I propositionen föreslår regeringen en rad åtgärder och förändringar som syftar till att göra samhället mer jämlikt för personer med funktionshinder och möjliggöra en större grad av delaktighet. I propositionen aviseras också en höjning av statsbidraget till handikapporganisationerna. Regeringen föreslår en höjning av bidraget med sammanlagt 28 miljoner kronor under två år. Därtill kommer ett extra bidrag för att underlätta enskilda förbunds omställning till de nya fördelningsprinciperna.
De nya reglerna för statsbidragen innebär omfördelning mellan organisationerna. För att stimulera basorganisationer i hela landet förutsätter reglerna att en riksomfattande organisation skall ha föreningsverksamhet lokalt eller regionalt förankrad i minst 10 län. Även om vi till fullo delar syftet med regelverket kan det få olyckliga effekter på enskilda förbund, som har en rikstäckande organisation, men inte till fullo fyller de formella kriterierna i det nya bidragssystemet. Ett exempel på ett litet förbund som får svårt att klara kravet på formell organisation i 10 län är Riksförbundet för döva, hörselskadade och språkstörda barn, DHB.
DHB har en god lokal och regional förankring. DHB har verksamhet i hela Sverige, men är organiserat i fem regionala distrikt och två rikstäckande distrikt. DHB:s organisation har vuxit fram utifrån organisationens historia och bygger på de fem rikstäckande specialskolorna för döva och hörselskadade barn.
Initialt var förbundet enbart en "hem- och skolaförening" för döva barn som gick på specialskola, när specialskolan också var internat för de döva barnen. Fem specialskolor har var och en ansvar för en region i landet och täcker sammantaget hela landet. För var och en av dessa bildades en regional organisation. Därtill kom de två rikstäckande organisationerna, som utgick dels från Hällsboskolan för gravt språkstörda barn, dels från Åsbackaskolan för döva/hörselskadade, utvecklingsstörda barn. De senare tar emot barn från hela landet, varför också föräldraföreningarna blev rikstäckande.
Den organisation föreningarna valde visade sig framgångsrikt kunna engagera familjer och stimulera verksamhet i hela landet. Dagens DHB har ett brett ansvarsområde, men också god kontakt med specialskolorna och de resurser som är knutna till dessa. Det har visat sig att den organisation föreningen tidigt valde väl tillgodoser kravet på en organisation med god förankring i hela landet. DHB har en bred rekryteringsbas och är en i verklig mening väl förankrad, demokratisk och representativ organisation.
Formella regler får därför inte missgynna organisationen och motverka det grundläggande syftet med det nya regelverket. Inom DHB känner man nu stor oro för att regelverket kan komma att missgynna organisationen dramatiskt och att stelbenta regler kan komma att försämra förutsättningarna för en organisation som i övrigt har en bred och riksomfattande verksamhet.
I stället för rigida regler om föreningar i minst tio län måste regelverket kunna tolkas så att staten ställer krav på att en organisation har medlemmar i hela Sverige, ett medlemsorgan som bevakar hela Sverige och aktiviteter som riktar sig till alla medlemmar, t.ex. utbildningar, konferenser eller läger. Detta ger minst lika stora garantier för att staten inte stimulerar till förbund som enbart existerar i en liten del av Sverige.
Det finns också anledning för staten att ställa krav på att nya grupper som söker statsbidrag skall ange starka skäl till varför de inte kan ingå i något av de förbund som redan får statsbidrag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bidragen till handikapporganisationerna.
Stockholm den 29 mars 2000
Inger Lundberg (s)