Sedan man inledde njurtransplantationsverksamheten i Sverige under mitten av 60-talet har glädjande nog antalet donationer varit mycket högt. I en internationell jämförelse är det endast Norge som har en något större andel levande donatorer än i Sverige. Donatorerna som i de flesta fall utgörs av nära släktingar gör både en mänsklig och en samhällsnyttig insats. Genom att antalet donationer med organ från avlidna är lågt i Sverige är de njurtransplantationer som utförs med levande donatorer synnerligen betydelsefulla. Sjukvårdshuvudmännen sparar stora resurser genom att man kan korta patientens period i dialys, i vissa fall behöver inte ens dialysbehandling påbörjas.
Under alla de år som det utförts transplantationer i Sverige har det varit oklart och svårt att få ut ersättning för omkostnader för donatorerna, inte minst sedan sjukpenningreformen förändrades med 14 dagars arbetsgivar- ansvar.
Det är rimligt att den som frivilligt offrar ett organ för en nära vän eller anhörig och därmed gör en stor samhällsinsats också får ersättning för omkostnaderna i form av t.ex. förlorad arbetsinkomst resor m.m.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att se över omkostnadsersättningen för levande organdonatorer.
Stockholm den 1 oktober 1999
Sonja Fransson (s)