Regeringens proposition, Från patient till medborgare - en nationell handlingsplan för handikappolitiken (SOU 1999/2000:79), är ett viktigt steg mot att göra Sverige till ett land, där människor med olika funktionshinder garanteras full delaktighet och jämlikhet i samhällslivet. Det känns mycket bra att Bemötandeutredningens förslag har resulterat i konkreta förslag för att öka tillgängligheten och motverka alla former av diskriminering av människor med funktionshinder.
Att offentliga lokaler och allmänna platser ska vara tillgängliga för alla är en självklarhet, liksom tillgång till information och delaktighet i den demo- kratiska processen. Det är utmärkt att de statliga myndigheterna ges ett särskilt ansvar att se till att handikappanpassningen också genomförs och att regeringen valt en finansieringsprincip som innebär att kostnaderna för handikappanpassningen ska bäras solidariskt. Även förslagen att komma tillrätta med kommuners domstolstrots är mycket bra.
Ändå går det inte att bortse från risken att de ambitiösa målen inte blir mer än mål. I propositionen saknas de konkreta lagförslag som krävs för att sätta kraft bakom utfästelserna att göra Sverige tillgängligt för alla. Flera handi- kapporganisationer har också påpekat att propositionen har sådana brister. Bland annat saknas tydliga skrivningar om tillsynsansvar och sanktions- möjligheter.
Regeringen måste återkomma med konkreta förslag även i dessa delar. Den ansvars- och finansieringsprincip som regeringen föreslår är den enda möjliga, men den förutsätter samtidigt att lagstiftningen också reglerar hur tillsynsansvaret ska ske och vilka sanktioner som ska utdömas om målen inte nås.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsynsansvar och sanktionsmöjligheter i den nationella handlingsplanen för handikappolitiken.
tockholm den 29 mars 2000
Ann-Marie Fagerström (s)