Tandvårdsförsäkringen ändrades från januari 1999. Samtidigt blev det fri prissättning som fick till följd att patientens kostnad för bastandvård ökar, trots att ett nytt statligt stöd infördes. Statens intentioner att erbjuda befolkningen ett utökat ekonomiskt stöd uppfylls därmed inte. Prisökningen inom offentliga tandvården har sin motsvarighet inom den privata tandvården.
Det är framför allt på bastandvården som prishöjningarna ligger. Här var avsikten att den nya subventionen på 30 procent skulle sänka kostnaden för patienten, vilket inte blev fallet, utan stödet tillfaller i stor utsträckning vårdgivaren.
En grupp som känner av prisökningarna i kombination med förändringar i reglerna är de som kräver mer omfattande insatser i samband med akuta besvär, till exempel en patient som biter av eller på annat sätt skadar en eller flera tänder och behöver både rotfyllning och en eller flera kronor. Patienten får tandvårdsersättning för rotfyllningen, som ökat i pris. För kronorna utgår ingen ersättning och kostnaden kan bli flera tusen kronor högre än tidigare.
En bra tandvård är viktig för den totala hälsan. Redan nu kommer signaler om att medborgarna minskat på tandläkarbesöken. Risken är att det åter kommer att bli en klassfråga och att det kommer att synas i munnen vilken klass man tillhör.
Regeringen bör noga följa utvecklingen av tandvården och vidta lämpliga åtgärder om det visar sig att förändringen i tandvårdsförsäkringen får nega- tiva effekter för tandstatus för utsatta grupper.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tandvårdsförsäkringen.
Stockholm den 4 oktober 1999
Lennart Klockare (s)
Monica Öhman (s)