Inledning
Astrid Lindgren har i sina böcker fångat barns uppfinningsrikedom och självständighet. I hennes figurer känner barn igen sin vardag med glädje och sorg för stort och smått. Föräldrar ser sina barns energi komma till uttryck ungefär som när Emil gör hyss eller Pippi ger sig i väg på sakletning. En bra familjepolitik ger stöd i föräldraskapet men övertar inte ansvaret för uppfostran och utveckling. En bra familjepolitik utgår ifrån familjers olika förhållanden och styr inte in alla i samma mall. En bra familjepolitik bygger på valfrihet, flexibilitet och rättvisa.
Statens, kommunens och det civila samhällets uppgift är att stötta föräldra- skapet och ge likvärdiga förutsättningar för alla barn att behålla sin kreativi- tet och skaparglädje upp i vuxen ålder - inte att styra över hur familjer väljer att leva. Det ska däremot finnas ett starkt skydd för enskilda barn från övergrepp och annat som kränker barnens integritet eller hindrar deras utveckling i att bli kreativa och självständiga individer.
De allra flesta barn i Sverige har det materiellt mycket bra och har engagerade föräldrar. Men det finns även stora grupper av barn som har det svårt och som befinner sig i utsatta situationer. Det är barn som lever i familjer där psykisk ohälsa, missbruk eller misshandel förekommer och barn som utsätts för övergrepp av olika slag. Barn måste få känna trygghet. De måste mötas med respekt, och de måste uppleva gemenskap, delaktighet och tillit. Vi har alla ett stort ansvar för att ge våra barn bästa tänkbara uppväxt- miljöer med mycket kärlek och omsorg och fria från våld och droger.
Familjepolitiken måste underlätta för föräldrar att axla föräldrarollen, allt för att den uppväxande generationen ska bli en trygg och självsäker genera- tion. Politiken måste också ge stöd till barn i en utsatt situation. Det som ovan anförts bör ges regeringen till känna.
Familjen
Precis som i Astrid Lindgrens värld ser dagens familjer olika ut, men det har ingen betydelse för barnens uppväxtvillkor. Det är i stället omgivningens föreställningar om den "perfekta" familjen som kan ge föräldrar dåligt samvete eller barn skuldkänslor för att deras familj inte är en "vanlig" familj. Samhället eller de politiska beslutsrummen ska inte motarbeta eller moralisera över vissa familjebildningar. För oss är alla familjer lika mycket värda. För barn är det viktigt med trygghet, stabilitet, en lärande miljö och stödjande sociala nätverk. Familjerna ser mycket olika ut men alla familjer ska, oberoende av sammansättning, stödjas.
Familjer ska oberoende av sammansättning få acceptans av det omgivande samhället, myndigheter och i lagstiftning. Nedvärderande synsätt och moraliserande aspekter på olika familjebildningar skadar barnen.
Jämställdhet
Familjepolitiken måste gynna jämställdheten mellan män och kvinnor. Barn får inte vara ett hinder för kvinnor och män att delta i arbetslivet på lika villkor. Vi tror dock inte på metoder som hindrar föräldrar att själva bestämma hur de vill utnyttja föräldrapenning eller vilken omsorg de väljer för sina barn. Det är främst attityder i arbetslivet som ska påverkas. Det ska vara en merit att ta ut föräldraledighet.
Arbetsgivarnas signaler om t.ex. föräldraledighet är av betydelse. I många fall möts manliga arbetstagare med skepsis från arbetsgivare och arbetskam- rater när de vill ta ut föräldraledighet. Men det finns också företag, t.ex. Ericsson, som inser värdet av att män är tillsammans med barnen när de är små och därför uppmuntrar till ledighet genom en extra ersättning. Företag med en modern syn på familjen kommer att bli mer framgångsrika än sina konkurrenter. Det som ovan anförts bör ges regeringen till känna.
På barnens villkor
Familjepolitiken måste formas med utgångspunkt i att ge bästa möjliga förutsättningar för en bra uppväxt för alla barn. Det är föräldrarna som har ansvar för barnens uppväxt. Statens och kommunernas ansvar ska bara vara stödjande. Stora delar av den socialdemokratiska familjepolitiken har genom historien utgått från att föräldrarna inte klarar av att ta ansvar för barnens uppväxt och uppfostran och att omsorgen om barnen ska utgå från en och samma mall. Varje familj ska själv ha makten över hur omsorgen om barnen ska formas. Familjepolitiken ska ge föräldrarna möjlighet att stödja sina barn till att bli kreativa och självständiga individer - inte diktera villkoren för omsorg och uppfostran. Det är i första hand föräldrarnas ansvar.
Alla föräldrar vill ge sina barn bästa möjliga uppväxt - men alla föräldrar orkar inte och behöver därför omgivningens stöd. I de fall som föräldrar inte orkar ta på sig föräldrarollen och inte har möjlighet att ge barnen en säker och trygg uppväxt måste det finnas ett socialt stöd. I många fall kan den nära omgivningen, förskola eller skola ge det stöd som krävs, i några fall är det kommunens socialtjänst eller frivilligorganisationer som fungerar som ett skyddsnät. Inget barn ska behöva känna sig övergivet eller fara illa. Vi måste bygga ett samhälle som litar på familjen samtidigt som det ska finnas ett yttre stöd vid kriser.
Låt barn vara barn
För att ett samhälle ska präglas av trygghet måste både vuxna och barn känna gemenskap och delaktighet samt mötas av respekt. Alla vuxna har ett speciellt ansvar för att möta barns behov av trygghet och tillit även om det är föräldrarna som i första hand har ansvaret för barnens uppväxt och fostran.
Barn har speciella behov av skydd och stöd. Barnen har egna rättigheter och framför allt har barnen ett eget människovärde. Barn är inte miniatyrupp- lagor av vuxna utan individer med egna unika behov. Barns tillvaro måste präglas av trygghet. De måste mötas med respekt och få känna gemenskap, delaktighet och tillit. Då formas barnet till en människa med de bästa tänkbara förutsättningar för att klara livets alla påfrestningar.
Barn har behov av både aktivitet och stillhet. Många barn och ungdomar är stressade av föräldrars och omgivningens krav. Barn måste få vara barn med tid både för lärande, kravfulla aktiviteter och lek men de måste också tillåtas få lugn och ro. Barns egen kreativitet utvecklas bäst i en miljö som är både livfull och lugn.
FN:s barnkonvention
Konventionen utgår ifrån att barndomen har ett värde i sig och att barn är en utsatt grupp i samhället med särskilda behov av omvårdnad och skydd, som också innefattar ett rättsligt skydd. Konventionen tillerkänner barn grund- läggande medborgerliga, politiska, ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Den bygger på fyra viktiga principer: att barnet har rätt till likvärdiga villkor, att barnets bästa ska beaktas vid alla beslut, att barnet har rätt till liv och utveckling samt att barnet har rätt att säga sin mening och få den respekterad.
Det är viktigt att det finns en gemensam grundsyn för allt arbete med barn och ungdomar. FN:s konvention om barns rättigheter ska vara den självklara utgångspunkten. Dess grundsyn om barns rätt att åtnjuta respekt för sina rättigheter, principen om barns bästa, om vikten av att lyssna till barnet och om dess rätt till liv och utveckling ska genomsyra alla beslut som rör barn.
Europarådets konvention
Inom Europarådet har utarbetats en konvention rörande barns rättigheter, European Convention on the Exercise of Children's Rights. Konventionen öppnades för undertecknande den 25 januari 1996. Sverige har undertecknat konventionen men ännu inte ratificerat den.
Syftet med konventionen är att förbättra barns ställning i familjerätts- processer. Konventionen är avsedd att vara ett komplement till FN:s barnkonvention och ska hjälpa länderna att genomföra barnkonventionen på ett riktigt sätt. Varje land ska i den nationella lagstiftningen välja ut minst tre områden på vilka Europarådets konvention ska vara tillämplig.
Sverige bör ratificera Europarådskonventionen om utövande av barns rättigheter. Enligt socialutskottets betänkande 1998/99:SoU6 pågår det ett förberedande arbete inom Justitiedepartementet. Departementet gör över- väganden kring vilka lagstiftningsåtgärder som bör vidtas för att konven- tionen ska kunna ratificeras. Det förberedande arbetet har nu pågått under ett par års tid. Centerpartiet konstaterar att det kommer att dröja ytterligare tid innan konventionen kan föreläggas riksdagen och ratificeras. Det förbe- redande lagstiftningsarbetet bör påskyndas och förslag föreläggas riksdagen. Detta bör ges regeringen till känna.
Barnbilaga till statsbudgeten
Den ekonomiska politiken bör kompletteras med ett barnperspektiv. Centerpartiet har tidigare krävt att det i den statliga budgeten bör finnas en särskild budgetbilaga, där frågor som rör barn och ungdomar redovisas. Det skulle ge ett starkare stöd för arbetet med att tydliggöra barns rätt och hur olika förslag och beslut påverkar barnen. Att använda nyckeltal som är jämförbara år för år är ett sätt att tydliggöra hur barnens situation förändras. Regeringen har tidigare uttalat att kommunerna och landstingen ska upprätta system för att kunna följa upp hur barnens bästa förverkligas i det kommunala arbetet. Regeringen bör göra likaledes, och ett sätt är att tillfoga en särskild barnbilaga till budgeten, där frågor som berör barn och ungdomar redovisas. Detta bör ges regeringen till känna.
Underlätta föräldraskapet
Föräldrarnas kärlek och omsorg skapar hos barnet en grundtrygghet som gör det rustat att möta livets olika påfrestningar. Föräldrarnas överföring av normer och ideal lär barnet att visa respekt och hänsyn gentemot andra människor. Att vara förälder innebär ett stort ansvar, ett ansvar som är ytterst betydelsefullt för hela samhällets utveckling. Förutsättningarna för föräldrarna att fullgöra sin viktiga föräldraroll har under några korta decennier förändrats på ett genomgripande sätt. Alltfler barn lever tillsammans med bara den ene föräldern, oftast mamman.
Förvärvsfrekvensen bland småbarnsföräldrar har ökat kraftigt, med allt vad det innebär av slitningar mellan arbete, hem och familj i den stressade vardagen. Problem till följd av arbetslöshet och ekonomiska åtstramningar har också bidragit till ökade påfrestningar på barnfamiljerna. I sin viktiga uppgift att skapa trygga uppväxtvillkor för barnen behöver föräldrarna sam- hällets stöd mer än någonsin.
I den moderna familjen engagerar sig båda föräldrarna i sina barns upp- växt. Idag kännetecknas familjelivet av ett ständigt planerande för nya aktiviteter. Papporna engagerar sig alltmer i sina barn. Den ökade tid som fäder ägnar åt hemmet, ägnas åt barnen. Även fäder som inte bor med sina barn satsar alltmer tid för umgänge.
Trots att alltfler föräldrar ägnar alltmer tid åt sina barn finns det många barn som är otrygga och mår dåligt. Bra ekonomiska förutsättningar för familjen hjälper föräldrar att vara bra föräldrar - men det hjälper inte om inte familjen och dess omgivning är trygg. Familjepolitiken ska ha till syfte att underlätta föräldraskapet. Föräldrar måste få möjlighet att vara föräldrar. Den ska inte bara ge ett ekonomiskt stöd utan också ett moraliskt stöd. Barn måste få en trygg uppväxt. Den kan främst föräldrarna ge, men omgiv- ningens stöd är av stor betydelse för att barn ska växa upp till trygga och starka individer.
En bra och fungerande förskola och skola kan ge föräldrarna stöd och underlätta föräldraskapet. Om inte förskolan och skolan fungerar och föräldrarna inte har möjlighet att påverka inriktningen av dessa kan det vara ett hinder i föräldraskapet. Barn ska ha tillgång till dagis och förskola, och de ska inte riskera att ryckas ur barnomsorgsgrupper beroende på förändrade förhållanden i hemmet. Samtidigt ska de föräldrar som väljer att vara hemma med sina barn ha möjlighet till detta. Barn behöver trygghet och stabila levnadsbetingelser. Det ska vara möjligt för föräldrar att välja på vilket sätt man bäst skapar trygghet för sina barn.
Föräldrautbildning för båda föräldrarna bör vara en återkommande del under barnens uppväxt och inte bara under barnens första levnadsår. För- äldrar med barn i späd ålder har ständig kontakt med mödra- och barn- hälsovård men i takt med att barnen växer upp minskar den kontakten. Behovet av råd och stöd i föräldrarollen ökar ofta i takt med att barnens egen vilja blir starkare. Många föräldrar känner behov av att ha någon att rådfråga om uppfostran, hur man sätter gränser för droger och vilka beteenden man bör vara uppmärksam på. Vi vill att föräldrar ska vara föräldrar och därför kan det behövas ett stöd från det omgivande samhället. Tillgång till föräldra- utbildning är något som många föräldrar saknar. Behovet kommer sällan till uttryck eftersom det kan vara svårt att erkänna för omgivningen att man inte klarar av att hantera sin "stökiga" tonåring. Möjlighet till föräldrautbildning kan vara ett stöd i föräldraskapet. Utbildning och stöd kan företrädesvis ske i frivilligorganisationers regi.
Tid, pengar och självbestämmande
Det föds få barn. Nativiteten ligger på en historiskt låg nivå. En orsak är osäkerhet om framtiden - osäkerhet kring arbetet, ekonomisk otrygghet, avvaktan på att tiderna ska bli bättre. Många unga känner också oro för samhällets allmänna utveckling, t.ex. miljöförstöring, krig, konflikter och kriminalitet. Ingen förälder vill se sina barn växa upp i en osäker och konfliktfylld värld. Det behövs en politik för hållbar utveckling.
Nativiteten är på samma låga nivå som i flera sydeuropeiska länder. Orsaken till det låga barnafödandet i flera sydeuropeiska länder anses vara svårigheterna för kvinnor att kombinera barn med karriär. Därför väljer kvinnor arbete och en självständig ekonomisk tillvaro.
En liknande förklaring finns till den låga nativiteten i Sverige. Tidigare var det vanligt att barnafödande var ett sätt att komma bort från arbetslöshet. När unga kvinnor inte fick ett arbete valde man att bli förälder. Förhållandet har numera förändrats. Idag väntar unga kvinnor med att bilda familj tills man försäkrat sig om en utbildning och ett arbete. Utvecklingen ser vi som positiv. Det är bra för jämställdheten och för samhället som helhet.
Barn ska födas av kärlek inte p.g.a. ekonomiska ersättningar, men de ekonomiska villkoren påverkar barnafödandet. Därför ska de ekonomiska förutsättningarna vara goda så att föräldrar har en bra ekonomisk trygghet.
Tid är en knapp resurs för småbarnsföräldrar. De flesta föräldrar känner ständigt att tillvaron är stressig och att det är svårt att få tiden att räcka till. Många familjer har släktingar och vänner som hjälper till. Det behövs insatser för att frigöra tid för småbarnsföräldrar. Lägre skatt på hushållsnära tjänster skulle hjälpa många föräldrar att få ekonomisk möjlighet att köpa hjälp utifrån och göra det lättare att få tiden att gå ihop.
Många unga vågar inte ta steget att bli föräldrar eftersom de ser att tiden är knapp, ekonomin skral och självbestämmandet inskränkt i dagens samhälle. Politiken behöver förändras så att det föds fler och tryggare barn.
Den samlade familjepolitiken måste bygga på hela familjens omgivning. Men föräldrarna får aldrig fråntas ansvaret för sina barn. Föräldraskapet måste återupprättas. Det är så barn kan få en trygg uppväxt och bli lika självständiga och uppfinningsrika som i Astrid Lindgrens värld. Det som ovan anförts om att underlätta föräldraskapet bör ges regeringen till känna.
Maxtaxan
Regeringen aviserar ett förslag om att stegvis, fr.o.m. 2001, införa en maxtaxa inom förskoleverksamhet och skolbarnomsorg. Centerpartiet avvisar förslaget. Förslaget utgår från att alla barn ska få sin omsorg i den kommunala verksamheten. Den privata och kooperativa omsorgen kommer att missgynnas i förhållande till den offentliga omsorgen. Alternativa barnomsorgslösningar kommer att få svårt att hävda sig. Valfriheten inskränks och mångfalden inom barnomsorgen hämmas.
Centerpartiet vill främja mångfalden inom barnomsorgen och föräldrar ska ha en reell möjlighet att välja omsorgsform. Utvecklingen och den pedago- giska förnyelsen inom förskolan främjas om alternativa lösningar tillåts att växa.
En maxtaxa leder även till att föräldrar med hög inkomst gynnas i förhållande till familjer med lägre ekonomisk standard, och de familjer som väljer att lösa omsorgen på egen hand får inte del av subventionen.
Maxtaxan är en dyr reform. Svenska kommunförbundet har beräknat kostnaden till drygt åtta miljarder kronor. Den höga kostnaden beror dels på minskade barnomsorgsavgifter, dels på ökad efterfrågan av kommunal barnomsorg. Kommunförbundets analys visar att skatteintäkterna bara kommer att öka marginellt, föräldrar kommer inte att öka sin arbetstid i den utsträckning som regeringen förutspår.
Centerpartiet anser att det är bättre att använda resurserna så att de kommer alla barnfamiljer till del, och att inte ensidigt gynna en form av omsorg. Regeringen bör avstå från att lägga fram förslag till riksdagen om maxtaxan. Detta bör ges regeringen till känna.
Den nya förskolan
Centerpartiet vill införa en allmän förskola och vi har varit pådrivande för en läroplan för förskolan. Sedan 1 juli 1998 omfattas förskolan i likhet med de övriga skolformerna i Sverige av en läroplan. Med rätt förutsättningar och attityd från det offentligas sida kan förskolan bli mycket värdefull i processen av ett livslångt lärande.
En mångfald förskoleformer med olika organisationsformer innebär att de olika förskoleformerna kan stimulera varandra och bidra till en utveckling av hela förskoleverksamheten i Sverige. Etableringsfriheten bör återinföras. Driften av förskolan är inte det viktiga utan det är den pedagogiska verksamheten som är det centrala. Föräldrar måste ha möjlighet att påverka den pedagogiska inriktningen.
Det finns också skäl att skärpa kraven på kommunerna att inte bara acceptera, utan också uppmuntra alternativa förskoleverksamheter. För- skolor, familjedaghem och öppna förskolor fyller alla viktiga funktioner för att erbjuda olika former för omsorgen om barnen. Inom de olika omsorgs- formerna finns människor med olika utbildning och bakgrund, något som vi ser som värdefullt. En återinförd etableringsfrihet för familjedaghem, öppna förskolor och andra alternativa barnomsorgsformer är en viktig valfrihets- reform. Detta bör ges regeringen till känna.
Centerpartiets uppfattning är att kvalitet i förskolearbetet är ett resultat av en pedagogiskt kompetent och kvalitetsmedveten personal. Då spelar inte förskolans organisationsform någon roll. Fristående förskolor bör få möjlighet att tillämpa läroplanen och därmed omfattas av den "kvalitets- stämpel" som i dag är reserverad för den offentligt tillhandahållna förskolan.
Att själv få välja förskola och skola ska vara en självklarhet. Den öppna förskolan har stor betydelse för många barn som inte har behov av heltidsomsorg. Centerpartiet vill understryka behovet av att utveckla den öppna förskolan. Den fyller ett stort behov i synnerhet för utsatta barn. Detta bör ges regeringen till känna.
Till den allmänna förskolan ska alla barn ha tillträde. Det tar bort proble- met med att barn mister sin förskoleplats om det får ett syskon eller föräldern blir arbetslös. Även mindre barn behöver kontinuitet i den dagliga verksam- heten, och de ska inte riskera att mista sin barnomsorgsplats på grund av förändrade familjeförhållanden.
Ekonomiska förutsättningar
Centerpartiet vill förnya familjepolitiken så att den utgår ifrån barnen och familjernas behov. Stödet till familjerna måste bli bättre anpassat efter olika familjers livsvillkor, förhållanden och önskemål. Vi vill uppmuntra föräldraskapet genom bättre ekonomiska förutsättningar. Vi vill att stödet ska utformas så att det passar alla familjetyper - och vi vill överlämna ansvaret till föräldrarna att själva bestämma över sin tid och omsorgen om sina barn.
Centerpartiet vill forma en familjepolitik för 2000-talet som bidrar till valfrihet, rättvisa och trygghet för den moderna familjen. Politiken måste ge familjerna mer tid, ekonomiska resurser och ett större självbestämmande. Staten ska inte agera med pekpinnar utan ge ett stöd som underlättar föräldraskapet. Vi vill ge tillbaka självbestämmandet till föräldrarna. De har bäst möjlighet att avgöra hur tid och resurser ska fördelas. Detta bör ges regeringen till känna.
Barnbidraget är en omfördelning från familjer utan barn till familjer med barn och är främst avsett för konsumtion. Barnbidraget är lika för alla barn och det gör det därmed rättvist och enkelt att fördela. Centerpartiet stöder regeringens förslag till höjning av barnbidraget.
Höjd garantinivå för bättre grundtrygghet
Centerpartiet anser att garantinivån i föräldrapenningen bör höjas. För att få en inkomstbaserad föräldrapenning under hela föräldraledighetsperioden krävs att man varit försäkrad för en sjukpenning i minst 240 dagar i följd. Det innebär till exempel att den som just avslutat sin högskoleutbildning inte får mer än 60 kronor per dag i föräldrapenning. Med dagens förvärvsmönster, där många t.ex. väljer att starta ett eget företag, har tillfälliga anställningar eller projektanställningar, leder det stelbenta regelverket till stor osäkerhet för många föräldrar. Det nya samhällets styrka är att nya lösningar växer fram och att människor väljer olika sätt att leva. Politiken måste ge en mer likvärdig grundläggande nivå så att människor vågar pröva sina vingar utan att riskera att falla igenom samhällets skyddsnät.
Grundnivån bör höjas för att garantera en något högre standard för föräldrar som inte haft möjlighet att försäkra sig enligt kraven för att få inkomstbaserad föräldrapenning. Garantinivån har legat still på samma nivå, 60 kronor om dagen, i över tio års tid. När föräldrapenningen infördes, år 1974, bestämdes garantinivån till 25 kronor per dag. Grundnivån i föräldra- penningen bör vara högre än socialbidragsnormen. Detta bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet vill höja garantinivån till 150 kronor per dag i ett första steg. En höjd grundnivå minskar behoven av behovsprövade bidrag. Centerpartiet lägger förslag till en höjning av garantinivån till 150 kronor från och med den 1 januari 2000 i den ekonomisk-politiska motionen.
Barnkonto i stället för maxtaxa
Barnomsorgen måste organiseras utifrån barnens behov och föräldrarnas önskemål. Föräldrarna ska fritt kunna välja den omsorgsform som passar bäst för deras barn och familj. Lika väl som det ska finnas tillgång till barnomsorg, så att båda föräldrarna kan förvärvsarbeta, ska det också vara möjligt att med samhälleligt ekonomiskt stöd kunna avstå från förvärvsarbete på hel- eller deltid medan barnen är små.
Vi vill förnya familjestödet och ge familjen ett barnkonto som den kan disponera. Det ger familjen, oberoende av hur den ser ut, större möjligheter att skapa en trygghet med utgångspunkt i de omgivande förutsättningarna. Om föräldrar får större möjlighet att välja barnomsorg och styra över sin egen tid blir också barnen tryggare.
Centerpartiet vill införa ett beskattat barnkonto som föräldrarna fritt kan disponera under barnets förskoleår. Föräldrarna kan använda pengarna för att minska sin arbetstid, delta i förskolans aktiviteter, köpa omsorgstjänster eller använda för konsumtion.
Pengarna beskattas när "de tas ut" från kontot och läggs på den övriga inkomsten. Hög inkomst leder till hög skatt och i lägre inkomstlägen blir skatten lägre. Barnkontot leder till ett minskat beroende av inkomstprövat bostadsbidrag och minskat behov av försörjningsstöd från socialtjänsten. Barnkontot ska fritt kunna disponeras under förskoleåldern. Detta bör ges regeringen till känna.
Föräldrar behöver tid med sina barn
Föräldrar ska ha möjlighet att själva ta hand om sina barn under det första året. Idag utgår föräldrapenning för detta. Centerpartiet vill stimulera båda föräldrarna att ta ansvar för hem och familj. Barn behöver kontakt med båda föräldrarna. Mamma-pappa-månaden, som den borgerliga regeringen införde, har givit tydliga signaler till fäder att öka sin tid med barnen. Fortfarande är skillnaden stor mellan hur mycket tid och ansvar som kvinnor respektive män använder tillsammans med sina barn. Men alltfler män inser betydelsen av att ha nära kontakt med sina barn i unga år. Pappornas uttag av föräldrapenning ökar, men mycket långsamt. Arbetsgivares och arbetskamraters attityder är av avgörande betydelse för att fäder ska ta ledigt. Detta bör ges regeringen till känna.
Lägre skatt på tjänster ger mer tid för barnen
För många familjer är bristen på tid det stora problemet - och väldigt få föräldrar har med dagens skattesystem ekonomiska möjligheter att köpa tjänster utifrån. Centerpartiet föreslår en femtioprocentig skattereduktion på hushållstjänster som utförs i hemmet, ett s.k. RUT-avdrag. Reduktionen gäller enligt vårt förslag en arbetskostnad upp till 20 000-25 000 kronor per år. Det möjliggör för fler människor att använda hushållstjänster och ökar valfriheten. Möjligheten skulle vara befriande för många småbarnsfamiljer.
Dessutom kommer åtskilliga arbetstillfällen att skapas. Den "svarta" sektor som finns inom området kan övergå i en "vit" och arbetstagarna införlivas i trygghetssystemen. Definitionen av hushållsnära tjänster måste vara tydlig och avgränsad så att existerande företag inte utsätts för en orimlig konkurrens från staten. Begreppet hushållstjänster omfattar tjänster som utförs i hemmet som tvätt, städning, omsorg och trädgårdsskötsel.
Skatteavdrag för barnomsorg
Föräldrar måste få känna trygghet i att vara välkomna på arbetsmarknaden. Det måste vara möjligt att förena förvärvsarbete med mer tid för barnen. Föräldrar ska inte pressas ekonomiskt att avstå från förvärvsarbete och därför bör barnomsorgskostnaderna vara avdragsgilla gentemot förvärvsinkomsten. För att få göra avdrag måste man kunna styrka sin barnomsorgskostnad. Det leder till att många av de föräldrar som i dag är hänvisade till "svart" barnomsorg motiveras att redovisa barnomsorgskostnaden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principerna för familjepolitiken, 1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av jämställdhet i familjepolitiken, 1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ratificeringen av Europarådets konvention rörande barns rättigheter i Sverige bör påskyndas,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en barnbilaga till statsbudgeten,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att underlätta föräldraskapet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avstå från att lägga förslag om maxtaxan, 2
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en återinförd etableringsfrihet inom förskolan, 2
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utveckla den öppna förskolan, 2
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge tillbaka självbestämmandet till föräldrar- na, 2
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad grundtrygghet i föräldrapenningen, 1
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barnkonto i stället för maxtaxa, 1
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att båda föräldrarna har tid för barnen.1
Stockholm den 1 oktober 1999
Kenneth Johansson (c)
Birgitta Carlsson (c)
Gunnel Wallin (c)
Agne Hansson (c)
Rolf Kenneryd (c)
Margareta Andersson (c)
1 Yrkandena 1, 2 och 10-12 hänvisade till SfU. 2 Yrkandena 6-9 hänvisade till UbU.