Alkoholkommissionen överlämnade 1994 ett delbetänkande med titeln Barn Föräldrar Alkohol. I förarbetet slogs fast att uppgifter saknades om alkoholmissbrukets familjesociala konsekvenser. Uppgifter saknades också om antalet anhöriga, vuxna och barn, som skadas av att någon i familjen missbrukar alkohol. Enligt en ny rapport från Eurocare, som är en europeisk hälsoorganisation finns det drygt 200 000 barn i åldern 0-15 år som drabbas av att en eller båda föräldrarna är alkoholmissbrukare. I en rapport från Socialstyrelsen från 1993 uppskattas att antalet är 150 000 i åldrarna 0-15 år. Enligt det räknesättet kan det uppskattas att antalet är 250 000 i åldern 0-20 år. Att just den åldersgruppen är av intresse beror på att samhället fram till gymnasietidens slut har möjlighet att reagera och agera från fler utgångspunkter än senare i livet. Ur detta perspektiv borde kanske begrepp som "barn och ungdomar till missbrukare" vara mer relevant. Eftersom barn är barn till sina föräldrar oavsett hur gamla de är så är det dock lättast att använda benämningen "barn till missbrukare".
I alkoholkommissionens betänkande från 1994 framgår tydligt vidden och avsaknaden av åtgärder för barn till missbrukare. Kommissionen ville respektera kommunernas självbestämmande och av det skälet inte uttala vad som behövde göras. Sanningen är dock den att alldeles för få kommuner upptäcker och uppmärksammar dessa barn. För att uppnå enighet i kommissionen ville man inte komma med förslag på åtgärder som skulle göra kommissionen oenig.
För att barn till missbrukare skall upptäckas och få hjälp krävs att vuxna kring barnen förstår vad det är de ser. I alkoholkommissionens rapport fanns en allvarlig kritik mot att det inte bedrivs någon obligatorisk utbildning om alkohol och alkoholskador vid de skolor och institutioner som utbildar sjuksköterskor, läkare, socialarbetare, psykologer, psykiatriker, lärare, barnomsorgspersonal och poliser. Än mindre finns utbildning om hur alkoholen påverkar barn och vuxna anhöriga i alkoholistfamiljen. Endast förskollärarutbildningen innehåller obligatoriska specialpedagogiska ämnen som tar upp hur barn till missbrukare har det och vad man kan göra för att stötta dem.
Barn och tonåringar har i praktiken mycket svårt att bli sedda och förstådda av samhället och blir därför utan samhällets stöd och hjälp. Ett annat hinder är sekretessen mellan dem som arbetar med barn och ungdomar. Sjukvården, skolan, barnpsykiatrin, barnomsorgen, sociala myndigheter och polisen kan alla vara inblandade i ett barns liv. Sekretessen gör det svårt att ge barnen den relevanta hjälp de behöver och kan leda till att barnen ges manipuleringsutrymme som kan försvåra för barnet att i slutänden få den hjälp det innerst inne vill ha. På en del orter bedrivs projekt eller permanent verksamhet för att hjälpa barn till missbrukare. På alltför många orter saknas sådan verksamhet.
Om hela familjen ska få stöd och hjälp måste olika organ samarbeta. Det är svårt nog att få till stånd ett samarbete mellan olika instanser som arbetar med barn. Det är dock av yttersta vikt att hindren övervinns om både familjen och de enskilda familjemedlemmarna ska få hjälp. Många alkoholister söker inte hjälp förrän det är absolut nödvändigt, en del aldrig. Vuxna anhöriga likaså. De stora förlorarna och offren blir därför barnen. Föräldrarna sviker p.g.a. förnekelse, skuld och skam. Därför måste samhället med kraft stå upp för dessa barn och med tydlighet och varsamhet visa att det finns krafter som inte sviker. Oavsett var man bor skall dessa barn ha samma rättighet och möjlighet till stöd och hjälp.
Ur barnens synpunkt är det inte viktigt i vems regi hjälpen bedrivs. Det viktiga är att gruppledarna har gedigen kunskap om beroendeproblematik och kompetens när det gäller hur barn fungerar. Det är inte tillfredsställande att som på många orter erbjuda gruppledare några dagars utbildning och sedan låta dessa ha ansvar över en grupp med kanske mycket känslomässigt skadade barn.
Erfarenheter från olika grupper med insatser för dessa barn har dock gott resultat. Barnen får träffa andra i liknande situation och får kanske uppleva gemenskap för första gången. Kunskap om missbruk gör att barnen förstår varför mamma/pappa dricker och kan avlastas den enorma skuld och skambörda som dessa barn känner. Gruppverksamhet bör däremot inte helt utesluta enskild hjälp eller en kombination av både grupp och individuell hjälp.
Vänsterpartiet anser att tidiga insatser måste sättas in för att hindra en ogynnsam utveckling för barn till missbrukare. De behöver stöd- och hjälpinsatser. Med Socialstyrelsens bistånd anser vi att regeringen bör upprätta en plan över hur detta skall göras. Att låta bli leder till stora kostnader för samhället. Men framför allt leder det till mycket lidande för ett stort antal barn som så småningom blir vuxna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att komma med förslag till åtgärder för att ge barn till missbrukare råd och hjälp.
Stockholm den 30 september 1999
Yvonne Oscarsson (v)
Ingrid Burman (v)
Ulla Hoffmann (v)
Lena Olsson (v)
Rolf Olsson (v)
Sven-Erik Sjöstrand (v)
Claes Stockhaus (v)
Carlinge Wisberg (v)
Alice Åström (v)