Människor måste skyddas när det gäller oseriös och hälsofarlig utövning inom psykologins och psykoterapins område. Samhället svarar i dag för skydd och tillsyn men bara vad avser den verksamhet som bedrivs av legitimerade psykologer och psykoterapeuter inom hälso- och sjukvårdens område. Deras verksamhet är reglerad i lag. Socialstyrelsen utövar tillsyn.
Det finns emellertid inget generellt förbud för personer som saknar legitimation att ägna sig åt hälso- och sjukvårdsverksamhet. Den s.k. kvacksalverilagen från 1960 hindrar inte psykologiskt och psykoterapeutiskt kvacksalveri. Enda undantaget gäller förbudet för olegitimerade hälso- och sjukvårdspersonal att undersöka och behandla barn under åtta år och att undersöka och behandla en person under hypnos.
Det saknas i dag lagstiftningsskydd och samhällelig tillsyn när det gäller denna verksamhet utanför hälso- och sjukvårdens område. Därför finns det inga möjligheter för samhället att ingripa mot personer som med otillräcklig utbildning ägnar sig yrkesmässigt åt sådan verksamhet. Verksamheten kan få allvarliga konsekvenser för såväl enskilda individer som grupper och organisationer. Det allmänna måste därför få möjlighet att förhindra oseriös och skadlig verksamhet inom detta område.
Socialutskottet har i sitt betänkande 1997/98:SoU22 uppmanat regeringen att bl.a. initiera en samlad tillsynslagstiftning och ett utökat skydd mot kvacksalveri inom psykologisk och psykoterapeutisk verksamhet. Det är nu hög tid att regeringen tillsätter den av socialutskottet föreslagna utredningen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den av socialutskottet föreslagna utredningen rörande en samlad tillsynslagstiftning och ett utökat skydd mot kvacksalveri inom psykologisk och psykoterapeutisk verksamhet snarast bör initieras.
Stockholm den 4 oktober 1999
Helena Bargholtz (fp)