Laglig rätt till tolk
I den nationella handlingsplanen finns många bra intentioner, dock saknas förslag om en rättighet till tolk. Samhället är inte tillgängligt för döva, dövblinda m.fl. utan tolk. Möjligheten att kunna vara en god medborgare med samma rättigheter och skyldigheter är för döva m.fl. beroende av hur tolkservicen fungerar. En rättighetslagstiftning skulle innebära krav på landstingen att fortsätta sin utbyggnad av tolktjänsten och att avsätta medel för detta ändamål med minst samma belopp som det statsbidrag som erhålls. Statsbidraget uppgår sedan 1998 med totalt 75 miljoner kronor.
Med anledning av regeringens proposition 1992/93:159 - Stöd och service till vissa funktionshindrade - beslöt riksdagen bl.a. om ett tillägg till 3 § HSL: "Landstingen skall erbjuda dem som är bosatta inom landstinget - - - 3. Tolktjänst för vardagstolkning för barndomsdöva, dövblinda, vuxendöva och hörselskadade."(3a §) Landstingen har alltså en skyldighet att organisera, finansiera och tillhandahålla tolkservice för ovan nämnda grupper.
Föredragande statsrådet ansåg att tiden då inte var mogen för en rättighetslag eftersom bristen på tolkar var stor.
Lagen trädde i kraft den 1 april 1994. Socialstyrelsen fick samtidigt ett uppföljningsansvar, och ett ökande statsbidrag utgick under de första 5 åren - för att därefter stabiliseras - för en uppbyggnad av tolktjänsten samt för att intensifiera utbildningen och därmed tillgången på tolkar.
Socialstyrelsens rapporter till regeringen har visat dels på ett ökat antal utbildade tolkar, dels på att alla beställda tolkuppdrag fortfarande inte kan tillgodoses beroende på ett ökat utnyttjande av tolktjänsten vartefter den blivit mer tillgänglig. Under de närmaste 5 åren beräknas ca 250 nya tolkar utbildas.
Tolktjänsten är av vital betydelse för målgrupperna. Utan tolkservice ingen delaktighet, ingen möjlighet att påverka eller ta del av samhällets möjligheter eller uppfylla sina skyldigheter. Inte heller finns möjligheten att ta del av information, utbildning, samhällsservice eller vara säker på att man gör sig förstådd hos läkaren, vid föräldramöten, vid köp av större kapitalvaror och liknande situationer.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att rätten till tolk för döva, dövblinda, vuxendöva och hörselskadade fastställs i lag.
Stockholm den 4 april 2000
Helena Frisk (s)
Nils-Göran Holmqvist (s)