Experter från FN:s världshälsoorganisaion WHO har uppmärksammat världens alla regeringar på att inte nonchalera hotet om en världsomfattande tuberkulosepidemi. Man har påtalat att tuberkulosen dödar fler ungdomar och vuxna än någon annan infektionssjukdom. Sjukdomen är alltså betydligt allvarligare i vår omvärld än i Sverige. Under det senaste decenniet har i genomsnitt 550 nya fall av aktiv tuberkulos per år registrerats i Sverige. Över hälften av dem som insjuknade 1996 var födda utrikes. Av svenskfödda som får tuberkulos är 70 % äldre än 65 år. Nya faktorer, som ökat resande, invandring, fritidsvanor och inte minst aggressivare tuberkulosbakterier, måste också vägas in när man bedömer smittrisken och smittvägarna i framtiden.
Socialstyrelsen rekommenderar selektiva vaccinationer av bland andra barn och ungdomar när det gäller tuberkulos. Man har dock meddelat att de allmänna råden kommer att ses över. Enligt Socialstyrelsens bedömning visar dock tuberkulos en sjunkande trend i Sverige och man kommer inte att föreslå att vaccinationerna utökas.
Jag delar inte Socialstyrelsens uppfattning om riskbedömningen. Inom vissa invandrargrupper finns det en förhöjd TBC-frekvens. Det är i första hand situationen i vår omvärld, främst i östländerna, och de ökande inter- nationella kontakterna som är huvudorsaken till att en större vaksamhet behövs.
På många håll ökar andelen patienter med tuberkulosbakterier som är resistenta mot flera läkemedel, och den ökning av resistenta bakteriestammar som finns på olika håll i världen beror bland annat på att man försummat att övervaka behandlingen, svåra sociala levnadsvillkor och felanvändning av antibiotika. I Sverige är problemet än så länge begränsat.
Det är, med hänsyn till ovanstående beskrivning av utvecklingen, ange- läget att vidmakthålla de kunskaper om tuberkulos som finns inom hälso- och sjukvården samt att påkalla en skärpt vaksamhet. Den i Socialstyrelsens allmänna råd rekommenderade selektiva vaccinationen av barn och ungdomar som löper ökad risk att utsättas för smitta, bör utvidgas till att omfatta fler.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att utöka vaccinationen mot tuberkulos samt att hålla en skärpt vaksamhet.
Stockholm den 30 september 1999
Carina Hägg (s)
Agneta Brendt (s)