Bakgrund
I februari 1998 överlämnades till dåvarande socialministern slutbetänkandet av Barnpsykiatrikommittén. Den har ett mycket talande namn, Det gäller livet.
Psykiska problem kan kosta barn och ungdomar livet. Psykosociala faktorer är inblandade i de flesta dödsfall som drabbar tonåringar. Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland pojkar och unga män i åldern 15-29 år, vanligare än trafikolyckor. Bland flickor och unga kvinnor i motsvarande åldrar är det mindre vanligt, men även för dem utgör självmord en av de vanligaste dödsorsakerna. Vi måste lära oss att se barns och ungdomars psykiska problem i ett folkhälsoperspektiv.
Psykiska problem ett folkhälsoproblem
Även med mycket strikta och snäva definitioner förekommer psykiska problem och störningar tidvis hos 5-10 procent av barn- och ungdoms- populationen. De psykiska problemen vållar stort lidande hos de drabbade och deras familjer samtidigt som kostnaderna för samhället är avsevärda - den egentliga barnpsykiatriska vården kostar drygt en miljard kronor per år.
För den enskilde individen kan en period av psykiska problem tveklöst ge livslånga konsekvenser, både socialt, utbildningsmässigt och ekonomiskt. Utredningen varnar också för att samhällets utveckling mot ett utpräglat kunskaps- och informationssamhälle samt kraven på socialt samspel i arbetslivet kan innebära att även måttligt psykiska problem kan få karaktären av allvarliga funktionshinder.
Vi bör se barns och ungdomars psykiska problem i ett folkhälsoperspektiv jämbördigt med andra omfattande samhällsproblem - tandhälsa och alkohol- relaterade hälsobrister etc. Samhälls- och folkhälsoperspektivet innebär att man eftersträvar att minska kända betydelsefulla riskfaktorer på olika nivåer i samhället. I utredningen Det gäller livet skriver man: Troligen är kvalitativt bra basverksamheter som MVC, BVC, barnomsorg, skola av stor betydelse. Iden mån psykiska problem kan förebyggas genom generella insatser, såsom stöd till den unga familjen och bra basverksamheter, kan man se kostnaderna som investeringar snarare än som konsumtion av resurser.
Enligt utredningen Det gäller livet bygger möjligheten att anlägga ett praktiskt användbart folkhälsoperspektiv på två grundförutsättningar:
- att det finns grundläggande kunskaper om problemens utbredning och om relevanta skadefaktorer och/eller skyddsfaktorer,
- att det står i samhällets makt att påtagligt minska barns och ungdomars utsatthet för skadefaktorer och/eller främja effekten av stödjande och hälsobringande faktorer.
I ett samhällsperspektiv är det lika viktigt att fråga sig vad som främjar barns och ungdomars psykiska hälsa som att motverka risk- och skadefaktorer.
I det långa perspektivet är barn och ungdomars psykiska hälsa avhängigt av i vilken mån ett folkhälsoperspektiv är präglat av barn och ungdomars behov och dessutom vilket genomslag detta får dels hos allmänheten, dels hos beslutsfattare i olika verksamheter på olika nivåer.
Barnkonventionen
Konventionen om barnets rättigheter antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989. Sverige ratificerade barnkonventionen 1990 utan att reservera sig på någon punkt. Barnkonventionen är en internationell förpliktelse som Sverige har åtagit sig gentemot andra stater som också anslutit sig till konventionen. Genomförandet av konventionen är ett politiskt ansvar för staten, inte bara för regering och riksdag utan för alla myndigheter och offentliga organ. Genom åtagandet i konventionen är staten skyldig att vidta sådana åtgärder att rättigheterna verkligen genomförs och kommer alla barn i landet till godo.
Enligt barnkonventionens artikel 3 skall barnets bästa alltid beaktas. Det innebär att ärenden på olika nivåer kan komma att innehålla två ställnings- taganden, dels en bedömning av vad som faktiskt är barnets bästa, dels en avvägning mot andra intressen. Men konventionen stadgar att barnets bästa i vissa situationer skall ges absolut prioritet. I situationer då barnets bästa vägs mot andra intressen skall barnets bästa vara en tungt vägande faktor, även vad gäller fördelning av ekonomiska resurser. FN-kommittén har framhållit att barn inte får missgynnas i förhållande till vuxna.
Enligt de krav som FN:s barnkonvention ställer skall barnperspektivet genomsyra alla beslut som rör barn. Utgångspunkten i barnperspektivet är respekten för barnets fulla människovärde och integritet. Barndomen skall inte ses som en förberedelsetid för vuxenlivet utan som en del i livet med ett värde i sig.
Barnperspektiv
Begreppet perspektiv betyder synvinkel. I detta sammanhang kan det betyda att se olika beslutsalternativ ur barnets synvinkel, att se det med barnets ögon. Det handlar om att försöka att ta reda på hur barn uppfattar och upplever sin situation och eventuella förändringar. Det räcker inte med att man gör någonting som man som vuxen anser vara till barnets bästa. Barnperspektivet innefattar såväl empati som förmåga att identifiera sig med barnet i olika situationer. Att ha ett barnperspektiv innebär att man sätter sig in i och försöker förstå barns och ungdomars situation. Förståelsen är central och en förutsättning för att kunna vidta åtgärder för barnets bästa. Därmed inte sagt att förståelsen alltid betyder ett accepterande. Att byta perspektiv, att se världen med andras ögon, förutsätter också förmågan att sätta gränser för sin egen inlevelse så att man inte helt anammar barnets eller tonåringens värld. Det är ändå ofta så att i sista hand är det den vuxne som utifrån ett vuxet perspektiv, kunskaper och erfarenheter måste fatta beslut och ta ansvar för beslutet. Men till mångt och mycket skall barn och ungdomar med sina specifika erfarenheter tillfrågas och svaren måste tillmätas ett stort värde.
Miljöpartiets förslag
Ur ett samhällsperspektiv är det av stor vikt att satsa på breda hälsofrämjande insatser, och att försöka undanröja olika skadefaktorer. Därför anser Miljöpartiet att alla större samhällsbeslut borde inbegripa en konsekvensanalys ur ett barn- och ungdomsperspektiv. Man ska därmed ställa frågan på vilket sätt drabbar detta beslut barn och ungdomar och vilka konsekvenser får det för deras psykiska och fysiska hälsa, det- samma bör gälla för alla utredningar, dvs alla utredningar bör innehålla en barnkonsekvensbeskrivning. För att detta ska kunna ske på ett för de berörda myndigheterna konstruktivt sätt krävs det till exempel att en tydlig skrivelse om att prioritera dessa frågor lämnas i Folkhälsoinstitutets, Socialstyrelsens, Ungdomsstyrelsens, Alkohol- inspektionens, Invandrarverkets, Vägverkets m.fl regleringsbrev.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frågan med förebyggande arbete för barns och ungdomars psykiska ohälsa prioriteras i berörda myndigheters regleringsbrev,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att barns och ungdomars psykiska ohälsa skall ses som ett folkhälsoproblem,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barnkonsekvensbeskrivningar i utrednings- direktiven.
Stockholm den 1 oktober 1999
Birger Schlaug (mp)
Kerstin-Maria Stalin (mp)
Thomas Julin (mp)
Matz Hammarström (mp)
Kia Andreasson (mp)
Barbro Feltzing (mp)
Gunnar Goude (mp)
Helena Hillar Rosenqvist (mp)
Mikael Johansson (mp)
Per Lager (mp)
Ewa Larsson (mp)
Gudrun Lindvall (mp)
Yvonne Ruwaida (mp)
Ingegerd Saarinen (mp)
Marianne Samuelsson (mp)
Lars Ångström (mp)