Redan när regeringen 1997 föreslog inskränkningar i besvärsrätten möttes förslaget av skarp kritik. Bland kritikerna fanns bland andra Miljöpartiet som ansåg inskränkningen vara oacceptabel och yrkade att beslut fattade med stöd av socialtjänstlagen ska kunna överklagas. Vi hävdade som ett exempel att kostnaden för all tandvård och inte, som regeringen föreslog, endast kostnaden för akut tandvård skulle ingå i försörjningsstödet och vara möjligt att överklaga genom förvaltningsbesvär. Vi vet att det finns de som tvingats dra ut tänder för att de inte har haft råd att betala tandvårdskostnaderna eftersom deras kommun inte klassat deras tandvård som akuttandvård.
De försämrade möjligheterna att överklaga beslut har lett till att de svagaste i samhället, de som lever på marginalen eller där under fått det sämre med den nya socialtjänstlagen, bland annat har missbruksvården blivit nedprioriterad. Socialstyrelsen anser nu att de som söker hjälp på socialbyrån bör återfå sin rätt att överklaga alla beslut om bistånd.
Den ensamutredare som regeringen tillsatt för att se över socialtjänsten har nu kommit fram till att restriktionerna i socialtjänstlagen är fel. Hon föreslår att medborgarna skall ha rätt att överklaga alla kommunala beslut om socialbidrag och annat bistånd.
Vi i Miljöpartiet glädjer oss över Socialstyrelsens ståndpunkt och att ut- redaren delar vår uppfattning att rätten att överklaga måste vara oinskränkt. I Miljöpartiet välkomnar vi de här signalerna och hoppas att de får gehör. Det är viktigt att vi åter ger de medborgare som behöver samhällets stöd rätt att överklaga kommunernas beslut om bistånd. Rätten att få överklaga ett offentligt taget beslut är en central fråga i en demokrati. Det är även viktigt för rättssäkerheten att det finns en annan instans som kan granska ett besluts riktighet.
Vi föreslår att alla beslut om bistånd i socialtjänsten ska kunna överklagas.
Social förtroendenämnd
Inom vården har det länge funnits förtroendenämnder, numera patientnämnder. Vi anser att det även behövs liknande nämnder när det gäller socialtjänstfrågor. Det är ett allvarligt fel när socialtjänstemännen måste låsa in sig av rädsla för sina klienter och klienterna många gånger upplever socialtjänsten som ett hot i stället för en möjlighet till hjälp.
För många är mötet med socialtjänsten svår. Här, precis som på många andra områden i samhället, kan det uppstå problem i kontakten mellan den enskilde och tjänstemannen. Det är inte ovanligt att den som söker hjälp eller blir kallad till socialtjänsten känner sig kränkt och/eller utelämnad. Den som söker hjälp kan ha fått ett dåligt bemötande eller upplevt att de blivit dåligt bemötta. De kan vara missnöjda med den hjälp de får, erbjuds, eller anser uteblivit. Det kan ha uppstått en allvarlig konflikt vid ett omhändertagande av barn. Tyvärr känner sig många totalt utelämnade i sin kontakt med social- tjänsten.
Det kan även vara så att den som skall besöka socialkontoret vill informera sig om ett ärendes gång och om sina rättigheter före besöket. De hjälp- sökande eller de som av någon annan anledning har en kontakt med social- tjänsten har idag ingen instans dit de enkelt kan vända sig för att få informa- tion om sina rättigheter eller för att framföra sina klagomål. Det saknas en säkerhetsventil i det sociala systemet. Vi är övertygade om att det behövs en nämnd som kan förbättra kontakten/förhållandet mellan den hjälpsökan- de/klienten och personalen inom socialtjänsten, en social förtroendenämnd skulle med all säkerhet också fungera som en säkerhetsventil. Den skulle i många fall också underlätta för tjänstemännen vid socialkontoren, samt ge de berörda möjligheten att bli hörda på ett mycket bättre sätt än idag. Vi föreslår att riksdagen ger regeringen i uppdrag att återkomma till riksdagen med ett förslag om att inrätta sociala förtroendenämnder.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla beslut om bistånd med stöd av social- tjänstlagen skall kunna överklagas. 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inrätta sociala förtroendenämnder.
Stockholm den 28 september 1999
Thomas Julin (mp)
Kerstin-Maria Stalin (mp)