I regeringsförklaringen från den 14 september 1999 anförs att "hinder för funktionshindrades rätt att delta fullt ut i samhället skall rivas". Regeringens målsättning i denna del överensstämmer med handikapp- rörelsens. Detta krav har den drivit under ett flertal år, senare under mottot "genomför Handikapputredningens samtliga förslag" (SOU 1992:52). Handikapputredningen föreslog förbud mot diskriminering, både inom arbetslivet och näringsverksamhet. Behovet av diskrimineringsförbud har också berörts av Bemötandeutredningen (SOU 1999:21), som en del i samhällets kollektiva bemötande av personer med funktionshinder.
Under innevarande år har lag om förbud mot diskriminering i arbetslivet av funktionshindrade trätt i kraft (SFS 1999:132). Nu återstår alltså att stoppa särbehandling på osakliga grunder inom näringsverksamhet. Regeringen har under våren, i enlighet med intentionerna i regeringsförklaringen, antagit direktiv om översyn av olaga diskriminering (Dir 1999:49). Avsikten med utredningen är att det skall föreslås ett förbud mot diskriminering i närings- verksamhet. Regeringen har emellertid inte tagit steget full ut. Direktivet gäller inte så kallad indirekt diskriminering. "Av det tidigare sagda följer att det inte, inom ramen för detta uppdrag, finns möjlighet att överväga den viktiga frågan om tillgänglighet för funktionshindrade i vid bemärkelse" (s 17).
I kontakter med handikapprörelsen har vi upplevt en stor tillfredsställelse med den nya diskrimineringslagen, men också förväntningar på ytterligare stöd. I dag erfar personer med funktionshinder att de är utestängda, vilket inte sällan konstateras i media. Den fysiska miljön i Sverige är helt enkelt inte tillgänglig.
När det gäller näringslivet så är lokaler generellt inte anpassade. Det kan inte anses vara i enlighet med vad vi i Sverige definierar som jämlikhet att en stor grupp människor utestängs från att delta genom att till exempel kommunikationer, restauranger och myndigheter (som också bör omfattas av diskrimineringsförbud) inte är tillgängliga. Vi kan helt enkelt inte fortsätta att acceptera att en inte obetydlig del av de boende i Sverige hindras från att fullt ut delta i samhällslivet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om diskriminering och hinder i tillgänglighet.
Stockholm den 29 september 1999
Lena Sandlin (s)
Carin Lundberg (s)