Sverige har sedan länge världens äldsta befolkning. En större andel i vårt land är över 65 år, 75 år och 85 år än i något annat land. Det är inte samma sak som att vi lever längre än invånarna i alla andra länder. Exempelvis lever både män och kvinnor i Japan längre än vi. Men vi lever länge. I bara fyra länder lever kvinnorna längre än vad de gör i vårt land. Och i bara två länder lever männen längre än i Sverige.
I nästan alla länder av vår typ väntas under de närmaste årtiondena befolkningen kraftigt åldras och beroende på mycket låga födelsetal också minska. Dessa förändringar tvingar fram en mycket seriös diskussion om vad vi nu kan göra för att underlätta den framtida finansieringen och det framtida omhändertagandet av den äldre befolkningen.
I några avseenden är situationen i vårt land inte fullt så bekymmersam som exempelvis i Sydeuropa. En större del av vår s k åldersexplosion har redan ägt rum. Våra födelsetal har under något årtionde det senaste kvartsseklet varit bättre än i länder som Tyskland och Italien. Vi har redan fattat beslut om viktiga förändringar i vårt pensionssystem och börjat genomföra dem nu innan de stora årskullarna går i pension något årtionde in på det nya seklet.
Vi liberaler tror, trots detta, att mycket måste göras inom familjepolitik och äldrepolitik för att det nya århundradet skall bli bra för dem som skall leva och verka i vårt land.
I denna motion koncentrerar vi oss på några äldrefrågor, främst sådana som berör dem av de äldre som behöver mycket vård och omsorg. De är glädjande nog en minoritet av dem som passerat den gamla pensionsdagen 65 år, men det är förstås de som behöver mest uppmärksamhet från det allmännas sida.
Rätt att stanna kvar i arbete
Medellivslängden har stigit mycket kraftigt under de senaste tjugo åren. Trots det är det idag färre (män) som arbetar efter 60 år än det var då livslängden var avsevärt kortare. Det är ingen unik utveckling för Sverige. I själva verket har i de flesta länder denna paradoxala förändring varit starkare än i vårt land.
Orsakerna till denna förändring är säkert många och diskuteras för närvarande i många länder. Några som helst tecken på att dagens 65-åringar skulle vara mer slitna än de som fyllde 65 år för tjugo år sedan finns inte. Det torde också vara svårt att belägga att arbetslivet nu är så mycket hårdare än vad det var i slutet av 70-talet. Vad det gäller fysisk påfrestning talar nästan allt för motsatsen.
För oss liberaler är det viktigt att människor i görligaste mån får bestämma själva över sina liv. Vi har därför länge pläderat för en flexibel pensions- ålder. Detta har - skulle man kunna säga - lyckats nedåt men inte uppåt. Många människor slutar nu avsevärt tidigare än 65 år. En hel del t.o.m. före 60-årsdagen.
I det nya pensionssystemet blir det möjligt att på försäkringsmässiga villkor gå i pension fro.m. 61 års ålder. Dessa villkor innebär dock för de allra flesta en mycket låg årlig pension om de går vid första tillfället. Bara de som börjat arbeta mycket tidigt och/eller valt att pensionsspara vid sidan av det allmänna systemet och avtalspensionen torde lockas av en pensionering på 61-årsdagen. Däremot skulle säkert många kunna tänka sig en pensionering något eller ett par år före 65 år, speciellt genom att minska arbetstiden till exempelvis halvtid.
Möjligheten att stanna kvar efter 65 år är än så länge mycket begränsad för alla utom egna företagare. Detta beror på att den i lagen om anställnings- skydd (LAS) stadgade avgångsskyldigheten på 67 år i nästan alla avtal av parterna reducerats till 65 år. Efter många års liberalt arbete har regeringen efter diskussion i Genomförandegruppen remitterat ut ett förslag om möjlighet för den som vill att stanna till 67 års ålder. Nästan alla remiss- instanser har - som väntat - kritiserat förslaget. En av de viktigaste aktörerna på arbetsmarknaden, Kommunal, har dock i sommar beslutat arbeta för att i avtal se till att det blir möjligt att arbeta längre än till 65. Vi i Folkpartiet liberalerna ser det som mycket angeläget att förslaget genomförs så att det även blir flexibilitet uppåt.
Först med en lagändring blir det möjligt - för de löntagare som så vill - att fortsätta ett eller två år till på arbetsmarknaden. Om flexibiliteten också skulle öka inom de olika företagen, så är det säkert många löntagare som hellre skulle arbeta halvtid mellan 63 och 67 än heltid fram till 65-årsdagen för att sedan pensionera sig på heltid. Eller någon annan kombination som passar den anställde och företaget. I det nya pensionssystemet kommer varje ytterligare arbetad månad att ge höjd årlig pension och förstås mer produktion i samhället och därmed också mer skatt till kommun, landsting och stat.
Sänkt skatt även för pensionärer
En av de förändringar som ingår i den stora pensionsreformen är att pensioner skall beskattas på samma sätt som lön. Den gamla folkpensionen, pensionstillskotten och det särskilda grundavdraget för pensionärer ersätts med en garantipension. Enligt pensionsöverenskommelsen skall de nämnda förmånerna omvandlas till en s k övergångsvis garantipension fr o m år 2001. Riksförsäkringsverket har dock i sommar föreslagit att tidpunkten skjuts fram till år 2003. Något beslut i den riktningen har ännu inte fattats. När beslutet genomförs kommer pensionärerna i likhet med alla andra som har inkomster över ca 8 000 kr. om året att betala skatt.
Regeringen har i årets budgetmotion föreslagit skattesänkningar för alla löntagare under nästa år och detta som en del av en plan att sänka skatterna för löntagarna med nästan 40 miljarder kronor eller i genomsnitt ca 10 000 kr. per löntagare. Detta som en s k kompensation för att löntagare betalar pensionsavgifter till den egna pensionen. Vi i Folkpartiet liberalerna har svårt att se varför löntagarna bör få "kompensation" för att de betalar pensions- avgifter till ett pensionssystem med relativt raka rör mellan avgift och framtida förmån.
I vårt förslag till sänkta inkomstskatter används mer än hälften av beloppet till en skattereduktion lika för alla, såväl för löntagare som för pensionärer.
Pensionärer med låga inkomster och höga hyror
Vad det gäller ekonomiska villkor så är skillnaderna mellan pensionärer mycket stora. Många har det hyggligt ekonomiskt medan andra har det knackigt. För dem med låga pensioner är bostadstillägget (BTP) av stor betydelse. Tillsammans med det särskilda bostadstillägget (SBTP) ser det till att pensionärer utan förmögenhet och som inte frivilligt tagit pension före 65 år garanteras ett netto efter bostadskostnad och ev skatt på 3 700 kr. per månad.
De pensionärer som har minst utrymme är förstås de som har låga pensioner och höga boendekostnader. Det vanliga bostadstillägget beräknas bara på hyror upp till 4 000 kr. Denna nivå lades fast i mitten av 90-talet då systemet gjordes nationellt och innebar då för många kommuner en kraftig höjning av taket. Hyreshöjningarna sedan dess har dock lett till att alltfler pensionärer har hyror över 4 000 kr. Vi föreslår därför att hyrestaket nästa år höjs till 4 500 kr. per månad. För pensionärer som har en hyra på den nivån eller högre (och som inte redan har det särskilda bostadstillägget) innebär vårt förslag att de får en ekonomisk förbättring med 450 kr. per månad. Vi har beräknat kostnaden för vår reform till 250 miljoner kronor per år.
Förbättrat skydd mot höga läkemedelskostnader
Läkemedel används naturligtvis inte enbart av pensionärer, men pensionärerna är de som använder mest läkemedel. De är därför mest känsliga för försämringar i subventioneringen av läkemedel. De försämringar av högkostnadsskyddet som ägt rum på senare år och allra kraftigast fr o m i somras har därför drabbat många pensionärer hårt. Regeringens förslag i våras som en riksdagsmajoritet av socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister ställde sig bakom innebär att konsumenten själv får stå för de första 900 kr. per år och att frikort först fås efter det att konsumenten betalat 1 800 kr. själv.
Regeringens förslag för att dämpa den snabba kostnadsökningen för läkemedel lägger i sin helhet bördan på dem som behöver läkemedel, främst de äldre. Vi föreslog i vår motion i våras flera andra åtgärder för att dämpa kostnadsökningen, bl.a. en utvidgning av reglerna för användning av s k generika och bättre information till läkarna. Enbart den första åtgärden har av Nätverket för läkemedelsepidemiologi (NEPI) i en rapport beräknats kunna ge en årlig besparing på 500 miljoner kr. Vi föreslog och föreslår också ökade anslag för att hålla nere kostnaderna för dem som behöver läkemedel. Med våra föreslag blir nivån som den enskilde får står för 500 kronor och högkostnadsskyddet inträder vid 1 000 kr. i stället för vid 1 800 kr. som riksdagsmajoriteten nu infört.
Assistenter även till handikappade som fyllt 65 år
Den som har erhållit personlig assistent före 65 års ålder förlorar idag den i och med att 65-årsdagen inträffar. Det innebär att de får återgå till det som var tidigare, kommunens hemtjänst. Denna omställning från ett relativt fritt liv till ett beroende av när hemtjänsten kan komma, olika människor som utför hjälpen, minskad valfrihet och mer krångel är något som Folkpartiet har arbetat för att avskaffa. Nu aviserar regeringen en proposition under nästa år om att avskaffa åldersgränsen; den skall i bästa fall träda i kraft år 2001. Folkpartiet anser att det inte behövs mer utredande och diskussioner utan reformen kan införas redan 1 januari år 2000. Vi har avsatt medel för detta i vår ekonomisk-politiska motion och anslår för nästa år 150 miljoner kr.
Liberal äldreomsorgspolitik
Under senare år har det med rätta talats mycket om krisen inom äldreomsorgen och ett antal skandaler har uppdagats. Dessa skandaler har ofta berott på kommunernas brister i planeringen av äldreomsorgen, brist på särskilda boenden för äldre och brister inom vård och omsorg. Med de statsbidrag som tidigare tillförts och nu tillförs kommunerna måste kommunerna dels prioritera äldreomsorgen, dels planera inför framtiden.
Framtidens äldreomsorg får inte präglas av kriser, platsbrist och skandaler, utan måste präglas av god planering och god kvalitet för att de äldre skall kunna känna trygghet inför framtiden.
"Den lilla människan måste få ett värde. När hennes drömmar förvandlas till minnen, skall inte bara det svåra i livet speglas. Alla människor är värda hänsyn, bevarad integritet och värdighet. Många har gjort en stor samhällsinsats. De är värda all aktning. Ingen har rätt att förhäva sig mot de oskyddade. I ett samhälle som kallar sig humant har alla människor lika värde. Glöm ej: alla som får leva länge blir gamla" - slut på ett citat från en "liten människa".
För Folkpartiet är detta viktiga ledord när det gäller äldrepolitiken, det är för oss liberaler självklart att även äldre människor har rätt till respekt, integritet och valfrihet.
I samhällets omsorg om de äldre med behov av olika insatser måste det idag konstateras att det finns brister. Det brister när det gäller den enskilde äldres möjlighet att påverka var han/hon vill bo, vem som ger hjälpen osv. Alltför många lösningar är avsedda för en grupp - pensionärsgruppen - ett kollektiv. Vi människor blir inte likadana bara för att vi blir äldre, vi förblir den vi varit tidigare, men kanske med vissa skröpligheter, men med stor livserfarenhet.
De äldres livserfarenhet tas inte heller till vara, vilket är en stor förlust för samhället. När en person går i pension förväntas hon/han inte längre delta aktivt i arbetslivet, det gäller både den privata och offentliga sektorn. Det finns till och med "yrkesförbud" för läkare, tandläkare och sjukgymnaster att fortsätta arbeta efter 65 års ålder. Om de har ett vårdavtal med landstinget förnyas det då i regel inte. Inom några områden har initiativ tagits för att införa mentorskap t ex att en pensionerad läkare går in som mentor för en yngre läkare, något som borde kunna utvecklas inom i princip alla områden. Sverige har inte råd att avstå från den kunskap och kompetens som finns hos våra pensionärer.
Attityderna till äldre människor måste radikalt förändras. De skall inte ses som ett problem utan som en resurs. Vi anser att regeringen bör ta initiativ till att utarbeta en plan för hur de äldres resurser och kunskaper skall kunna tas tillvara både i arbetslivet och i samhällsarbetet i övrigt.
Omsorgsgaranti
Folkpartiet vill införa något som vi valt att kalla för en omsorgsgaranti. Den skall innehålla de delar som är väsentliga för att den enskilde äldre skall erbjudas en kvalitativt god omsorg och valfrihet. Kommunerna skall, utifrån en av Socialstyrelsen utarbetad skiss, fastställa en omsorgsgaranti. De kommuner som inte lever upp till de rättigheter som garanteras av omsorgsgarantin skall bli skyldiga att ge de äldre, som inte får den omsorg som fastställts, motsvarande avgiftsreduktion. Det blir dessutom ett ekonomiskt incitament för kommunerna att leva upp till målsättningarna i omsorgsgarantin.
Omsorgsgarantins nio punkter
Rätten till medicinsk kompetens
Det är viktigt att den medicinska kompetensen förstärks. Det måste finnas en medicinskt ansvarig läkare kopplad till varje äldreboende och tillräckligt många sjuksköterskor inom äldreomsorgen. Trots att Kommunförbundet och Landstingsförbundet utlovat att se till att läkare knyts till äldreboenden, kvarstår fortfarande en stor brist. Att den medicinska kompetensen stärks är helt nödvändigt för att kvaliteten i äldreomsorgen skall kunna garanteras. För den äldre innebär det också att intagning på sjukhus i många fall kan undvikas.
Bättre samverkan med primärvården är en snabb och säker väg till långsiktiga kvalitetsförbättringar inom äldrevården. Husläkare skall kunna fördjupa sin kunskap i åldrandet och de äldres sjukdomar. Samarbetet med specialistläkare vid geriatriska institutioner måste vara ett naturligt inslag i äldrevården.
Mer än 140 sjuksköterskor har disputerat och drygt 200 sjuksköterskor genomgår forskarutbildning. Ett stort antal sjuksköterskor har avlagt magisterexamen inom sitt karaktärsämne. Denna kompetens är en betydande potential som i allt för liten utsträckning tas till vara för att utveckla omvårdnaden. Det är dags att öppna stängda dörrar och sprida och använda denna viktiga kunskap på ett systematiskt sätt inom vård och omsorg.
En stor andel av de viktiga undersköterskorna och vårdbiträdena har fått sluta sina arbeten de senaste åren. Det tyder på att de styrande politikerna inte anser att deras arbete är viktigt.
Folkpartiet kräver en ändrad attityd från kommuner och landsting. Det är nu hög tid att ge dessa ändamålsenligt utbildade människor arbete inom vården för att återställa förtroendet för kunskap om omvårdnad.
Rätten till värdigt omhändertagande
Omvårdnad utgör en omfattande och viktig del av verksamheten i sjukvården jämte den medicinska behandlingen. Den medicinska delen får av tradition större uppmärksamhet än omvårdnaden. Båda är dock avgörande för en god och effektiv vård. Organisation och ledarskap är ofta utformad utifrån synsättet att vård är medicinsk verksamhet även i de fall då omvårdnadsinsatserna överväger.
En god omvårdnad måste vara en självklarhet i äldrevården. Det måste finnas tillräckligt med personal för att kunna mata och ge dryck. Det måste finnas så mycket personal att patienterna kan komma upp ur sina sängar i rimlig tid och dessutom få hjälp att komma ut på promenader mm, dvs se andra miljöer än det egna rummet/vårdavdelningen. Självfallet skall det också finnas så mycket personal att varje patient kan känna sig synliggjord, personligt tilltalad och ompysslad.
Prioriteringsutredningen har definierat omvårdnadens roll och uppgift: Omvårdnaden skall tillgodose allmänmänskliga och personliga behov och därvid tillvarata individens egna resurser för att bevara eller återvinna optimal hälsa, liksom att tillgodose vård i livets slutskede. Omvårdnaden skall gå som en röd tråd genom all vård och utgöra ett komplement till behandling. Det kräver engagemang och kunskaper såväl av naturveten- skaplig som humanvetenskaplig art.
Omvårdnad utförd av legitimerade sjuksköterskor kan jämställas med det engelska begreppet nursing alt. nursing care. Detta till skillnad från det engelska ordet caring som används om det omvårdnadsarbete som utförs av undersköterskor och vårdbiträden.
Sjuksköterskans arbetsområde - professionell omvårdnad - beskrivs av Vårdförbundet med bl.a.: Sjuksköterskors och barnmorskors självständiga yrkesansvar omfattar omvårdnad, arbetsledning och medicinska bedöm- ningar. Omvårdnad sammanfaller delvis med och utgör ett komplement till medicinsk vård. Omvårdnad tar hänsyn till psykiska, fysiska och medicinska bedömningar. Allt för att tillvarata individens egna resurser för att bevara eller återvinna optimal hälsa. Sjuksköterskor är betydelsefulla som handledare och undervisare. De har ansvar för att såväl omvårdnadsåtgärder som ordinerade medicinska behandlingar genomförs i överensstämmelse med patientens diagnos. De arbetar förebyggande och hälsofrämjande med patienten. Utmärkande för omvårdnaden är att man stödjer det friska.
Tryckskador eller trycksår anses vara en viktig indikator för kvalitet i omvårdnaden. De förorsakar lidande i form av smärta, förlängda vårdtider, långsammare tillfrisknande och ibland för tidig död. Trycksår uppkommer vid inaktivitet i samband med sjukdom, handikapp eller hög ålder. Störst risk löper de som har nedsatt allmäntillstånd, minskad aktivitet och rörlighet samt bristande födointag. Majoriteten av dem som drabbas av trycksår är äldre. Omkring 80% av de som drabbas är över 65 år.
Orsakerna till trycksår beror både på patientens tillstånd och personalens omvårdnadsinsatser. Cirka 25% av sjuksköterskorna anger bristande omvårdnad som orsak till såren. Det finns dock ingen tidsbesparing i att inte förebygga uppkomsten av trycksår. De som drabbas kräver stor del av personalens tid och resurser. För att förebygga uppkomsten måste man identifiera dem som är i riskzonen för att utveckla skador eller sår. Patientens förmåga att tillgodogöra sig näring har också betydelse för både uppkomsten och läkningen av trycksår. God hygien samt att informera och aktivera patienten bidrar till förebyggande och läkning.
Det som saknas är en helhetssyn på problemet kring trycksår. Patientens totala situation måste beaktas. Omvårdnadsinsatserna är av avgörande betydelse för att förhindra och behandla trycksår i sjukvården. Forskare hävdar att 90% av alla tryckskador eller trycksår skulle kunna undvikas om omvårdnaden förbättrades.
Rätten till fungerande trygghetslarm som åtgärdas i tid
I rapporterna om vanvård i äldrevården har det framkommit att äldre inte får hjälp i rimlig tid, trots att de har larmat. I vissa fall har till och med trygghetslarmen tillfälligt varit urkopplade. Detta är självfallet fullständigt oacceptabelt. Vården måste organiseras så att trygghetslarmen gör skäl för sitt namn. Larmen skall fungera och den hjälpsökande skall vara garanterad hjälp inom rimlig tid.
Rätten till en väl fungerande färdtjänst
En fungerande färdtjänst är oerhört betydelsefull. Det innebär rörelsefrihet, men också trygghet för den äldre att veta att man kan lita på färdtjänsten. Under senare år har neddragningarna på färdtjänsten gått mycket långt. Det ställer till svåra problem för många äldre. Folkpartiet anser att det finns en smärtgräns då friheten för äldre och andra med behov av färdtjänst inskränks för mycket.
Det är också viktigt att slå fast att taxiföretag som åtagit sig att köra färdtjänst inte får behandla färdtjänstkunder sämre än normalkunder. Det allmänna betalar för att få en väl fungerande färdtjänst. Orimliga väntetider, inte minst på grund av att färdtjänstkörningarna prioriteras sist i taxiväxlarna, är oacceptabelt. Att det är en allmän service betald med allmänna medel får inte betyda att kunderna nonchaleras.
När någon, på egen hand eller med stöd av anhörig, kontaktar hemtjänsten för att få hjälp, måste enligt vår mening ansvarig personal hos kommunen höra av sig inom tre dagar för att bestämma tid för ett möte kring de problem som den äldre har och vilket stöd kommunen då kan erbjuda.
En plan skall göras i samråd med den äldre och eventuellt dennes anhöriga som visar vad hemtjänsten skall ombesörja, om det ges omsorg på annat sätt än via hemtjänst samt om rehabilitering skall erbjudas, vad denna skall leda till och inom vilken tid. Samma skriftliga plan skall göras upp om den äldre måste flytta till särskilt boende. En kontinuerlig kvalitetsuppföljning skall göras och det skall stå klart för den äldre vad som kommer att ingå i de frågor som ställs i samband med uppföljningen. Om den äldre har en anhörig som klarar av att ge viss omsorg, skall denne anhörige ges stöd genom avlastning i någon form. Denna avlastning skall planeras gemensamt med den anhörige, så att den kan genomföras på dennes villkor.
Skulle hemtjänstpersonalen av något skäl inte komma på avtalad tid, skall detta meddelas så snart som möjligt och hjälp ändå erbjudas av någon annan i personalen. Uteblir hemtjänsten helt, skall den äldre kompenseras på något sätt, exempelvis genom att hemtjänsten kommer en extra gång vid ett senare tillfälle eller genom att avgiften sänks den månad det gäller. Det skall klart framgå för den äldre och dennes anhöriga vem hos kommunen som är ansvarig och kontaktperson när något inträffar.
Den äldre har rätt att välja vem som skall ge den service och omsorg som anses behövas. Kommunerna skall ha jourtjänst under kvällar och helger så att ingen riskerar att skrivas ut från sjukhus utan att få kontakt med socialtjänsten. Varje sjukhus skall ha uppgifter om vem som har jour så att den äldre kan garanteras en kontakt med kommunen.
De som har invandrat till Sverige skall garanteras att få ha tolk med vid samtal med socialtjänsten. Erfarenheten visar att många gamla snarare minns sitt modersmål än svenskan på äldre dagar och speciellt i svåra situationer är det en trygghet att få uttrycka sig på sitt modersmål.
Rätten att veta att viktminskning och fallskador utreds och åtgärdas
Oroväckande larmsignaler om att allt inte står rätt till måste tas på allvar tidigt. Det är också en självklarhet att åtgärder sätts in om det är möjligt. Att äldre ibland faller och skadar sig är ganska vanligt, det har också ökat i omfattning. Ofta sker detta utan att de skador som uppkommer vid fallet rapporteras eller noteras. I Folkpartiets äldrevård skall alla fallskador utredas. Konkret innebär det att så fort en äldre faller så skall en läkare tillkallas för undersökning, så att skadorna inte förblir oupptäckta.
En annan signal om att allt inte står rätt till är plötsliga viktminskningar till följd av undernäring. Bland äldre, som fortfarande bor hemma, har 3-7% rapporterats vara undernärda.
Förekomsten av undernäring bland äldre som vistas på sjukhus är betydligt högre. Det visar att äldre människor inom vården har svårt att tillgodogöra sig näring och har lätt för att bli undernärda. I en studie av 500 geriatriska patienter uppmättes andelen undernärda till 28%. Kvinnor är undernärda i högre grad än män och de som är äldre än 79 år i högre grad än de som är yngre.
Undernäring bland äldre utvecklas under sjukhusvistelsen på grund av bristande omvårdnad. Studien visar att fler patienter utvecklar undernäring på sjukhuset än de som övervinner sin undernäring.
Andra studier visar brister när det gäller att utforma strategier för bedömning av och planering för de äldres näringsintag. Dessa båda studier visar att undernäring är ett vanligt förekommande problem bland äldre patienter i sjukvården. De visar också att tillräcklig och näringsriktig kost förbättrar vården och minskar lidandet för de gamla. Om problemet med undernäring inte uppmärksammas och åtgärder vidtas, försämras de äldres tillstånd under sjukhusvistelsen och rehabiliteringen försvåras.
Målet med vården bör vara att patienterna får tillräckligt med näring för att bibehålla eller förbättra sitt tillstånd. Eftersom äldre äter lite ställs höga krav på matens kvalitet. Intaget av föda bör ske individuellt i lämplig miljö. En god omvårdnad vad gäller näringsintaget innebär att anpassa måltiderna till varje patients förutsättningar och behov.
Rätten till valfrihet
Val bör om möjligt finnas i fråga om boendeform och leverantör av hemtjänst. Personer som väljer att bo i vårdhem eller på servicehus skall ha rätt till eget rum. Äldre som bor i särskilt boende skall ha rätt att flytta för att bo nära en anhörig i en annan kommun.
Även när man är gammal skall det vara självklart att man själv kan bestämma var man vill bo. Äldre skall ha rätt att tacka nej ett antal gånger till erbjudet äldreboende utan att därför hamna utanför boendekön.
Även för den som är äldre och i behov av mycket hjälp måste det vara en rättighet att kunna få välja vem som skall komma in i det egna hemmet och utföra ett arbete. För att garantera valfriheten för äldre bör ett system med hemtjänstcheckar införas. De kan utformas på följande sätt:
Den som behöver någon omvårdnad eller service vänder sig till kommunen, där en bedömning görs. Därefter får den enskilde en check som ger rätt till en viss omvårdnad och service. Med checken får den äldre också en förteckning över vilka vård- och servicegivare, både kommunala och privata, som är godkända - licensierade - av kommunen att ingå i systemet. Licensieringen innebär att kommunen har träffat avtal med dem. I det avtalet framgår att de ingår i kommunens kvalitetskontroll.
Den enskilde väljer utförare och betalar med hemtjänstchecken. Den enskildes pris för checken motsvarar den vanliga äldreomsorgstaxan. Den som behöver stöd och hjälp för att välja skall få det.
Rätten till eget rum
Folkpartiet har alltsedan 1985, när Bengt Westerberg väckte frågan, arbetat för att alla boende på servicehus och i vårdhem, och som så önskar, skall få möjlighet att bo i ett eget rum. I dag delar fortfarande tusentals människor rum med personer som de själva inte har valt. Folkpartiet anser att en del av de extra statsbidragen till kommuner och landsting skall användas för att skyndsamt bygga bort bristen på egna rum.
Rätten att flytta även för de äldre som bor i särskilt boende
Folkpartiet drev på i många år för att äldre som bor i särskilt boende skall ha rätt att flytta för att bo i annan kommun nära en anhörig. Det tog lång tid innan en sådan laglig rätt kunde fastslås. Numera har socialtjänstlagen ändrats så att vistelsebegreppet gäller. Det vill säga man skall få den hjälp man behöver där man bor och är. Det betyder att äldre i särskilt boende har lagen på sin sida när de begär hjälp i den kommun där deras anhörige/ anhöriga bor. Men trots denna lagändring har flera fall uppmärksammats där kommuner vägrar att följa den nya lagen. Argumentet är att det inte finns tillräckligt med platser och att kommunens egna invånare måste få företräde.
Folkpartiet är mycket kritiskt mot denna form av lagtrots, som ju även riktas mot de rättigheter som stadgas i handikappreformen. Kommunerna är skyldiga att ha en sådan planering och beredskap att de lagliga rättigheter som garanterats samhällets allra mest utsatta inte åsidosätts.
Rätten till hjälpmedel i tid
När beslut fattas om att en äldre (eller handikappad) har rätt till ett visst hjälpmedel skall det finnas på plats och fungera inom en viss angiven tid. För många äldre är olika typer av väl fungerande hjälpmedel en förutsättning för att klara av så mycket som möjligt själv av det dagliga livet. I dag är väntetiderna ofta mycket långa.
Rätt hjälpmedel kan för en äldre människa innebära möjlighet till rehabilitering eller avsevärt mycket bättre livskvalitet.
Enligt hälso- och sjukvårdslagen ansvarar landstingen för att uppmärk- samma behovet av hjälpmedel. Kommunerna fick genom Ädelreformen ansvar för enklare tekniska hjälpmedel. Socialstyrelsen är i Ädelut- värderingen starkt kritisk till hur hjälpmedelsförsörjningen för de äldre fungerar i dag. Sjukvården tar inte i tillräcklig utsträckning sitt ansvar för att uppmärksamma behovet av hjälpmedel hos äldre. Att identifiera behovet är inte heller i sig tillräckligt - att någon upptäckt ett behov av hjälpmedel är inte till så stor hjälp om den äldre sedan i alla fall inte får sitt hjälpmedel. Väntetiderna är i många fall oacceptabelt långa. Det är inte rimligt att låta en 80-åring vänta över ett år på att få en hörapparat utprovad, vilket ibland är verkligheten i dag. Folkpartiet vill därför att den av oss föreslagna vårdgarantin även skall omfatta tekniska hjälpmedel, så att den som är i behov a hjälpmedel skall få snabb hjälp och komplicerade hjälpmedel senast inom tre månader.
Bristen på gemensam vårdplanering när en äldre patient har vårdats på akutsjukhus och skall återvända hem igen gör att hjälpmedelsbehovet inte utreds ordentligt. Behovet av hjälpmedel bedöms bäst i den äldres egen hem- och vardagsmiljö. Det bör därför vara primärvården, tillsammans med kommunens äldreomsorg, som har ansvar för att se till att den äldre får de hjälpmedel som han eller hon behöver.
Det stora problemet inom hjälpmedelsförsörjningen beror till stor del på att både landsting och kommuner är inblandade. Oavsett hur kommuner och landsting har delat upp ansvaret för hjälpmedel mellan sig, har de ett gemensamt ansvar för hjälpmedelsfrågorna. I varje län måste landsting och kommuner gemensamt bygga upp en vattentät organisation, som garanterar att den enskilde får den hjälp som han eller hon behöver.
Den äldres behov av hjälpmedel måste följas upp regelbundet. Enligt Socialstyrelsen är det uppskattningsvis så många som en tredjedel av alla hjälpmedel i hemmen som inte används alls. Detta beror sannolikt till viss del på att den äldre är osäker på hur hjälpmedlet skall användas, men också på att det ibland saknas kompetens när det gäller att välja rätt hjälpmedel. Det är därför viktigt med insatser och uppföljning från arbetsterapeut eller sjukgymnast för att gå igenom med såväl den äldre och anhöriga som personal i äldreomsorgen hur de olika hjälpmedlen fungerar.
En ökad konkurrens på hjälpmedelsområdet skulle kunna vara ett sätt att höja kvaliteten och kapa köerna. Inom t ex hörselvården skulle man i högre utsträckning än vad som sker idag kunna upphandla tjänster från privata entreprenörer. Det är då viktigt att upphandla hela kedjan, det vill säga utprovning - hörapparat - uppföljning.
Rätten till bra vård i livets slutskede
När bot inte kan ges och patienten är döende skall patienten få dö en lugn och värdig död. Det måste vara en självklarhet att tillräcklig smärtlindring ges. Psykologiskt och socialt stöd skall erbjudas den äldre och de anhöriga.
Den döende skall kunna få ett värdigt avsked från livet. Vården måste vara lyhörd för den döende och de anhörigas behov och önskemål. Besökstider bör inte begränsas annat än av hänsyn till den äldre.
Efter Ädelreformen är det en allt större andel av de äldre som slutar sina dagar i hemmet. Här finns en stor uppgift för kommunerna att möta. Det är viktigt att dessa personer får dö under så värdiga former som möjligt. Här måste det finnas upparbetade kontakter med specialistsjukvården och ett kontinuerligt stöd av distriktsläkare m fl.
Rättvisa avgifter
Sedan 1993 får kommunerna själva sätta avgifter för kommunal service och kommunalt boende för de äldre. Avgifterna styrs av ramlagstiftningen genom socialtjänstlagen. De bestämmelserna ger ett mycket stort utrymme för kommunala variationer i avgiftssättningen. Detta har resulterat i att väldigt många gamla i majoriteten av landets kommuner har helt orimliga, ibland absurda, avgifter för kommunal service och boende. Ofta är avgiftssystemet också så krångligt att det är omöjligt för den äldre att kunna få ett besked om hur mycket boende och service skall komma att kosta.
I mars 1999 avlämnade Boende- och avgiftsutredningen sitt slut- betänkande Bo tryggt - betala rätt (SOU 1999:33). Regeringen har aviserat en proposition under år 2000. Från Folkpartiet vill vi trots detta redovisa vår syn på förbättringar när det gäller rättvisare avgifter för service och boende. Vi föreslår fyra förändringar som sammantaget ger ett avsevärt mer rättvist avgiftssystem.
För det första skall Socialstyrelsen få i uppdrag att räkna fram en miniminivå för förbehållsbeloppet. Denna riksnorm skall vara bindande för kommunerna när avgifter sätts.
För det andra vill vi ha ett system som värnar den anhöriges maka eller make som bor kvar i det gemensamma boendet när livskamraten flyttar till särskilt boende.
Detta kan lösas på olika sätt. En variant är att räkna makarnas sammanlagda inkomst och dela den med två för att sedan sätta avgiften för den som flyttat till det särskilda boendet. Med ett sådant system minskar risken för flytt för den som bor kvar, då det är den som har den högre inkomsten som flyttar till det särskilda boendet. Om den som flyttar till det särskilda boendet har den lägre inkomsten av makarna bör kommunen beräkna sin avgift bara utifrån den inkomst som den boende i det särskilda boendet har. Finns familj skall särskild ekonomisk hänsyn tas till hemmavarande barn.
För det tredje anser vi att det endast är den reella avkastningen på eventuell förmögenhet som skall vara avgiftsgrundande (när avgifter sätts). Förmögen- heten i sig skall alltså undantagas.
För det fjärde anser vi att taket för månadsavgiften skall vara avsevärt lägre än den beräknade kommunala självkostnaden på ofta 30 000-35 000 kr. i månaden.
Närståendevården
Det finns goda skäl att anta att anhörigvården ökat de senaste tio åren. Däremot är det tveksamt om kommunernas stöd till anhörigvårdarna har ökat. HSU 2000 har räknat på den omvårdnadsinsats som anhörigvårdarna bidrar med: "Kommunernas kostnader för en sammanboende äldre man (75-84 år) med svår ohälsa beräknas till ca 60 000 kronor per år medan motsvarande kostnad för en ensamstående man allt annat lika beräknas uppgå till ca 180 000 kronor per år. Makan i det förstnämnda fallet skulle således bidra med en omvårdnadsinsats som ligger i storleksordningen 120 000 kronor per år."
Folkpartiet anser att kommunerna måste öka sitt stöd till närståendevården. Det kan ske på flera sätt:
- en fortsatt utbyggnad av växelvården,
- förbättringar i kommunernas regler för hemvårdsbidrag och ökade möj- ligheter för närstående att anställas,
- en utvidgning av kretsen av dem som har rätt att vara närstående med er- sättning från försäkringskassan samt en förlängd period för dem som vårdar,
- en utvidgning av rätten till närståendepenning samt den därtill kopplade rätten till ledighet från dagens 60 dagar till 120 dagar.
Vi utvecklar närståendevården ytterligare i vår kommittémotion om närståendevård.
Folkpartiet vill här också betona vikten av samhällets stöd till de anhörig- organisationer som finns. Det är viktigt att dessa har möjlighet att få stöd av samhället på samma villkor som t ex handikapporganisationerna. Demens- förbundet och övriga organisationer betyder oerhört mycket för att ta tillvara de demenssjukas intressen och att vara en kunskapsspridare inte minst inom vården och omsorgen av de demenssjuka.
Inför en äldreombudsman
Många äldre upplever många gånger att de inte vet vart de skall vända sig för att protestera mot ett missförhållande, eller få svar på frågor o.s. v. Myndigheterna är inte alltid den idealiska samtalspartnern i alla spörsmål som de äldre många gånger ställs inför. Folkpartiet har länge arbetat för att en kommunal äldreombudsman skall inrättas.
En sådan äldreombudsman skall vara fristående från de myndigheter som administrerar äldreomsorgen i kommunen, om än anställd av kommunen. Ombudsmannen skall alltså vara fristående och fungera som den instans dit äldre eller deras anhöriga kan vända sig med frågor, klagomål och för att få information.
Samarbetet med pensionärsorganisationerna bör också intensifieras. De har många gånger den erfarenhet och sitter inne med den information som behövs för att komplettera den kommunala äldreomsorgspolitiken.
Husläkare nu
Folkpartiet vill återinföra husläkarlagen. Den ger framförallt de äldre en kontinuitet och en trygghet i kontakten med sin läkare. Det skulle också ge de äldre och andra som väljer en privatläkare möjlighet att göra detta i större utsträckning eftersom husläkarlagen garanterar likvärdiga villkor för privata vårdgivare. Vi utvecklar husläkartanken ytterligare i vår sjukvårdspolitiska motion.
Äldre invandrare och flyktingar
Idag finns det omkring 110 000 äldre i Sverige som är födda i andra länder. Dessa är emellertid underrepresenterade bland dem som har hemtjänst och som bor i särskilda boendeformer För dessa kan det ibland vara nödvändigt med särlösningar exempelvis särskilt boende tillsammans med andra som talar samma språk eller viss uppsökande verksamhet för att utröna om det finns dolda behov.
Anslag m.m.
Folkpartiet har aldrig accepterat regeringens socialt orättfärdiga besparingar på änkorna genom införandet av inkomstprövningen i änkepensionen. Denna besparing måste rivas upp. Folkpartiet anslår därför under utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom A 2 720 000 mer än regeringen avseende änkepensionen samt 82 000 mer än regeringen avseende besparingen i omställningspensionen.
För att underlätta för de pensionärer som har det allra sämst ekonomiskt anser Folkpartiet även att hyrestaket för BTP skal höjas till 4 500 kronor. Folkpartiet anslår under utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom A 3 därför 250 000 kronor mer än regeringen för detta ändamål.
Regeringen har infört strängare regler för prövningen av bostadstillägget för pensionärer. Innehav av fritidsfastighet räknas i dag som inkomstgrund när bostadstilläggets storlek bestäms. Folkpartiet avvisar detta och anslår under utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom A 3 därför 70 000 mer än regeringen för att riva upp denna besparing.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en plan för hur de äldres resurser och kunskaper skall kunna tas till vara,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten att arbeta till 67 år,3
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om höjt hyrestak för BTP, 2
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattesänkning för pensionärer, 1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbättrat skydd mot höga läkemedelskostnader,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätt till personlig assistans för personer över 65 år,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av en omsorgsgaranti,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar i avgiftssystemet för äldres boende och service,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införandet av en kommunal äldreombudsman,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten till eget rum i äldreomsorgen,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om äldre invandrares behov,
12. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom enligt uppställning: 2 13. Tabell 1: (Anslag Regeringens förslag Anslagsförändringar )
Stockholm den 5 oktober 1999
Kerstin Heinemann (fp)
Harald Nordlund (fp)
Bo Könberg (fp)
Helena Bargholtz (fp)
1 Yrkande 4 hänvisat till FiU. 2 Yrkandena 3 och 12 hänvisade till SfU.
3 Yrkande 2 hänvisat till AU.