillstånd till detaljhandel med receptbelagda läkemedel, har farmaceut- utbildad personal tillgänglig under hela öppettiden.
Sverige är idag ett av de europeiska länder som har minst antal apotek per invånare. Apoteken har dessutom internationellt sett mycket korta tider för öppethållande. Exempelvis kan nämnas att i Sverige finns idag bara ett enda apotek som har öppet dygnet runt. Få apotek och korta öppethållandetider har lett till långa väntetider, vilket är mycket sällsynt i andra EU-länder. Eftersom Apoteket AB inte har några konkurrenter finns det inget starkt incitament för att förbättra servicen och korta köerna. Detta drabbar både kunder och apotekspersonal. Det är hög tid att Apoteksbolaget får kon- kurrens.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffandet av apoteksmonopolet.
Stockholm den 4 oktober 1999
Mikael Oscarsson (kd)