Angående "Design för alla"
Regeringen gör bedömningen att konceptet "design för alla" skall genomsyra alla statens arbeten inom arkitektur, formgivning och design. Detta är en bra ansats som borde utvidgas till arkitektur, formgivning och design över huvud taget. Kriterier måste emellertid utarbetas och kontrollfunktioner tillämpas så att konceptet får ett genomslag i praktiken.
"Design för alla" innebär en strategi för att göra produkter användbara för en allt bredare brukargrupp och att underlätta de anpassningar som trots allt kommer att behöva göras. En hållbar utveckling är en ledstjärna för samhällsplaneringen. "Design för alla" måste ingå i strategin för en hållbar utveckling för att samhället skall bli socialt hållbart.
Det uppdrag som anges i propositionen och som Högskoleverket nu fått (2000-03-23) innebär en kartläggning av i vilken omfattning och på vilket sätt "Design för alla" genomsyrar arkitekt- och designutbildningarna. Detta är bra men uppdraget borde utvidgas till att också föreslå de förstärkningar som behövs. Lärarnas roll och kompetens måste därvid betonas. De är skolornas viktigaste resurs och utan en positiv inställning hos dem kan inga kunskaper eller synsätt förmedlas till eleverna.
Forskning om produkters och miljöers betydelse för att minska handikapp och öka livskvalitet berörs inte i propositionen. Handikappforskning är av tradition medicinsk, socialvetenskaplig eller teknisk med inriktning på hjälpmedelsutveckling. Även forskning om förhållandet människa-miljö måste omfattas. Forskningens roll inom det området måste lyftas fram både för att resultaten behövs i arbetet för en hållbar samhällsutveckling, vård och rehabilitering m.m. och för att forskningen på högskolorna behövs för att på sikt bygga upp en stabil och kunnig lärarkår inom området.
Ett nationellt tillgänglighetscenter föreslås i propositionen (7.2). Det måste arbeta utifrån konceptet "Design för alla". Inom centret måste finnas kunskaper om och förståelse för den kultur och maktfördelning som råder och kompetens som behövs inom bygg- och planerarbranschen. Detta är nödvändigt för att kunna nå ut till och påverka branschen.
Vi välkomnar den utredning som föreslås om formerna för en reglering av tillgänglighet (7.8). Ett "Design för alla"-perspektiv kan läggas också på denna. Konsumentprodukter är t.ex. ett oreglerat område där man skulle kunna ställa kravet att det samlade utbudet skall innehålla produkter som passar alla.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konceptet Design för alla.
Stockholm den 4 april 2000
Nils-Göran Holmqvist (s)
Helena Frisk (s)