I dag finns det många äldre och handikappade som bor inom de särskilda boendeformerna, där omsorg och sjukvård ska tillhandahållas. Ett problem som i dag är ganska stort är att docering av medicin ofta blir fel. Många äldre har en felaktig medicinering, som ibland medför att individen är "neddrogad", ibland ges helt fel mediciner. Det kan bero på avsaknad av kontinuerlig tillgång på läkare i de särskilda boendeformerna. Bristerna kan hänga ihop med att samarbete kommun- landsting inte fungerar som det ska, men det kan naturligtvis också bero på annat.
I "Nationell handlingsplan för äldrepolitik" så konstateras att de medi- cinska bristerna inom äldrevården måste åtgärdas.
I prop. 1990/91:14 om ansvaret för service och vård till äldre och handi- kappade står under avsnitt "Kommunal hälso- och sjukvård, Kommunernas ansvar" bland annat vad gäller sjukvård vid de särskilda boendeformerna och läkarmedverkan: "Det är samtidigt viktigt att insatser från läkare görs till- gängliga och dimensioneras så att människor som bor i särskilda boende- former/bostäder kan få den läkarhjälp som de behöver." Vad gäller vidare i propositionen betonas inte läkarmedverkan utan där anses att denna med fördel kan vara placerad under primärvården.
Med de brister som i dag ofta uppstår måste det vara viktigt att betona just läkarmedverkan. En väg att gå måste här vara möjligheten för varje enskild patient att själv få välja läkare, inom eller utom primärvården. På detta sätt tror vi att läkartillgängligheten skulle ökas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om läkarmedverkan och patientens rätt att välja läkare inom äldrevården.
Stockholm den 3 oktober 1999
Ewa Thalén Finné (m)
Anne-Katrine Dunker (m)