Samhällets viktigaste resurs är våra barn. I Sverige har vi internationellt sett ett mycket väl utbyggt trygghetssystem, som syftar till att ge barnen goda och likvärdiga uppväxtförhållanden. Det förebyggande arbetet spelar här en stor och betydelsefull roll.
Vi har idag ett antal olika myndigheter som har till uppgift att stödja barn och föräldrar när det uppstår problem. Det kostar då samhället stora resurser. Att inrikta resurserna på åtgärder, som ska hindra att problemen uppkommer, skulle spara pengar till samhället, men framför allt ger det mänskliga vinster.
Barnens situation i Sveriges har uppmärksammats i flera olika rapporter och utredningar under de senaste åren. Rapporterna har handlat om hur barnens situation ser ut i ett Sverige som förändras genom bl a omstruktu- rering, arbetslöshet, besparingar, invandring. Barnens situation har också uppmärksammats genom Barnombudsmannens arbete och genom uppfölj- ning av barnkonventionen.
Internationell forskning visar på att 20-40 % av sjukdomar och ohälsa bland barn och ungdomar kan förklaras med dålig social bakgrund och hemmiljö.
En studie från Socialstyrelsen visar att 1996 levde 120 000 barn i familjer som hade socialbidrag nästan hela året.
Långvarigt socialbidragsberoende i barnfamiljer var vanligast i unga familjer och bland ensamstående mammor. Familjer födda utanför Norden/EU med kort vistelsetid i Sverige hade högst socialbidragsberoende. Många familjer blev kvar i socialbidragssystemet under lång tid.
Det finns alltså en mängd rapporter som belyser hur barnens situation ser ut i dag. Det framgår att det finns all anledning till oro för barn i s k riskzon, dvs barn som riskerar att få en ogynnsam utveckling.
De verksamheter som arbetar med barn och ungdomar har utifrån sitt område ansvar för insatser till särskilt utsatta barn och ungdomar. Men utifrån de senaste årens rapporter om barnens situation förefaller dessa insatser otillräckliga. Det behövs också en mer samlad genomgång, analys och förslag på insatser just för barn i riskzonen.
En idé skulle kunna vara att en kommission tillsätts med uppgift att analysera situationen för särskilt utsatta barn. Denna kommission bör också ange förslag till en strategi för hur arbetet i Sverige ska bedrivas för att på olika sätt kunna ge dessa barn en mer gynnsam utveckling. Den utlovade barnbilagan till budgetpropositionen kanske kan ses som en inledning till detta. Likaså kan underlag utgöras av Barnpsykiatriutredningen (SOU 1998:31) och Stöd i föräldraskapet (SOU 1997: 161).
I arbetet bör också ingå en genomgång av den kunskap och forskning som finns om störningar hos vuxna (i form av t ex missbruk, kriminalitet, psykiska problem) och om de riskindikatorer som finns i barndomen. Genom en samlad insats för särskilt utsatta barn kan de rent humanitära effekterna bli oerhört viktiga för livskvalitén.
I Sverige finns på många olika håll en stor kunskap om barn, barns utveck- ling och behov. All denna kunskap bör kunna sammanställas och utgöra grund för vidare forskning och utveckling av arbetet kring barns miljö.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilt utsatta barn - barn i riskzonen.
Stockholm den 30 september 1999
Anita Jönsson (s)
Jarl Lander (s)