1 Sammanfattning
Den svenska sjukvården klarar inte längre av sin mest elementära uppgift - att ge människor vård i tid. 100 000 människor står i kö för nödvändig operation eller behandling. För många är lidandet outhärdligt. Särskilt svårt är det för barn och gamla. Många individer och familjer far oerhört illa i kampen för att försöka få den vård som de trodde skulle finnas där när de behövde den. En del hinner inte ens komma fram i kön innan det är för sent.
Trots att många tror och också upplever att resurserna till sjukvården hela tiden minskar så är de idag ungefär lika stora som de var i början av 1990- talet. Även om utvecklingen har gjort det möjligt att idag göra mer visar bristerna i tillgänglighet att dagens sjukvårdsorganisation inte förmår att ta tillvara på de resurser som finns på bästa sätt. Misshushållning genom byråkrati och ineffektivitet är ett allvarligt problem i svensk sjukvård. Detta är ett problem som kommer att bli allt mer besvärande då behovet av vård ökar genom att de vårdkrävande mycket gamla blir fler och fler.
Också personalen far illa. I frustrationen över att ha ansvar men inte befogenheter att utnyttja sina kunskaper tilltar utbrändheten. Man vill allt oftare ha en annan arbetsgivare än landstinget och många har under det senaste året allvarligt funderat på att sluta. Allt färre ungdomar vill jobba inom den offentliga vården, vilket gör att landstingen får det allt svårare att rekrytera ny personal.
Att få god vård och vård i tid borde vara en självklarhet. Så är det inte idag. Vi har ett vårdmonopol som både finansierar och producerar vård och där den politiska styrningen rycker undan grunden för en professionell ledning. Vårdköerna är ett tydligt tecken på att systemet inte fungerar. Konsekvenserna av detta misslyckande drabbar såväl patienter som personal och samhällsekonomi.
Internationellt sett går trenden mot att allt fler länder inför obligatoriska sjukvårdsförsäkringar. Såväl länder med skattefinansierad sjukvård som länder med privatfinansierad sjukvård byter till obligatoriska sjukvårds- försäkringar.
Vi menar att detta är en lösning som passar även för Sverige. Vår hälsoförsäkring skulle omfatta alla, oavsett betalningsförmåga eller hälsotill- stånd. Inom ramen för en sjukvårdsförsäkring skulle det nuvarande landstingsmonopolet brytas upp till förmån för en mångfald av vårdgivare.
Genom en vårdgaranti säkras den enskilde individens rätt att få god vård inom rimlig tid. Hög kvalitet i sjukvården främjas dessutom genom att en oberoende statlig medicinalstyrelse inrättas.
2 Erfarenheter av planekonomi i sjukvården
Marknadsekonomins genombrott vid mitten av 1800-talet ledde till en snabb välståndsutveckling. Levnadsstandarden ökade i en historiskt sett rasande takt. Vid slutet av 1800-talet började också sjukvården i modern mening utvecklas. Naturligt nog frågade man sig hur den skulle bli tillgänglig för alla som behövde sjukvård.
I Tyskland utkämpades på 1880-talet den första stora striden om den sociala tryggheten. Den inkluderade också frågan om hur sjukvården skulle finansieras. Det var de tyska konservativa under Bismarck som introducerade socialförsäkringarna, som på sjukvårdens område blev sjukkassor. Mot detta stod de tyska socialdemokraternas krav på att samhället skulle omvandlas i socialistisk riktning för att kunna ge trygghet åt den enskilde. De såg socialismen som en förutsättning för att kunna ge ett socialt värdigt samhälle. Deras tankar kom sedermera att prövas praktiskt i Östeuropa.
Länderna i Östeuropa hade fram till 1989 ett renodlat socialistiskt system också på sjukvårdens område. Privat sjukvård var förbjuden och all sjukvård finansierades via det offentliga. Trots att den offentliga retoriken påstod motsatsen, satsade socialistländerna relativt sett lite resurser på sjukvård. I kombination med deras allmänna fattigdom ledde det till en sjukvård som hade mycket begränsade resurser.
Detta var avsiktligt. Sjukvården inriktades på breda allmänna åtgärder, t.ex. vaccinationer och mer basal sjukvård, för att tillgodose behovet av att hålla arbetskraften för femårsplanerna frisk. Svårt sjuka personer och sjuka pensionärer lämnades i stor utsträckning därhän. Dessa människor sågs som en belastning för samhällsekonomin och gjorde sitt land den största tjänsten genom att dö tidigt. Medellivslängden i de socialistiska länderna var närmare tio år kortare än i väst.
På åtskilliga arbetsplatser var hälsosituationen så undermålig att de anställda normalt dog före pensionsåldern. Det gällde särskilt kemisk industri men även inom andra områden var förhållandena lika svåra.
Sjukhusen saknade elementära resurser. Vad gäller apparatur, utrustning och instrument låg man oerhört långt efter västvärlden. Med västliga ögon betraktades det som direkt farligt att bli intagen på sjukhus i Östeuropa. Anställda vid västliga ambassader i Östeuropa rekommenderades vid olyckor och sjukdom som krävde vård att snarast bege sig västerut, normalt till Helsingfors.
Efter hand blev det allt vanligare att smuggla in verksamma läkemedel och medicinska tidskrifter från väst, för att nödtorftigt bidra till att upprätthålla kunskapsnivån. I många av socialistländerna utvecklades också ett alltmer omfattande mutsystem. Man fick betala för sig om man skulle få tillgång till någon mer dräglig sjukvård. Sådan fanns men i mycket begränsad omfattning och var bara avsedd för nomenklaturan och vissa värdefulla specialister.
Det är viktigt att observera lärdomarna från socialistiska system. Genom att göra detta tydliggörs nämligen problemen med centraldirigerade system. De kan i det korta loppet kanske fungera men vartefter tiden går blir de hopplöst ineffektiva och ålderdomliga.
I utvecklade marknadsekonomier går det att ge alla som behöver en kvalificerad vård i tid; detta är inte möjligt i socialistiska samhällen eller socialistiska system. Erfarenheten ger vid handen att socialismen är en omöjlig idé om man vill förverkliga goda levnadsförhållanden för en hel befolkning. Det går inte att organisera ett helt samhälle, eller ens sjukvården, efter socialistiska principer. Tvärtom måste sjukvården organiseras i friare former, så att patienten kan välja sjukvård som har god kvalitet och som förmår följa med i den snabba globala kunskapsutvecklingen på det medicinska området.
3 De stora problemen i svensk sjukvård
Misshushållning är det ord som kanske bättre än något annat beskriver den sjukvårdspolitik som förts, och som fortfarande förs på sina ställen i Sverige. Misshushållning med mänskliga resurser genom att låta människor stå i kö, misshushållning med personalresurserna genom att inte tillräckligt tillvarata personalens kompetens, misshushållning genom att inte använda resurserna rätt.
3.1 Patienter i kö
Vårdköerna utgör en av de mest påtagliga revorna i välfärden och de är mycket intimt förknippade med socialdemokratiskt styre på alla nivåer. Hösten 1998 uppskattade Socialstyrelsen antalet personer som stod i kö för operation och behandling till över 100 000. Socialstyrelsen uppger t.ex. att 31 500 patienter med grå starr väntade på operation i slutet av 1998. Från beslut om behandling till operation var den genomsnittliga väntetiden under 1998 sju månader, och endast en klinik klarade av att operera merparten av sina patienter inom tre månader. När socialdemokraterna förra gången hade makten, växte vårdköerna också. Under den borgerliga regeringstiden infördes en vårdgaranti. Då försvann i stort sett köerna. 1995 avskaffade socialdemokraterna garantin. Köerna började återigen växa i snabb takt.
Väntan innebär i många fall mycket lidande och oro. Den kan också innebära att sjukdomstillstånd förvärras vilket gör att både behandling och rehabilitering försvåras och fördyras. Det är bra att regeringen i budgetpropositionen särskilt uppmärksammar problemet med bristfällig köstatistik. Det är angeläget att patienten ges möjlighet till överblick av kötider på olika sjukhus kopplat till rätten att välja vårdgivare över hela landet. Som lösning på problemet med vårdköer är dock förbättrad statistik helt otillräckligt.
Det är inte kostnaderna för vården som är problemet; problemet är kostnaderna för ickevården. Det är dyrare att låta människor vänta på vård än att ge vård. Försäkringskassan i Värmland beräknade att ett tillfälligt stopp för planerade operationer vid länssjukhuset i Karlstad 1997 medförde en extra kostnad för socialförsäkringen på cirka 80.000 kronor per dygn.
Att snabbt och effektivt bota ohälsa är inte bara humant utan också samhällsekonomiskt fördelaktigt. Det viktigaste är naturligtvis den alltför tidiga död, det lidande och de besvär som snabb och bra vård undanröjer. Till detta kommer även förtidspensionering, sjukpenning, sociala vård- och stödinsatser som kan onödiggöras. Så t.ex. kostar en gråstarrsoperation cirka 6.000-7.000 kronor. Tvingas patienten stå i kö kan hemtjänsten kosta 14.000-15.000 kronor per månad i väntan på operation.
Förutom att kostnaderna för själva vårdinsatsen kan bli högre på grund av förvärrade sjukdomstillstånd till följd av lång väntan, finns det också andra kostnader förknippade med köerna. Det handlar bland annat om produktions- bortfall genom sjukfrånvaro och förtidspensioneringar samt de extra sociala stödinsatser som inte minst pensionärer kan behöva under väntetiden eller efter en mindre framgångsrik behandling.
Spri, Hälso- och sjukvårdens utvecklingsinstitut, har beräknat de genomsnittliga samhällsekonomiska kostnaderna för att låta människor stå i kö till 19.000 kronor per månad. 100 000 personer i kö innebär således en onödig kostnad på upp mot 20-25 miljarder kronor per år förutom det lidande och den oro som väntan medför. Som framgår av nedanstående tabell utgör de indirekta kostnaderna merparten av samhällets totala kostnader för ohälsa.
Direkta och indirekta samhällskostnader för ohälsa i Sverige, 1994 Källa: Dick Jonsson, CMT, Universitetet i Linköping
Tabell 1: (Kostnader mdkr % )
Genom att inte ge vård inom rimlig tid undandras resurser från samhället som kunde kommit de svagaste till del. Dessutom hotar man ett solidariskt finansierat systems trovärdighet om de som genom åren betalat skatt inte får vård när de har behov av den. Att dagens system inte fungerar står klart, och konsekvenserna av detta misslyckande drabbar såväl patienter som personal och samhällsekonomi.
3.2 Missnöjd personal som hindras i sin utveckling
En kunnig, kompetent och engagerad personal är vårdens största tillgång. När arbetsmiljön försämras genom att med ansvar inte följer befogenhet, möjligheten att påverka sin arbetssituation är liten, utvecklingsmöjligheterna små och belöningarna få, då devalveras denna tillgång. När det bristfälliga systemet leder till svårförståeliga irrationella neddragningar och uppsägningar, sprider sig utbrändhet och förändringsovilja. När nya arbetsmetoder hindras av en stel organisation hotas vårdkvaliteten.
Alla vårdyrken har sjunkit i popularitet bland de unga. Allt fler som arbetar i vården vill förtidspensionera sig och många lämnar den svenska vården för att jobba utomlands. Inte för att de vill öka sina kunskaper och se andra miljöer och därefter återvända till Sverige med värdefulla erfarenheter utan därför att de inte längre kan finna arbetsglädje i den svenska sjukvården. Trots att den ena undersökningen efter den andra visar att personal på alla nivåer trivs bättre i privat vård, och att mångfalden alltså är väsentlig för vårdens funktion, förvägrar socialdemokraterna personalen en friare arbets- marknad.
Man har hindrat privata etableringar inom alla områden så att högkvalitativ och resurssnål verksamhet hindrats. Som monopolarbetsgivare har man fört en politik som motverkat personalens inflytande över sitt arbete och cementerat låga löner. När Landstingsvärlden genomförde en enkät våren 1999 uppgav 14 av 20 ekonomidirektörer att de var positiva till privati- seringar bland annat eftersom sådana frigör kreativitet och främjar dynamik. När medborgarna får välja så väljer de privat vård. På en skala 0-100 får den privata 76 poäng medan den offentliga hamnar på 69. Enligt SCB som genomfört mätningen är detta en markant skillnad.
Landstingen får dåliga betyg som arbetsgivare av både blivande läkare och yngre verksamma läkare. 61 procent av läkarstudenterna och de nyut- examinerade anser att landstingen är dåliga arbetsgivare. Av dem som arbetat några år och fått erfarenhet av landstingen anser hela 70 procent att lands- tingen är dåliga arbetsgivare. Tio procent av dem räknar med att ha lämnat Sverige om tio år, och mer än 80 procent kan tänka sig att arbeta privat.
Enligt Kommunalarbetareförbundets egen undersökning tycker deras medlemmar att det är bättre att jobba privat. Som skäl anger man att det privata överträffar det offentliga när det gäller att tänka nytt, effektivt utnyttja resurser, sköta ansvar och delaktighet, möjligheter att påverka och ta egna initiativ, kortare beslutsvägar och mindre administration.
4 Sjukvårdens finansiering
Det kan vara intressant att göra en genomgång av hur övriga västvärlden har löst sjukvårdens finansiering. De nordiska länderna, de sydeuropeiska länderna och de anglosaxiska länderna, utom USA, har i allt väsentligt en skattefinansierad sjukvård. Det kontinentala Västeuropa och Japan finansierar sjukvården genom obligatoriska sjukvårdsförsäkringar. USA har frivilliga sjukvårdsförsäkringar som kompletteras med offentliga insatser till låginkomsttagare, handikappade och pensionärer samt krigsveteraner.
I USA beräknas cirka 14 procent av befolkningen sakna en tillräckligt omfattande sjukvårdsförsäkring. Tills nyligen hade även Schweiz frivilliga sjukvårdsförsäkringar; praktiskt taget hela befolkningen var försäkrad, men man har nu valt att övergå till en obligatorisk sjukvårdsförsäkring. I USA har man länge diskuterat att införa en obligatorisk försäkring, men denna diskussion verkar nu ha kommit av sig trots att dagens system har uppenbara brister.
Ser vi till den samlade befolkningen i västvärlden har 31 procent skatte- finansierad sjukvård medan 36 procent får den finansierad via obligatoriska sjukvårdsförsäkringar. De frivilliga försäkringarna omfattar 33 procent. Det kan grovt sägas att en tredjedel av västvärldens befolkning finns i respektive finansieringssystem.
Tendensen har varit att länder med skattefinansierade system söker sig mot lösningar i form av obligatorisk sjukvårdsförsäkring. Det är också den finansieringsform som de nya industriländerna, till exempel Korea och Taiwan, väljer. Det ger en mer flexibel finansiering och större utrymme för den enskildes önskemål och prioriteringar. De offentliga skattefinansierade systemen uppfattas alltmer som ett slags ransoneringssystem med rötter i en gången tids knapphetssamhälle. De offentliga budgetarna hålls i schack med vårdköer, långa väntetider och med låga löner inom sjukvården, precis som i Sverige.
Vår politik för en bättre sjukvård utgår från den humana människosynen. Vi vill att alla ska kunna få en god sjukvård på lika villkor, oavsett inkomst eller förmögenhet. Behovet av vård ska styra, inte förmågan att kunna köpa sig förbi vårdmonopolet och dess köer och ransoneringssystem.
Att få vård av god kvalitet, när man behöver den, är en fundamental rättighet i ett välfärdssamhälle. Det bästa sättet att uppnå detta är att göra varje individ till bärare av en rätt till god vård. Idag är den enskilde utlämnad till landstingspolitikers och byråkraters förmåga att organisera vården. För Sveriges del vore det naturligt att nu gå mot en obligatorisk hälsoförsäkring, och bort från den mera renodlade skattefinansieringen. Det har också fördelen att man får en tydligare koppling mellan vad som betalas till sjukvården och vad man får. Det ställer därmed större krav på sjukvården.
Det är därför vi föreslår att alla medborgare ska omfattas av en allmän obligatorisk hälsoförsäkring. Försäkringar används på andra samhälls- områden när kostnaderna drabbar mycket olika och ofta utan egen förskyllan. Somliga behöver mycket vård, andra ingen alls.
Det finns dock tre grundläggande problem som man i samband med utformningen av en hälsoförsäkring måste ta hänsyn till:
Det ena är det faktum att risken för ohälsa är mycket ojämnt fördelad. Skulle premien betalas efter risk så skulle en liten men viktig minoritet med medfödda medicinska problem eller handikapp inte kunna få sin försäkring. Det krävs alltså att försäkringsavgiften inte är relaterad till risk.
Det andra är att sjukvårdsbehovet är så olika över tiden. Över hälften av sjukvårdskonsumtionen gäller pensionärer. Under stora delar av livet skulle det innebära att försäkringspremien skulle kunna vara mycket låg medan den däremot skulle vara oöverstigligt hög i senare delen av pensionsåldern. Det fordras därför en utjämning över livscykeln.
Det finns också ett tredje problem, nämligen personer som av olika skäl inte har inkomster nog för att klara en sjukvårdsförsäkring. Det behövs helt enkelt ett system som omfördelar från dem som har inkomster till dem som inte har tillräckligt, eller ingen inkomst alls. Även den som inte har någon inkomst skall fullt ut ha ett försäkringsskydd. Det är inte en särskilt stor del av sjukvårdskostnaderna, men en självklarhet i ett humant samhälle.
Den obligatoriska hälsoförsäkring vi föreslår nedan är det system som bäst lever upp till den eftersträvade helhetssynen och där fokus sätts på patienten. Försäkringen omfattar alla medborgare, oavsett betalningsförmåga och hälsotillstånd. Alla människor skall vara anslutna till valfri försäkringskassa, som skall administrera försäkringen. Ingen får avvisas. En stor fördel med en sådan hälsoförsäkring är att pengarna följer patienterna. Då kan makten verkligen förskjutas från politiker till patienter, och vi får en vård med patienten i centrum.
5 Monopol eller mångfald av vårdgivare?
En knapp fjärdedel av västvärldens invånare lever i länder där sjukvården i dominerande utsträckning tillhandahålls av offentliga vårdgivare. Det är Norden, Storbritannien och Irland samt Sydeuropa som har sådana system. Det är samma länder där skatten är den dominerande finansieringskällan för sjukvården, som framgår av nedanstående tabell.
Tabell 2: (Dominerande betalningssätt Offentliga vårdgivare dominerar Blandat offentligt-privata vårdgivare Privata vårdgivare dominerar )
I det kontinentala Västeuropa, liksom i Australien och Nya Zeeland, är varken de offentliga eller de privata vårdgivarna dominerande. Vården ges istället av en blandning av privata och offentliga vårdgivare. De privata kan både vara stiftelser eller andra icke-vinstdrivande ideella organisationer och mer kommersiella företag. Tendensen är dock att den privata sidan blir allt viktigare. I USA, Kanada och Japan liksom i Schweiz och Nederländerna är den privata vården dominerande. Finansieringen varierar men vården utförs till helt dominerande del inom den privata sektorn.
Utvecklingen går mot en ökad andel privat vård. Det hänger delvis samman med en vilja att öka mångfalden inom sjukvården. Dessutom får stora - ofta offentligt ägda - sjukhus allt mindre betydelse inom sjukvården. Antalet vårdplatser minskas, bland annat som en logisk följd av effektivare behandlingsmetoder. Det blir allt viktigare med kvaliteten och kunskaps- innehållet på den enskilda kliniken. Specialiserade kliniker som ofta är privata kan i stor utsträckning ligga fristående och ändock samarbeta med andra kliniker. De stora offentliga institutionerna minskar i betydelse.
I många länder pågår en medveten privatisering. Det handlar om att anpassa sig till patienten och ge sjukvårdspersonalen större inflytande över sjukvården. Den byråkratiska styrningen med kommande års budget baserad på föregående års fungerar allt sämre för att möta människors behov och önskemål. Pengarna nyttjas inte optimalt till vård.
Ett vårdsystem med mångfald och konkurrens ökar förutsättningarna för att vården utförs på "bästa sätt" vilket även svenska studier som redovisas i tabellen nedan visar.
Uppskattad potential om vården utförs på bästa sätt ("best practice") Källa: Ägarstyrning, Rolf H Carlson, Magnus Hallberg
Tabell 3: (Best practice Kostnadsfördel Kostnader totalt i Sverige Total fördel genom "best practice" )
En ökad mångfald och konkurrens ger stora välfärdsvinster, inte bara genom bättre tillgänglighet och ökad kvalitet utan också därför att resurser frigörs genom ett bättre resursutnyttjande. Som framgår av tabellen kan konkurrens på vårdgivarsidan ge mer och bättre vård motsvarande ytterligare en till två procent av BNP. De frigjorda medel som konkurrensen ger skall i första hand användas för att direkt ge nödvändig vård till dem som behöver, i andra hand för kvalitetsförbättringar t ex genom mer rimliga löner i vården.
Att som regeringen skjuta till mera pengar utan att åtgärda de grundläggande strukturproblemen kommer bara att ge en tillfällig lindring. Detta är fel väg om man vill rätta till de befintliga bristerna i vården. Man tar bort det förändringstryck som på sikt skulle kunna driva fram nödvändiga reformer. Samtidigt permanentas skattetrycket på en hög nivå, vilket hämmar den tillväxt som är en absolut förutsättning för att en god vård skall kunna erbjudas.
Internationell statistik visar att länder som har en hög BNP satsar en större andel av denna på hälso- och sjukvård. Flera länder med ett mycket lågt skattetryck, till exempel USA, Kanada och Schweiz, satsar mest på sjukvården. Åtskilliga länder med högt skattetryck, till exempel Danmark och Sverige, satsar relativt lite. För Sveriges del är det särskilt anmärkningsvärt att vi satsar relativt lite på hälso- och sjukvård trots att alla talar om att prioritera den. Det höga skattetrycket ger bara nackdelar sett från sjukvårdens synpunkt.
Alternativ till de offentliga vårdmonopolen är inte viktiga bara för att få resurserna att räcka längre eller för att klara de nya krav som ställs på sjukvårdens organisation. De är också viktiga för att säkra valfrihet åt patienterna. Valfriheten blir ju illusorisk om den enbart innefattar rätten till att uppsöka ortens största, bästa och enda sjukhus. En förutsättning för mångfald är etableringsfrihet.
Kombinationen av en mångfald av privata vårdgivare och kraftfulla system för kvalitetskontroll kommer att bli allt viktigare. Om en landstingsklinik eller vårdcentral inte erbjuder vård som är av tillräckligt hög kvalitet eller efterfrågad av patienter finns inga argument för att den skall finnas kvar. Patienten måste kunna välja sin sjukvård. Patienternas möjligheter att ställa krav samt jämföra olika sjukhus och vårdgivare kommer dessutom successivt att förbättras, inte minst genom IT-utvecklingen, vilket ytterligare ökar betydelsen av den enskildes valfrihet.
Särskilt viktigt är att kunna välja bort dålig sjukvård. Dålig vård och mindre väl fungerande kliniker och andra sjukvårdsenheter kommer då att fasas ut. Hälsoförsäkringen leder till kvalitetskonkurrens mellan olika alternativ. De budgetstyrda systemen innebär kostnadskonkurrens som inte sällan går ut över kvaliteten. Sjukvårdsköer och låga löner till personalen blir konsekvenserna av statsmakternas strävan att hålla nere de offentliga utgifterna.
Inom sjukvården som på många andra samhällsområden ligger innovationerna ofta i att det startas nya företag som utvecklar spännande idéer. Viss äldre etablerad verksamhet mönstras ut. Med dominerande offentliga vårdgivare är det svårt att få till stånd den nyetablering av vård som är nödvändig för en förnyelse av sjukvården.
Ofta bär sjukvårdsanställda på idéer om hur mer framgångsrik vård skall organiseras och bedrivas. Ett sätt att förverkliga idéerna är att starta eget. Det försvåras om det finns starka offentliga institutioner som gör anspråk på monopolställning. Sjukvårdspersonal måste ha chansen att starta eget. Nya kliniker och mottagningar kan förverkliga nya idéer och föra utvecklingen framåt.
Förutom rena privatiseringar bör fler bolagiseringar genomföras. Det stärker professionens ansvar för produktionen av sjukvård. Det finns tydliga belägg för att resursutnyttjandet förbättras och att personalinflytande, och därmed trivsel, ökar. Bolagisering är ett verksamt sätt att förbättra den offentliga vården. Det visar inte minst erfarenheterna från S:t Görans sjukhus i Stockholm.
Genom bolagsformen och med professionell styrelse och VD kunde S:t Görans sjukhus bli 15 procent effektivare än övriga sjukhus i Stockholms läns landsting. S:t Göran har strävat efter en platt organisation, vilket främjar ett effektivt och obyråkratiskt arbetssätt. Sjukhuset har låtit göra ett antal externa kvalitetsmätningar som visar att S:t Göran i detta avseende ligger i täten.
Landstingskontoret har även gjort en rapport som undersöker om den höga produktiviteten vid S:t Görans sjukhus eventuellt skulle bero på att sjukhuset har några speciella konkurrensfördelar gentemot andra sjukhus. Man kan vid en mycket systematisk genomgång av patientsammansättning, verksamhets- inriktning och eventuell avlastning från andra verksamheter inte finna några tecken på att S:t Göran skulle vara speciellt gynnat i något avseende.
6 Vårt förslag om en hälsoförsäkring
Statsmakterna och det offentliga i stort har vid skilda tillfällen infört och genomfört förändringar i system som alla har med medborgarnas hälsa att göra. De viktigaste av dessa system är ekonomiska ersättningar till sjukvårdshuvudmännen (i huvudsak landstingen), sjukpenningförsäkringen, läkemedelsersättningen, förtidspensionssystemet, arbetsskadeförsäkringen och landstingsskatten. Systemen har införts eller förändrats delvis eller helt oberoende av varandra och de diskuteras sällan i ett sammanhang.
Sammantaget tar det offentliga ut över 50.000 kronor/år per hushåll i skatt och avgifter för att finansiera dessa system. Till detta kommer de avgifter som medborgarna betalar direkt för att få del av de tjänster systemen är avsedda att täcka. Det gäller i första hand patientavgifter inom sjukvården. Det torde vara uppenbart för de flesta att det går att åstadkomma väldigt mycket mer och bättre vård om dessa pengar används på ett mer rationellt och kostnadseffektivt sätt.
Vi förespråkar mot denna bakgrund att det införs en allmän obligatorisk hälsoförsäkring. Den obligatoriska hälsoförsäkringen bör omfatta all hälso- och sjukvård som sjukvårdshuvudmännen idag egentligen skulle ha klarat av. De ekonomiska medel som tillförs hälsoförsäkringen bör omfatta den del av landstingsskatten som idag går till sjukvård, ersättningen till sjukvårds- huvudmännen, ersättningen för läkemedel samt den del av sjuk- penningförsäkringen och förtidspensionerna som avser rehabilitering, totalt ca 180 miljarder kronor/år om man utgår från de resurser som åtgick 1997.
6.1 Försäkringsavgifter och försäkringskassor
Hälsoförsäkringen skall omfatta alla medborgare, oavsett betalningsförmåga, hälsotillstånd eller annat. Alla människor skall vara anslutna till valfri försäkringskassa eller motsvarande, som skall administrera försäkringen. Ingen får avvisas. Varken offentliga eller privata försäkringskassor skall få "plocka russinen ur kakan" genom att välja bort särskilt resurskrävande patienter.
Försäkringsavgiften skall bero på inkomsten (precis som landstingsskatten) och fastställs av riksdagen. Försäkringskassorna tilldelas medel ur dessa avgifter. Försäkringsmodellen innebär alltså att sjukvårdens pengar öronmärks. I dag går landstingsskatten till landstingens verksamheter, som ju inte bara omfattar sjukvård. I försäkringsmodellen går de pengar som betalas in helt och hållet till sjukvård.
Riksdagen fastställer också vilka typer av behandling och omvårdnad som skall finansieras av hälsoförsäkringen. Den bedömningen kommer fort- löpande att förändras, bland annat med den medicinsk-tekniska utvecklingen. I detta avseende skiljer sig inte försäkringsmodellen väsentligt från vad som gäller i dagens system.
Försäkringskassan skall ha skyldighet att ersätta vårdgivare för behandling av alla medborgare som är anslutna till kassan. Riksdagen fastställer en miniminivå för den ersättningen. Det står försäkringskassan och - inte minst viktigt - de enskilda vårdgivarna fritt att erbjuda vård därutöver. Konkur- rensen kommer att öka både kvalitet och utbud, eftersom det finns fördelar med att erbjuda medborgarna ett både bättre och rikare utbud av vård. Utbudet kan inkludera även till exempel viss tandvård, trots att detta inte ingår i minimiåtagandet.
Avgifter vid patientbesök m.m. skall vara tillåtna men det skall finnas ett högkostnadsskydd som mildrar avgiftsbördan för särskilt utsatta patientgrupper. Ett sådant högkostnadsskydd bör utformas som en avtrappningsmodell där patienten alltid betalar ett mindre belopp för ett sjukvårdsbesök, även om det beloppet kan vara mycket lågt.
Inom ramen för lagstiftning om en hälsoförsäkring skall frihet finnas för olika försäkringskassor att etablera sig och erbjuda medborgarna sina tjänster. Den enskilde skall få välja försäkringskassa. Ingen försäkringskassa skall få välja bort försäkringstagare. Försäkringskassorna skall däremot konkurrera med varandra när det gäller kvalitet, administration och organisation.
Vi bedömer att det i praktiken inte är realistiskt med mer än ett begränsat antal olika försäkringskassor i ett land med Sveriges folkmängd. Det viktiga är att konkurrens uppstår och att en möjlighet finns även för privata försäkringskassor som uppfyller de mycket högt ställda kraven.
6.2 Konkurrens mellan olika vårdgivare
En försäkringsmodell skiljer produktionen av vård från finansieringen och beställningen. Det ger konkurrens och skapar större flexibilitet i hälso- och sjukvården som helhet.
Förutsatt att vårdgivaren är ackrediterad och uppfyller kvalitetskraven är den fristående vårdgivaren garanterad ersättning på den miniminivå som riksdagen fastställer. Genom att ingå ett avtal med en eller flera försäkringskassor kan man förhandla sig till en högre ersättning i vissa fall, och även andra förmåner. I vår försäkringsmodell kommer privata vårdgivare att kunna välja på att vara fristående eller att ingå avtal med försäkringskassan. Det råder med andra ord etableringsfrihet för privata vårdgivare.
Landstingen kan fortsätta att driva vård. Däremot kommer de inte att få bedriva försäkringskasseverksamhet. En stor poäng med försäkringsmodellen är att skilja produktionen från finansieringen. Det naturliga blir att landstingen avskaffas.
Sjukhusen blir självständiga enheter och deras framtid avgörs inte av politiker, utan av patienternas och försäkringskassans val. Staten har dock ett övergripande ansvar för tillgången till vård över hela landet och för den högspecialiserade vården. Därutöver har också försäkringskassorna ett ansvar för tillgängligheten. I övrigt formas sjukvårdsstrukturen av patienterna och försäkringskassorna.
Erfarenheten visar att det blir en mängd olika vårdgivare inom ramen för vår modell. Det är med dessa patienten har den närmaste kontakten. Detta kommer att leda till en mängd nya lösningar. Det gäller inte minst i glesbygden, där vård kommer att kunna bedrivas i nya former med större samordning av resurser. Läkarhus och läkargrupper kommer i många fall att ersätta eller komplettera den vård som i dag erbjuds av mer konventionella sjukhus.
6.3 En förstärkt oberoende tillsynsverksamhet
I budgetpropositionen anger regeringen att socialstyrelsen inom ramen för sin uppföljnings- och tillsynsroll bör spela en mera aktiv, pådrivande och utåtriktad roll vad beträffar genomförande av och uppbyggnad av kompetens för bl a effektivitets- och kvalitetsbedömningar. På motsvarande sätt bör man förstärka verksamheten vad beträffar uppföljning av reformer, system för uppföljning och analys av vård och omsorg samt för samhällsekonomiska studier.
Inte minst mot denna bakgrund framstår det som tydligt att en begränsning av socialstyrelsens verksamhetsområde är nödvändig. Dessa nya uppgifter som läggs på socialstyrelsen medför enligt vår mening att det blir ännu mera angeläget att bryta ut socialstyrelsens tillsynsdel och göra den till en självständig oberoende verksamhet.
En statlig medicinalstyrelse bör därför ansvara för godkännande och kvalitetskontroll på sjukvårdens område. Medicinalstyrelsen skall godkänna vårdgivare och legitimera sjukvårdspersonal, svara för kvalitetssäkring och regelbunden medicinsk revision, utgöra en instans dit allmänheten kan vända sig med klagomål samt svara för den övergripande tillsynen. Medicinalstyrelsen skall utnyttja resurser som finns i dagens socialstyrelse. Socialstyrelsen har redan kompetens inom området hälso- och sjukvård samt en regional organisation som lämpar sig för kvalitetsuppföljning.
Kraven skall vara lika för alla som bedriver sjukvård, och även offentlig vård måste kontrolleras.
6.4 Bättre samordning och resursutnyttjande
När försäkringskassorna får överblick över hela vårdkedjan ges möjlighet att sträva mot en bättre hälsa och en bättre ekonomi genom bland annat förebyggande vård, rehabiliteringsinsatser och utvärdering av vårdinsatserna. Dessutom utnyttjas de samlade resurserna mera effektivt, eftersom kostnader för bl.a. sjukskrivningar minskas när köerna försvinner och alla får tillgång till vård i tid.
Med en allmän hälsoförsäkring, som inkluderar finansieringen av läkemedel samt delar av sjukpenning och förtidspension, kan de offentliga resurserna utnyttjas optimalt, eftersom avvägningar mellan rehabilitering, vård, sjukskrivning och förtidspensionering kan göras i ett helhetsperspektiv och i ett sammanhang.
Även statens subventioner av läkemedel bör ingå i sjukvårdsförsäkringen. Ett antal samordningsfördelar skulle därmed kunna uppnås, inte minst vid introduktionen av nya läkemedel som ju initialt ofta har en högre kostnad men som genom bättre effekter bidrar till en effektivare vårdinsats totalt sett.
7 Ny vårdpolitik i borgerliga landsting
Hälften av Sveriges invånare bor idag i borgerligt styrda landsting med moderat ledning. I de tre storstadslandstingen, Stockholm, Västra Götaland och Skåne, lämnade tidigare socialistiska styren efter sig en vanskött sjukvård, med långa och växande köer, en misslyckad personalpolitik med utbrändhet och personalflykt från vården och ekonomiska underskott på totalt 3,7 miljarder kronor.
De nya borgerliga majoriteterna möter enorma utmaningar. Ett framåtsyftande förändrings- och förbättringsarbete har också inletts. Det första och viktigaste inslaget i detta är en koncentration av landstingets uppgifter till kärnverksamheten, sjukvården. Satsningarna på vården följer tre huvudspår: Garanterad vård och valfrihet för patienterna, större frihet och inflytande för personalen och en effektivare och mindre byråkratisk organisation.
Patientens rättigheter skall förstärkas genom införandet av en heltäckande vårdgaranti. I ett första steg skall ingen behöva vänta mer än tre månader på medicinskt motiverad behandling. Människor skall också garanteras valfrihet, bland annat genom en mer positiv inställning till privata vårdgivare från landstingens sida.
Primärvården byggs ut för att bli en första trygg vårdkontakt för alla människor. Fler husläkare och distriktssköterskor innebär en bättre sjukvård för äldre och kroniskt sjuka, fler hembesök och förbättrad jourverksamhet. En allt större andel av primärvården kommer att bedrivas i privat regi. Mödra- och barnavårdspeng innebär att blivande mammor och småbarnsföräldrar själva kan välja mödra- eller barnavårdscentral. Remisstvång till sjukgymnast och specialistläkare slopas. Föräldrar ges rätt att välja privattandläkare åt sina barn.
Att kunna rekrytera personal till vården - och behålla den - är den kanske största framtidsutmaningen. Sjukvården är en kunskapsbransch och det måste återspeglas i arbetets organisation, innehåll och lönesystem. I de borgerliga landstingen inleds ett omfattande arbete för att på ett bättre sätt ta vara på denna den viktigaste av alla resurser i vården.
Det sker genom en decentralisering av ansvar och befogenheter inom vården. Gamla hierarkiska och politiskt detaljstyrda strukturer måste bytas ut mot sådana som stimulerar alla anställda till kompetensutveckling och större ansvarstagande. Samtidigt visas en stor öppenhet gentemot anställda som vill "knoppa av" från landstinget och driva verksamhet i privat regi.
För att förändringsarbetet skall bli framgångsrikt krävs en slimmad byråkrati och en effektivare organisation. Politikernas detaljstyrning av vården skall avvecklas. I stället sker en koncentration till beställarrollen och kvalitetsuppföljningen. Vårdenheter, som sjukhus, ges en självständigare ställning, till exempel genom bolagisering. Privata vårdgivare ges möjlighet att konkurrera med landstingets vård på lika villkor. Service- och supportfunktioner konkurrensutsätts och upphandlas.
8 Staten som hämsko eller vårdgarant?
Sjukvården är med nuvarande system i första hand ett ansvar för landstingen. Vi föreslår en obligatorisk försäkringslösning som skulle avlasta landstingen detta ansvarsområde. Den socialdemokratiska regeringen väljer att slå vakt om det befintliga landstingsstyrda och landstingsdrivna monopolet inom sjukvården. På senare tid har det dock blivit allt mera uppenbart att regeringen - även inom ramen för det nuvarande landstingsmonopolet - gärna vill ingripa för att hindra enskilda landsting från att förbättra vården.
I början på september 1999 presenterade socialministern tillsammans med Landstingsförbundets socialdemokratiske ordförande en s k "nationell handlingsplan för sjukvården". Staten skall satsa 9 miljarder kronor på utveckling av svensk sjukvård. Detta skall ske inom ramen för utvecklingsavtal med Landstingsförbundet, Kommunförbundet och enskilda landsting. Den slutliga utformningen av förslaget kan antas komma att ligga väl i linje med andra regeringsinitiativ för att genom statliga bidrag förstärka ekonomin i kommunsektorn, framförallt då i kommuner som driver socialdemokratisk politik.
I utspelet om "nationell handlingsplan" utlovades även ökad etableringsfrihet i primärvården. Vad detta innebär i konkreta termer återstår att se, men om man håller löftet så är det något vi moderater arbetat länge för. Regeringens vändning i denna fråga framstår emellertid mest som en omvändelse under galgen. Man vill fortfarande sätta gränser för hur vården skall bedrivas och den principiella grundlinjen - planstyrt vårdmonopol i stället för ökad frihet - har inte ändrats. Socialdemokraternas vägval i klartext är att låta det största hindret för en bättre hälso- och sjukvård bestå, nämligen den politiska styrningen.
I sin regeringsförklaring i mitten av september slog statsministern fast att svenska sjukhus inte skall drivas utifrån privata vinstintressen. Regeringen låser fast sig i frågan om organisationsformer i stället för att medverka till en situation där sjukvården kan få utvecklas och förbättras på bästa sätt.
Vi menar att privata inslag och alternativ är en absolut förutsättning för att utveckla och förbättra vården. En öppenhet för privata alternativ förbättrar också möjligheterna att långsiktigt säkra rekryteringen till vårdsektorn. En opinionsundersökning bland svenska folket, som SKOP nyligen gjort på vårt uppdrag, visar att en förkrossande majoritet tror att med fler privata alternativ skulle fler vilja arbeta inom vården och de som arbetar där få bättre möjligheter att utvecklas.
Sjukvårdens problem kan lösas genom att, alla goda krafter tas tillvara. Det inbegriper inte minst de privata alternativen. Det är nödvändigt att släppa fram deras idéer, engagemang och kompetens.
Förslaget om en nationell handlingsplan för sjukvården - innefattande utvecklingsavtal med Landstingsförbundet och Svenska Kommunförbundet - andas en i våra dagar närmast obegriplig tilltro till effektiviteten och flexibiliteten hos de planekonomiska planeringsinstrumenten. Enligt vår mening har de gångna decenniernas utveckling tydligt visat på dessa instruments ineffektivitet och hindrande effekt på utvecklingen av en modern sjukvård.
Sjukvårdens utveckling kan inte styras i den mening som regeringen förutsätter. Utvecklingen sker snabbt och ofta oväntat. All forskning och alla nya rön växer fram i en global miljö där nationella planer har föga betydelse. Planerna kommer snarast att erhålla karaktär av bromsande drivankare. Istället krävs öppenhet och flexibilitet så att nya impulser snabbt kan omsättas i praktiska åtgärder ute i sjukvårdens verklighet. En sådan snabb omsättning underlättas med en mångfald av oberoende aktörer inom vården.
Ett minimikrav på statens agerande borde enligt vår uppfattning vara att man åtminstone inte försöker sätta krokben för de positiva reformer som genomförs ute i landstingen. Förutom att vara direkt olämpliga och kontraproduktiva i sak, visar socialministerns förslag på en flagrant bristande respekt för den lokala demokratin och för landstingens rätt att sköta sina egna angelägenheter i enlighet med det uppdrag de fått från sina väljare.
9 Stärkt ställning för patienten
Vi vill omedelbart införa en nationell vårdgaranti som innebär att ingen skall behöva vänta längre än tre månader på operation eller behandling. Klarar inte det egna landstinget av det skall man kunna få vården utförd hos ett annat landsting eller hos en privat vårdgivare. Det är något varje patient skall ha rätt till, och det handlar i grunden om att det offentliga skall uppfylla sin del av samhällskontraktet.
Det finns till och med ett EG-direktiv som säger att EG-medborgare har rätt att få vård i andra EG-länder om inte det egna landet kan ge vård inom den tid som krävs. Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet den 13 september i år vägrar dock svenska staten konsekvent alla ansökningar om att få vård utomlands ersatt av försäkringskassan, medan Danmark regelmässigt beviljar ersättning till 20-25 personer varje år. Vårdgarantin kan här bidra till att sudda ut den rigida gränsdragning som upprätthålls mellan svensk och utländsk sjukvård.
En gränslös sjukvård är en bra och naturlig utveckling med en vårdgaranti. Men framförallt kan vårdgarantin bidra till att ta bort gränser mellan landstingen och mellan olika sjukhus på ett sätt som förbättrar resursutnyttjandet. Med vårdgarantin synliggör man för landstingen - och för de enskilda sjukhusen - en del av de kostnader som köerna i vården för med sig. Genom att inte ta emot patienter går sjukhusen miste om intäkter och uppmuntras därmed att förändra verksamheten så att köer inte uppstår.
Att patienterna kan ta med sig resurserna till en annan vårdgivare gör att vårdgarantin kan ses som ett första steg mot en allmän obligatorisk hälsoförsäkring eftersom pengarna följer patienten till den vårdgivare hon väljer.
Patienten måste få en starkare ställning i sjukvården. Idag är hennes rättigheter enbart politiska, indirekta och kollektiva. Eftersom landstingen i stor utsträckning fungerar som myndigheter hamnar patienten i en beroendesituation i vilken hon varken kan påverka eller ställa krav. De beslut som fattas kan inte överklagas. Istället får vi som patienter stå med mössan i hand.
Den "svenska modellen" ger alltså inte patienten några egentliga rättigheter. Patientens ställning avgörs av landstingens vilja och förmåga att fullfölja sina förpliktelser gentemot den enskilde patienten. Det är därför som vi vill införa utkrävbara patienträttigheter. Patienten är stark först i den stund hon styr resurserna och har möjlighet att aktivt välja god vård och välja bort dålig vård. Enligt vår uppfattning bör rättigheterna omfatta 1) fritt val av distriktssköterska, läkare, sjukgymnast och barnmorska, 2) fritt val av vårdcentral, sjukhus eller motsvarande, 3) rätt till "second opinion", d.v.s. en ny och oberoende bedömning, gjord av en annan läkare.
Våra förslag är sammanhängande. En patient som får välja den läkare hon har förtroende för har sällan skäl att bli besviken och missnöjd. Behovet av en "second opinion" kommer då att vara litet och på så sett används resurserna optimalt. När man inte får välja själv ökar risken för förtroendekris och därmed behovet av att få en andra bedömning. I de flesta fall, när såväl huvudmän som berörda läkare agerar med patientperspektivet för ögonen, torde "second opinion" inte innebära någon svårighet.
Det är när patienten råkar ut för det sällsynta att man inte vill tillmötesgå hennes önskan, när en verklig förtroendekris uppstår, som lagstödet behövs och är betydelsefullt även vid sjukdomstillstånd och situationer som inte kan räknas till mycket svåra. Med en sådan rätt som vi föreslår föreligger inga avgränsningssvårigheter. Sådana uppkommer ofrånkomligen med en till vissa tillstånd begränsad rätt enligt nu gällande lag. Patienten är då alltid den svagare parten och riskerar därmed att oftast bli den förlorande vid bedömningen av om tillståndet berättigar till "second opinion" oavsett hur viktig patienten själv upplever en sådan bedömning vara. En sådan rätt innebär också att rätten till fritt vårdsökande i hela landet tydliggörs.
Inom ramen för nuvarande system för finansiering av privat sjukvård finns anledning att slå vakt om de ytterst begränsade möjligheter till etablering och drift av privat verksamhet som - efter de av sittande regering företagna ändringarna - fortfarande kvarstår. Etableringsmöjligheterna samt rätten att driva verksamhet bör i övrigt återställas i linje med vad som gällde vid utgången av år 1994.
Den övre åldersgränsen för rätten att erhålla sjukvårdsersättning, utan huvudmännens beslut, bör avskaffas. Förbudet innebär att väletablerade läkarkontakter bryts, antalet alternativ minskar och kompetens går till spillo. Rätten att överlämna sin praktik till yngre krafter garanterar alternativens fortlevnad och kontinuiteten. Den garanterar också att verksamheten bedrivs på en modern och kvalificerad nivå ända fram till överlåtelsetillfället.
Många hälsoproblem kan med fördel ombesörjas av andra än läkare. Det finns ett starkt intresse från distriktssköterskor att etablera privata vårdalternativ vid sidan av husläkare eller distriktsläkare. Barnmorskor bedriver redan i viss utsträckning mödrahälsovård i egen regi. Det finns intresse för att göra detta i större utsträckning och vidga verksamheten till preventivmedelsrådgivning och gynekologiska hälsokontroller samt driva egna förlossningskliniker.
10 Mer eller mindre sjukvård?
Utvecklingen på det medicinska området driver fram flera och delvis motstridiga trender. Å ena sidan kan många behandlingar nu göras på ett enklare sätt, med mindre påfrestningar och obehag för patienten. I mycket av det nya kunnande som bryter fram går att finna både billigare och effektivare behandlingsmetoder. Å andra sidan öppnar den medicinska utvecklingen många nya möjligheter att hjälpa individer med problem som vi tidigare inte haft lösningar på. Detta kan medföra stegrade krav på resurser till sjukvården. De s.k. komfortläkemedlen är bara ett exempel på detta. De senaste åren har vi snarast sett tendenser till sjunkande sjukvårdskostnader i västvärlden.
Forskningsframsteg inom den medicinska vetenskapen ställer oss därmed inför nya och bitvis svåra etiska överväganden. Förmågan att förlänga liv och att öka den individuella välfärdskänslan förstärks på olika sätt. Det leder till frågor kring vad som skall vara allmänt garanterat och vad som individerna själva i större utsträckning bör få ansvara för. Det bör också leda till en genomgripande diskussion om hur vården skall vara organiserad.
Vi menar att allt detta förstärker våra krav på en mera fri och till nya behov och behandlingsmetoder bättre anpassningsbar sjukvård. Om vi skall klara av de ökade krav som utvecklingen kan komma att ställa på sjukvården, måste vi reformera de stela ineffektiva system som idag skapar köer och hindrar sjukvårdspersonalen i dess utveckling.
De totala sjukvårdskostnaderna som andel av BNP varierar kraftigt mellan olika länder. Sjukvårdskostnaderna tar minst andel av ländernas ekonomi i länder med skattefinansierade system (t ex Sverige 7,5 procent, Storbritannien 6,9 procent) medan de är högre i länder med sjukvårds- försäkring (t ex Tyskland 10,4 procent, Frankrike 9,9 procent) och högst vad det gäller frivilliga försäkringar (USA 14,2 procent).
Jämfört med andra västländer kan man alltså säga att vi i Sverige satsar förhållandevis lite pengar på sjukvård. Olika former av sjukvårdsförsäkringar ger patienten större valfrihet vilket leder till högre kvalitet och bättre service. De kan medföra högre kostnad, men det verkar medborgarna ofta tycka är motiverat. I skattefinansierade system innebär högre skatt inte mer pengar till sjukvården, snarare tvärtom.
Att vi totalt sett satsar lite pengar på sjukvård i Sverige framhålls ibland som ett argument för att vårt sjukvårdssystem skulle vara effektivt. Då bortser man från att många människor inte får adekvat vård i tid. Man bortser också från det låga löneläge som utmärker svensk sjukvård. Många människor är beredda att av egen fri vilja satsa både tid och pengar på att förbättra sin hälsa och välfärd. Det framgår tydligt inte minst om man betänker all möda som människor lägger ned på att bevara sin hälsa genom motion, kosttillskott, idrott, sjukgymnastik o.s.v.
Det förebyggande hälsoarbetet är av stor betydelse och avlastar i förlängningen sjukvården många behandlingar. Det förebyggande arbetet illustrerar dessutom att den lämpliga omfattningen av våra sjuk- vårdssatsningar inte kan vara given på förhand. Nya behandlingsmetoder kan medföra ökade krav på satsningar, samtidigt som bättre behandlingsmetoder verkar i motsatt riktning. Vilken nettoeffekten blir - mer eller mindre pengar till sjukvården - vet vi helt enkelt inte idag.
Man måste fråga sig varför människors satsningar på t.ex. motion och hälsokost allmänt sett betraktas som positiva, medan satsningar på sjukvård och läkemedel ständigt framhålls som ett problem. Mycket tyder på att svensk sjukvård i själva verket skulle kunna bli en sektor som växer och skapar nya arbetstillfällen - om den befriades från de fjättror som det befintliga landstingsmonopolet innebär.
Det kan aldrig vara ett mål att hälso- och sjukvård skall omfatta någon bestämd andel av BNP. I en fri ekonomi är det människans behov och önskemål som bestämmer.
11 En sjukvård utan gränser
Sjukvårdens kvalitet avgörs av dess förmåga till förnyelse. Det går inte att erbjuda en god hälso- och sjukvård utan att snabbt ta till sig de medicinska forskningsrön som finns i världen. En god sjukvård förutsätter att det finns kompetent personal som snabbt förmår tillgodogöra sig nya rön och omsätta dessa i praktisk vård. Innovationskedjan från grundforskning och utveckling fram till kunskapsspridande och praktisk sjukvård är avgörande för att patienten skall få den kvalificerade vård hon har rätt till.
Många av sjukvårdens misslyckanden och problem handlar om att bästa tillgängliga vård inte utnyttjas på grund av hinder i innovationskedjan. I de socialistiska länderna i Östeuropa var eftersläpningen flera decennier. Men även i de västerländska nationella sjukvårdssystemen finns det tendenser till mer eller mindre lång eftersläpning för nya och väl utprovade metoder och tekniker, även om det inte handlar om decennier utan mer om månader och år.
Det behövs ett stort informationstryck i sjukvården för att de verksamma snabbt skall få kunskap om vad som sker i den globala medicinska forskningen och utvecklingen. Tyvärr bromsar den nationellt inriktade organisationen denna utveckling. På andra samhällsområden vet vi att det multinationella företaget är överlägset när det gäller att överföra framför allt bred kunskap och mer svårfångad mjuk kunskap mellan olika kulturer, språk och nationer. Sjukvården behöver helt enkelt internationaliseras inte bara vad avser själva den medicinska forskningen utan i lika hög grad när det gäller organisation och arbetssätt. Vi måste bort ifrån en sjukvård som styrs i stela offentliga strukturer närmast i form av ett offentligt vårdmonopol. Istället bör varje sjukhus av dignitet se till att man ingår i någon form av internationellt nätverk.
Med anledning av att Spri avvecklas föreslår regeringen i dess ställe ett nationellt råd för vårdpolitiken. Rådet föreslås bestå av företrädare för regeringen samt för kommun- och landstingsförbundens ledningar. Vi vänder oss mot detta förslag eftersom det innebär en kraftig politisering av vårdpolitiken och ett närmast planekonomiskt angreppssätt för utvecklingen av den framtida sjukvården. En olycklig sammanblandning av roller blir resultatet.
Istället behövs ett särskiljande av å ena sidan kommun- och landstings- förbundens och å andra sidan statens intressen. Sverige behöver inte en nationell handlingsplan eller ett nationellt råd för sjukvården. Vi behöver däremot ett nationellt utvecklingscenter bl.a. för att fånga upp internationella utvecklingstendenser på området. Sjukvårdshuvudmännen har var och en ett eget och dessutom ett gemensamt ansvar för att säkerställa vissa av de nödvändiga nationella insatserna. Andra insatser bör staten svara för.
Huvudmännen bör t. ex. genom ett utvecklingscenter kunna initiera och stödja jämförande studier av hälso- och sjukvårdens resultat, kvalitet och kostnader samt stödja framtagande av patientinriktad information om vårdens tillgänglighet. Huvudmännen bör också svara för strategisk om- världsanalys, sprida kunskap om olika metoder samt om förändringsarbete, inte minst utifrån internationella erfarenheter.
Som redan den särskilde utredaren av Spri konstaterade är det av största vikt för tilltron till en nationell utvecklingsverksamhet att den är självständig. Som förebild kan t. ex. expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) användas. Rapporter, analyser och jämförande studier från en självständig organisation kommer att få långt större trovärdighet än motsvarande material från en organisation som inte står oberoende mot sina ägare och uppdragsgivare. Ett fristående utvecklingscenter kan - på ett helt annat sätt än det nu skisserade nationella rådet - ta fram även icke-opportunt material om hälso- och sjukvårdens organisation, om dess prestationer och om dess huvudmän.
Sverige har läkemedelsföretag som traditionellt varit starka och mycket globala och som nu i allt större utsträckning fusioneras in i den anglosaxiska forskningsstrukturen. På motsvarande sätt borde det vara möjligt att skapa framgångsrika sjukvårdskoncerner med säte i Sverige som verkar på europeisk eller t.o.m. på global bas och som kan vara med och utveckla medicinsk spetsteknologi.
Genom närmare samarbete mellan industri, industriforskning, akademisk forskning och hälso- och sjukvården kan sjukvården bli en blomstrande framtidsbransch. Svensk sjukvård kan bidra till världens medicinska utveckling. Detta förutsätter dock att vi i Sverige får en friare finansiering av sjukvården och att landstingsmonopolet upphör. Det gäller inte minst när EU i allt större utsträckning möjliggör för patienter att söka vård i andra länder med en finansiering från hemlandet. Det kommer att bero på oss själva om utländska patienter skall söka sig hit eller våra egna härifrån. Konsekvenserna för sysselsättning och näringsutveckling i Sverige blir naturligtvis helt olika.
12 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om erfarenheter av planekonomi i sjukvården,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om problemen i svensk sjukvård,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sjukvårdens finansiering,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om monopol respektive mångfald och valfrihet i sjukvården,
5. att riksdagen beslutar införa en allmän obligatorisk hälso- försäkring i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag om inrättande av en medicinalstyrelse i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den s.k. nationella handlingsplanen för sjuk- vården,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hinder mot att sjukhus drivs utifrån privata vinstintressen,
9. att riksdagen beslutar införa en nationell vårdgaranti och utkrävbara patienträttigheter i enlighet med vad som anförts i motionen,
10. att riksdagen beslutar ändra reglerna för etablering och drift av privat verksamhet på sjukvårdens område så att de överensstämmer med vad som gällde vid utgången av år 1994, i enlighet med vad som anförts i motionen,
11. att riksdagen beslutar avskaffa den övre åldersgränsen för rätten att, utan huvudmannens beslut, erhålla sjukvårdsersättning, i enlighet med vad som anförts i motionen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en sjukvård utan gränser,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett oberoende utvecklingscenter för hälso- och sjukvården.
Stockholm den 28 september 1999
Bo Lundgren (m)
Per Unckel (m)
Beatrice Ask (m)
Anders Björck (m)
Carl Fredrik Graf (m)
Chris Heister (m)
Gun Hellsvik (m)
Gunnar Hökmark (m)
Henrik Landerholm (m)
Göran Lennmarker (m)
Fredrik Reinfeldt (m)
Inger René (m)
Per Westerberg (m)