Den tidiga språkutvecklingen spelar en viktig roll för ett barns möjlighet att få ett fullödigt språk. Risken är stor att döva och hörselskadade barn, som inte får en fullgod diagnos i ett tidigt skede, inte får den stimulans i form av teckenspråk och andra stimulanser och/eller tekniska hjälpmedel, som kompenserar hörselnedsättningen. Studier, som gjorts på barn med språkstörningar, visar att många barn fått ett bristfälligt språk beroende på att deras hörselskada inte upptäckts i tid.
Detta är allvarligt för alla barn med hörselskada och av livsavgörande betydelse för de barn som dessutom är gravt synskadade - de dövblinda barnen. Tidig screening är också viktig för att föräldrar med barn med allvarliga hörselskador i tid ska kunna ta ställning till eventuella implantat och kunna förbereda både barnet och sig själva på det inför tvåårsåldern, då ett eventuellt implantat kan och, i förekommande fall, bör opereras in.
Trots att föräldrar ofta har svårt att själva upptäcka en hörselskada skiljer sig insatserna för diagnostisering av hörselskador kraftigt mellan olika landsting. I några landsting, Östergötland och Örebro, genomförs eller planeras screening av samtliga spädbarn för att tidigt fånga upp en hörselskada. I andra har screening för att diagnostisera hörselskador minskat och sker inte längre i samband med fyraårskontrollerna.
Språkutvecklingen hos barn och unga är så angelägen att staten genom riktlinjer och stimulansåtgärder bör säkra att alla barn och föräldrar så tidigt som möjligt får en fullgod diagnos av eventuella hörselskador hos ett barn.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av tidig screening av hörselskador i syfte att underlätta en god språkutveckling hos barn.
Stockholm den 27 september 1999
Inger Lundberg (s)