1 Inledning
Det talas och skrivs mycket om problem och brister inom sjukvården. Problemen visar sig främst i långa väntetider, överbeläggningar på vårdavdelningar samt underbemanning, förslitning och utbrändhet när det gäller vårdpersonal. Detta är verkliga problem och det finns förklaringar som vi skall diskutera. Men det är viktigt att påpeka att problemen till trots, så tillhör den svenska sjukvården fortfarande de bästa vårdsystemen i världen. Den som kommer in på ett svenskt sjukhus med en livshotande sjukdom har större möjlighet att överleva än motsvarande patient i de flesta andra länder. Sverige har världens lägsta barnadödlighet. Det beror framför allt på en kombination av bra barnhälsovård och en kvalificerad barnsjukvård.
Jämfört med de flesta andra länder är svensk sjukvård mycket kostnadseffektiv. Vi får mycket vård för förhållandevis lite pengar. Detta gäller särskilt om man jämför med de länder där man betalar sjukvård via försäkringar och där man har mycket privat vård. Privat vård innebär inte billigare sjukvård.
2 Svensk sjukvård - världens mest kostnads- effektiva?
Av de svenska landstingens utgifter går 80 % till sjukvård och 3,5 % till central administration. De totala administrativa kostnaderna inom svensk sjukvård brukar uppskattas till ca 7 % av totalkostnaden. Detta är avsevärt lägre än i länder med försäkringsfinansierade och till största delen privatiserade vårdsystem. I USA uppskattas motsvarande kostnad till 25 %. Svensk sjukvård har minskat sin andel av BNP under 1990- talet även om man korrigerar för effekten av att vård överförts till kommunerna. Sjukvårdens kostnader har minskat med ca 8 % i fast penningvärde. Hälsoutvecklingen under 1990-talet har varit mycket gynnsam. Särskilt gäller detta om man tittar på för tidig död och spädbarnsdödlighet som är vanliga mått vid internationella jämförelser. Sverige ligger i botten i jämförelse med resten av världen när det gäller spädbarnsdödligheten, som bara är hälften så hög som i USA med dess dubbelt så dyra sjukvård. Den minskade dödligheten kan tillskrivas både förebyggande insatser och bättre vård. Detta tyder på att sjukvården i hög grad kunnat koncentrera resurserna på den mest angelägna vården; sannolikt på bekostnad av omvårdnad som t.ex. psykiatri, och inte akut, livräddande vård. Utrymmet för stora rationaliseringar eller besparingar när det gäller onödig administration är därför mycket begränsat.
Under 1990-talet har det skett en ökning av medellivslängden med 1,6 år för män och 1 år för kvinnor. Detta förklaras framför allt av en minskning av dödligheten i hjärtinfarkt och andra hjärt- och kärlsjukdomar. Antalet hjärtinfarkter har minskat och möjligheten att rädda livet på patienter som drabbas av sjukdomen har ökat. Detta talar för att det skett en förbättring både av det förebyggande arbetet och av vård och behandling. Att medellivslängden har ökat mer för män än för kvinnor, kan bero på att män får en mer adekvat vård vid akuta sjukdomstillstånd, som hjärt- eller hjärninfarkter. Vi vet t.ex. att den vård och behandling som kvinnor får vid hjärtsjukdomar är mycket sämre än den män får. En av orsakerna är att kvinnor inte beskriver sina symptom på samma sätt som män gör, varför doktorn inte känner igen kvinnors hjärtsjukdomar som just hjärtsjukdomar.
Det är också så att alla utarbetade normvärden är satta utifrån mannen. När man fastställde normalvärdet för blodtryck mätte man trycket hos de medicine kandidaterna, som på den tiden var män, och så fastställde man normalblodtrycket. Sedan har det visat sig att många kvinnor har högt blodtryck och därför tvingas äta blodtryckssänkande medicin. Det mest troliga är att det finns ett normalvärde för män och ett annat för kvinnor. Troligt är också att bedömningen av blodfetter inte är lika för kvinnor och män. Det som för män är det goda kolesterolet kan vara det farliga för kvinnor. En kvinna kan alltså bli friskförklarad, trots att hon håller på att bli hjärtsjuk.
Men utvecklingen är inte odelat positiv. Det finns också ett växande problem. När det gäller långvarig sjukskrivning och upplevd ohälsa har det varit en negativ utveckling. Det sammanhänger till stor del med en ökad förslitning i arbetslivet där arbetsmiljöerna har försämrats och övertidsuttaget har ökat i samband med att arbetslösheten ökat. Klasskillnaderna i ohälsa har ökat kraftigt vilket återspeglar ökade sociala klyftor i samhället och det finns tecken på att en del grupper fått svårare att få vård. Till största delen beror dessa negativa tendenser på förhållanden som vården inte kan påverka. Sammantaget går det inte att säga att svensk sjukvård befinner sig i kris. Däremot ställs den inför allvarliga problem. Man kan notera att de svenska sjukvårdskostnaderna, mätt i andelen av BNP, bara är hälften så höga som de amerikanska. I USA står trots de höga kostnaderna omkring 50 miljoner människor utanför vårdsystemet.
3 Besparingar och nedskärningar
Sjukvården har drabbats hårt av besparingar under 1990-talet. Sedan 1990 har personalstyrkan reducerats med 20 % och antalet vårdplatser har halverats. Saneringen av statens finanser har lett till kraftiga nedskärningar av statsbidragen till vården. Den höga arbetslösheten har medfört att skattekraften och därmed landstingens skatteinkomster har minskat. De flesta landsting har därför tvingats göra kraftiga besparingar. Situationen förvärrades ytterligare av att den tidigare borgerliga regeringen införde ett ofinansierat husläkarsystem och släppte loss en okontrollerad etablering av privatläkare.
Trots besparingarna har de flesta landsting en besvärlig ekonomisk situation där skattekraften har utvecklats långsammare än beräknat, samtidigt som det är svårt att kontrollera kostnaderna. Krav på ofinansierade reformer, t.ex. vårdgarantier, hotar att ytterligare förvärra situationen och kan i praktiken innebära att pengar tas från vården av de svårast sjuka, eller från förebyggande arbete. 1990-talet är det första decennium i modern tid då sjukvårdskostnaderna har minskat sin andel av BNP. Ännu mer anmärkningsvärt är att det också skett en överströmning till privat finansierad vård. Denna ökning beror i första hand på att en ökad del av vården betalas med patientavgifter. Det har också skett en ökning av antalet privatläkare och privata sjukgymnaster. Också läkemedelskostnaderna har ökat.
I stort sett alla grupper av LO-anslutna inom vårdpersonalen har minskat. Sammantaget har detta inneburit att sjukvårdens möjligheter att bedriva omvårdnad har minskat kraftigt.
4 Privatiseringar och köp-sälj
I början av 1990-talet bedrevs en intensiv borgerlig kampanj för att genomföra privatiseringar och konkurrensutsättningar. Delar av sjukvården förvandlades till en marknad där det gällde att visa upp så stor lönsamhet som möjligt. Billigast blev bäst. Kvalitén blev en bristvara. Att förvandla sjukvården till en marknad har haft en rad negativa effekter. Konkurrensen inom vården har i flera fall lett till att det blivit ännu svårare att kontrollera kostnaderna vilket lett till krav på drastiska besparingar. Marknaden har lättare att tillgodose de högröstades och relativt friskas behov jämfört med de svårast sjukas. Marknadsstyrningen har medfört stora administrativa problem inom sjukvården eftersom man tvingas räkna pengar på alla nivåer.
Trots dessa negativa erfarenheter sköljer nu en ny våg av privatiseringar in över den svenska sjukvården, främst i de tre stora regionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne som alla har borgerlig majoritet. Primärvården är överallt här på väg att privatiseras och konkurrensutsättas. Nu pågår också arbete för att de stora sjukhusen ska försäljas till hugade spekulanter. S:t Görans sjukhus i Stockholm är på väg att säljas till investmentbolaget Bure och fler försäljningar är att vänta. Det talas också om särskilda gräddfiler för patienter som betalat dyra privata eller av arbetsgivaren betalda försäkringspremier vid Karolinska sjukhuset i Stockholm.
5 Omvårdnaden har försämrats
Besparingarna och marknadstänkandet har framför allt drabbat omvårdnaden och det dagliga patientarbetet. Det blev färre händer i och med att undersköterskor och sjukvårdsbiträden minskade kraftigt i antal. Många mycket gamla, psykiskt sjuka och många i behov av långvarig rehabilitering har råkat illa ut. Inom delar av äldrevården har det varit svårt att upprätthålla en godtagbar medicinsk standard. En ökad press har lagts på de anhöriga och de som arbetar med sjukvård i hemmet har i många fall fått en svår arbetssituation.
6 Arbetsvillkoren har försämrats
Rationaliseringarna har medfört en pressad arbetssituation för undersköterskor, sjuksköterskor och andra personalgrupper med nära patientkontakt. Situationen har förvärrats av att sjukvården till stora delar är en ålderdomligt hierarkisk och toppstyrd organisation, med stora skillnader i löner och möjlighet till inflytande.
Färre ungdomar har sökt sig till vårdutbildningar och det kan bli svårt att rekrytera tillräckligt med personal till vården. Lönevillkoren är alltför låga i förhållande till krav, kvalifikationer och det ansvar som åligger vårdpersonalen.
7 Stigande läkemedelskostnader
Samhällets kostnader för läkemedel har stigit dramatiskt under senare år och lett till att beloppsgränsen för högkostnadsskyddet höjdes från 1 juni 1999. Det finns flera samverkande faktorer till denna kostnadsutveckling, men det är nödvändigt att stat och landsting har ett fastare grepp om utvecklingen, då kostnaderna för läkemedel riskerar att tränga undan resurser för annan hälso- och sjukvård. Mot den bakgrunden har regeringen tillsatt en utredning som skall återkomma med förslag till en förbättrad läkemedelsförsörjning. Vänsterpartiet anser att detta är ett mycket viktigt område att följa, men avvaktar utredningens förslag.
8 Primärvården har försvagats
När de borgerliga införde husläkarsystemet hamnade primärvården på många håll i en kaotisk situation. En rad olika uppgifter lades på husläkarna samtidigt som andra personalgrupper fick vidkännas kraftiga nedskärningar. De besparingar som gjorts inom vården innebär i många fall att arbetsuppgifter har förts över på primärvården. Detta har drabbat såväl förebyggande arbete, som tillgängligheten och den uppsökande verksamheten.
9 Vårdköer och väntetider
Det går aldrig att helt undvika vårdköer eftersom man alltid bör prioritera dem som är svårt akut sjuka framför dem som kan vänta utan någon medicinsk risk. Köer och väntetider beror dock i många fall fortfarande på dålig organisation. En dålig samordning mellan olika sjukhus har medfört att människor fått vänta på operation eller annan behandling i onödan. Att generellt förkorta köerna inom vården kräver alltid att man tillför mer resurser. Om resurser inte tillförs utifrån är det stor risk att svaga gruppers behov av vård blir det som i första hand drabbas.
10 Ojämlikhet i vård och hälsa
Både behovet av och tillgången till vård är ojämnt fördelade. Sjukdom och dålig ekonomi går ofta hand i hand. Höga vårdavgifter innebär att människor utestängs från vård. Under senare år har det förekommit rapporter som tyder på att människor med låga inkomster avstått från att söka hjälp inom sjukvården. Detta kan naturligtvis innebära att sjukdomar förvärras i onödan. Bristen på uppsökande verksamhet gör att långvarigt psykiskt sjuka och hemlösa har svårt att få kontakt med vården. Den psykiatriska vården, särskilt barn- och ungdomspsykiatrin har haft svårt att svara upp mot nya vårdbehov.
11 För lite förebyggande arbete
Sjukvården är betydligt bättre på att behandla patienter än på att förhindra att de kommer dit. Bristen på ett bra förebyggande arbete beror både på dåliga kunskaper om hur människor lever och på att sjukvården har en ensidig medicinsk inriktning. Ett kraftigt försummat område har varit kvinnors hälsa. Sjukdomar som i första hand drabbar kvinnor, exempelvis benskörhet, muskelvärk och medicinberoende har varit försummade både inom förebyggande arbete och när det gäller vård och behandling.
12 Resurser och nationell handlingsplan
Vänsterpartiet noterar att det nu på olika sätt kommer att tillföras sjukvården ett antal nya miljarder under kommande år. Det sker dels genom den s k försvarsuppgörelsen och dels genom förslag i budgeten från s-v-mp att år 2001 skjuta till den s k vårdmiljarden. Det är inom områdena primärvård, psykiatri och äldreomsorg som satsningarna ska ske. Det kommer att behöva skjutas till ytterligare medel för att möta de växande behoven och återuppbygga kvaliteten efter många års nedskärningar. Därigenom skulle det återigen bli möjligt att planera långsiktigt, rekrytera personal, förbättra omvårdnaden och minska vårdköerna.
Regeringen har lovat att under år 2000 presentera en nationell handlingsplan för utveckling och förnyelse av sjukvården. Planen skall innehålla mål och inriktning samt handlingsvägar för den framtida sjukvården. En viktig utgångspunkt för Vänsterpartiet är att såväl drift som finansiering av vården även i fortsättningen i huvudsak bör ske i offentlig regi. Vänsterpartiet ser gärna en utveckling av mångfald inom vården men den kan och bör ske huvudsakligen inom ramen för offentlig drift och finansiering.
Vänsterpartiet pekar i det följande på ett antal viktiga områden som riksdagen bör ge regeringen till känna inför arbetet med den nationella handlingsplanen.
13 Bättre arbetsmiljö och kortare arbetstid
Sjukvården behöver en mer demokratisk arbetsorganisation med minskade löneklyftor, där alla personalgruppers kompetens tas till vara. Arbetsvillkoren och arbetsmiljöerna bör förbättras framför allt inom omvårdnadsarbetet. Förhållanden inom hemsjukvården och anhörigvårdarnas situation bör förbättras. Också entreprenörer skall vara skyldiga att erbjuda bra arbetsvillkor och arbetsmiljöer. En arbetstidsförkortning bör påbörjas, i första hand inom de mest vårdtunga områdena. Vänsterpartiets krav på en allmän arbetstidsförkortning är en väg att långsiktigt förbättra arbetsvillkoren inom sjukvården. Vårdutbildningen bör byggas ut och rekryteringen till vårdyrken förbättras bland annat genom att jobben blir mer självständiga och kvalificerade och genom att de anställda har inflytande och makt att förbättra arbetssituationen.
Vänsterpartiet vill i detta sammanhang särskilt lyfta fram rekryteringsbehovet av psykologer inom vården framöver, som en fråga som behöver åtgärdas med det snaraste. Undersökningar som gjorts av åldersstrukturen visar att de yrkesverksamma psykologerna till mycket stor del utgörs av personer födda på 1940-talet och att det inom ett antal år kommer att ske så stora pensionsavgångar, att nuvarande antal utbildningsplatser inte kan klara att möta behoven av nyrekrytering. Det behövs fler utbildningsplatser för att klara detta. En sådan diskussion bör föras i arbetet med att ta fram den nationella handlingsplanen.
14 Det förebyggande arbetet bör ställas i centrum
Vänsterpartiet ser det som allra viktigast att man försöker förhindra att människor blir sjuka. Sjukvården kan bidra till detta genom att föra ut kunskap om sjukdomars orsaker och om hur man förebygger dem. Man kan också påverka samhällsplaneringen och bostadsmiljön så att man undviker sjukdomsrisker. Uppsökande verksamheter som riktar sig till utsatta grupper, riktade hälsokontroller och hälsosamtal kan minska klyftorna i hälsotillstånd. En utredning från Stockholms läns landsting visade att varje krona som satsas på bra förebyggande arbete innebär en besparing på mellan 10 och 20 kr i minskade framtida vårdkostnader. Folkhälsoarbete är en investering för framtiden och egentligen det enda anständiga sättet att spara i vården. Vänsterpartiet ser det som mycket viktigt att också arbetet med företagshälsovården förstärks.
15 Arbetet med kvinnors hälsa bör förstärkas
De senaste årens ökande sjukskrivning och förtidspensionering på grund av arbetsframkallad ohälsa har i högre grad drabbat kvinnor än män. Många kvinnor som söker hjälp inom sjukvården upplever att de inte blir tagna på allvar. Sjukdomar och symptom som i första hand drabbar kvinnor har sämre status än mäns sjukdomar. Vänsterpartiet arbetar därför med att få in det kvinnliga perspektivet i hälso- och sjukvården. Såväl sjukvården som det förebyggande arbetet bör i högre grad fokusera på kvinnors hälsa i framtiden, mannen har, som vi tidigare givit exempel på, alltför länge varit norm.
16 Primärvården förstärks och avgifterna sänks
Primärvården; distriktsläkare, distriktssköterskor och vårdcentraler har en nyckelroll när det gäller sjukvårdens tillgänglighet och för möjligheterna att få vård nära hemmet. Primärvården bör förstärkas samtidigt som dess områdesansvar och ansvar för det förebyggande arbetet betonas tydligare. Det kommer ibland larmrapporter om att människor avstår från läkarbesök etc då avgifterna är för höga. Avgifterna för besök hos distriktsläkare, distriktssköterskor och andra personalgrupper inom primärvården bör på sikt sänkas med avgiftsfrihet som mål i syfte att öka tillgängligheten.
Det är också mycket viktigt att i arbetet med den nationella handlingsplanen utreda och föreslå åtgärder som främjar samverkan mellan primärvård och specialistvård. Det finns idag alltför stort avstånd och dålig kommunikation mellan dessa olika delar av sjukvården och det drabbar ytterst patienterna och innebär dessutom ofta ett ineffektivt resursutnyttjande. Dessa samband och förslag till åtgärder behöver ingå i arbetet med den nationella handlingsplanen. Detta bör ges regeringen till känna.
17 Akutsjukvård av hög kvalitet
Den medicinska utvecklingen har medfört att det ställts högre krav på att akutsjukvården skall ha tillgång till mycket avancerade undersöknings- och behandlingsmetoder. Den kvalificerade akutsjukvården bör därför koncentreras till relativt få sjukhus, vilket ställer krav på ambulanser med välutbildad personal och bra utrustning, kompletterade med helikopterambulans. De fullständigt utrustade akutsjukhusen kompletteras med närsjukhus med möjlighet till direktintagning av patienter. Arbetet med att rehabilitera människor till en återgång i arbete eller socialt bättre tillvaro bör få en mer central plats.
18 Sjukvården av äldre bör förbättras
Sjukvården av äldre har till stora delar förts över till kommunerna. Detta ställer mycket stora krav på att man kan upprätthålla en god medicinsk standard inom äldreomsorgen. Den kommunala äldreomsorgen skall ha stöd av geriatriskt utbildade läkare eller distriktsläkare med tillräcklig kompetens och med klara ansvarsområden. Det bör finnas klara riktlinjer för vad som är en godtagbar medicinsk standard inom vården av äldre. Ett bra lokalt samarbete när det gäller olika vårdformer av äldre bör utvecklas mellan landsting och kommun.
19 Psykiatrin behöver förstärkas
Den psykiatriska vården behöver förbättras och samarbetet med kommunerna och socialtjänsten måste utvecklas betydligt bättre än idag. Det visas bland annat i Socialstyrelsens utvärdering av psykiatrireformen "Välfärd och valfrihet?". Psykiatrin behöver på många håll utveckla en bättre uppsökande verksamhet som också når de psykiskt sjuka som riskerar att bli isolerade eller bostadslösa och som inte själva söker vård. Bristen på adekvat daglig sysselsättning för hälften av målgruppen är ett område som måste åtgärdas.
Regeringen har aviserat att de avser att föreslå att permanenta insatsen personligt ombud för de psykiskt funktionshindrade. Det är mycket bra och kan medverka till stora individuella förbättringar.
En relativt liten andel av de långvarigt psykiskt funktionshindrade har fått beslut om insatser enligt LSS, i november 1998 endast 2 250 personer. Den nuvarande LSS-lagstiftningen är mindre väl avpassad efter de behov som personer med psykiska funktionshinder har. De insatser som finns angivna i LSS är inte alltid preciserade eller ens tillgängliga för denna målgrupp. Detta förhållande konstateras i budgetpropositionen. Det kan ligga till grund för fortsatta diskussioner i samband med framtagandet av den nationella handlingsplanen. Mot denna bakgrund bör nuvarande lag ses över med syfte att förtydliga skrivningarna så att även de psykiskt funktionshindrade får del av insatser enligt LSS i enlighet med förarbeten och intentioner. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Alltfler barn och ungdomar drabbas av psykiska problem. På många håll i landet rapporterar barn- och ungdomspsykiatrin om att antalet barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt och söker hjälp har ökat kraftigt under senare år och barn- och ungdomspsykiatrin har haft stora svårigheter att möta behoven inom rimlig tid. Det finns i många fall ett direkt samband mellan denna ökade efterfrågan och pressade familjeförhållanden med arbetslöshet, kraftigt försämrad ekonomi och social utsatthet. För att bryta denna utveckling krävs åtgärder på flera områden, som arbetsmarknadspolitik och familjepolitik. Inom sjukvårdsområdet behöver barn- och ungdomspsykiatrin byggas ut.
En ökad integrering av psykoterapi och psykologisk kompetens behöver tillföras sjukvården i framtiden. Psykoterapi som behandlingsform behöver lyftas fram och i diskussionen om läkemedlens roll och utveckling måste psykoterapeutiska behandlingar vägas in som alternativ till eller i kombination med psykofarmaka. Att bättre integrera psykoterapins roll i sjukvården behöver diskuteras inom ramen för arbetet med den nationella handlingsplanen. Detta bör ges regeringen tillkänna.
20 Mer forskning med ökad social inriktning
Det behövs mycket mer forskning om sambanden mellan miljöförhållanden och sociala förhållanden samt ohälsa. Landstingen bör aktivt stödja samhällsmedicinskt forsknings- och utvecklingsarbete som förbättrar kunskaperna om vilka grupper i samhället som drabbas av sjukdom och vilka orsaksfaktorer som finns. Det är mycket angeläget att man får bättre metoder för att utvärdera och följa upp förebyggande arbete. Också komplementära behandlingsmetoder bör uppmärksammas. Arbetet med att utarbeta nationella riktlinjer när det gäller stora folksjukdomar bör förstärkas.
21 Utveckla en demokratiskt styrd sjukvård
Sjukvården har haft nog av konstgjorda marknader och privatiseringsexperiment. Nu gäller det att koncentrera sig på vårdens innehåll, att stärka omvårdnaden och säkra patienternas rättigheter. Huvuddelen av vården bör också i framtiden drivas i offentlig regi och andra driftsformer bör i huvudsak ses som ett komplement. Sjukvården behöver demokratiseras. De ålderdomliga hierarkierna måste brytas ned. Alla personalgrupper bör ges en aktiv roll när det gäller att bestämma över vårdens framtid. Patient- och handikapporganisationer bör få ett ökat inflytande.
Vänsterpartiet vill bygga vidare på och förbättra en sjukvårdsorganisation där landstingen och demokratiskt valda organ har det avgörande inflytandet.
22 Patienternas rätt och patientombudsman
Det är viktigt att gå vidare med arbetet att stärka patienternas rätt i vården. Ett viktigt steg framåt togs med beslutet om s k second opinion, patientnämnder och förstärkning av patientens val av behandling. Det behöver tas fler steg och inrättandet av en patientombudsman skulle vara ett viktigt ytterligare steg. En statlig patientombudsman skulle kunna fungera som en från sjukvården fristående instans dit patienter kan vända sig med klagomål och få aktiv hjälp med att få sitt ärende prövat till rätt instans. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
23 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av sjukvården inför arbetet med den nationella handlingsplanen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inrätta en patientombudsman.
Stockholm den 30 september 1999
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v)
Ingrid Burman (v)
Lars Bäckström (v)
Stig Eriksson (v)
Owe Hellberg (v)
Berit Jóhannesson (v)
Tanja Linderborg (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Lars Ohly (v)
Rolf Olsson (v)